След като в социалните мрежи в Република Северна Македония се

...
След като в социалните мрежи в Република Северна Македония се
Коментари Харесай

ВМРО-НП на Любчо Георгиевски: Дарените Т-72 на Украйна не са руски, купени са от от Киев -

След като в обществените мрежи в Република Северна Македония се появиха записи, показващи превозване на танкове, от Министерството на защитата в страната потвърдиха, че става дума за подаяние, което страната дава на Украйна, а част от медиите оповестиха, че Република Северна Македония е получила тези танкове като подаяние от Русия.

„ Ако става дума за същите танкове, които са закупени по време на рецесията от 2001 година, Република (Северна) Македония не е получила танковете като подаяние от Русия, както пишат някои медии, а страната ги купи от Украйна, което беше доста значима помощ, като се има поради, че по това време имаше импровизирано ембарго за продажбата на оръжие в (Република Северна) Македония. Искаме да подчертаем, че танковете не са получени като помощ, а са купени с македонски пари ”, пишат от партията на Любчо Георгиевски, който през 2001 година беше министър председател на страната.

От ВМРО-НП разясняват, че поради събитията е добре Северна Македония да получи някаква отплата от страните от НАТО поради обстоятелството, че те към момента са функционални и годни за приложимост, оповестява Българска телеграфна агенция.

От Министерството на защитата на Северна Македония прецизираха, че страната подарява техника от танковия батальон на Сухопътните войски, който се възнамерява да бъде разформирован. От там показаха, че става въпрос за " танкове от трето потомство, които с развиването на технологиите след няколко години биха били неконкурентоспособни и несъвместими с нашите претенции за доставка на западна платформа " и че в бъдеще време би трябвало да бъдат изразходвани средства за тяхното заличаване, което е нецелесъобразна активност за армията на страната.

В арсенала на македонската войска има 31 танка Т-72, каквито са дарените на Украйна бойни машини.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР