След като в румънската преса изтекоха скандални записи, в които

...
След като в румънската преса изтекоха скандални записи, в които
Коментари Харесай

Скандал тресе Румъния заради Лаура Кьовеши!

След като в румънската преса изтекоха скандални записи, в които Кьовеши желае от подчинените си прокурори да „ създават “ обвинявания срещу министри и даже срещу министър-председателя - които хора явно авансово са набелязани за отстрел, без значение от това дали са отговорни или не в осъществяването на закононарушения, това отприщи лавина от претенции за оставката й. Включиха се индивидът, който я назначи на поста – някогашният президент Траян Бъсеску, ръководителят на Сената Калин Търичану, както и Виктор Понта – някогашен министър ръководител. Пресата в Румъния изобилства от материали за този скандал, като акцентите са, че Кьовеши се е опиянила от властта и се усеща безнаказана, като в същото време е подхванала лов на вещици в подчинената й конструкция, пробвайки се да разбере кой е „ предателя “ измежду прокурорите. Това от своя страна докара до протест, като срещу нея застанаха някои от най-изявените чиновници на DNA, в това число топпрокурорите Дору Цулуш, Михаела Морару Йорга и Думитру Марин.

Нещо повече, към този момент е назначена инспекция на ръководената от Кьовеши работа, на която не е бил юридически одит над 10 години, като по този метод се оказва, че „ румънският модел “ на битка с корупцията на процедура в действителност е бил изцяло безотговорен. Подозренията, че Кьовеши е пращала почтени хора в пандиза, се подхранват и от събитието, че евентуално е бил оказван напън върху съдиите да постановяват неоправдателни присъди, без значение от събраните доказателства.

Самата Кьовеши отхвърля обвиняванията, само че в същото време отхвърля да се яви и да бъде изслушана от парламентарната комисия за инспекция на президентските избори през 2009г., което в допълнение нагнетява абсурда. Междувременно, следва да бъдат освободени 10 прокурори от DNA – 8 от тях по лично гледище, явно чувствайки се омерзени да бъдат принуждавани да фабрикуват каузи, а двама са препоръчани за освобождение от самата Кьовеши.

От своя страна прокуратурата към Върховния съд в Румъния към този момент е образувала инспекция за това дали са налице фабрикувани доказателства, за избрани лица да бъдат упреквани в закононарушения, които не са направили, което може да докара до вкарването в пандиза на самата Кьовеши, за което Траян Бъсеску намерено прикани в телевизионно изказване.
Най-добре обстановката обобщава ръководителя на румънския Сенат Калин Търичану, съгласно който в румънското правораздаване има тежки злоупотреби и оттегляне от закона, а Кьовеши преследва политици с единствената цел да провокира медиен отзив и да затвърждава мнението, че Румъния е корумпирана страна.

Само допреди няколко месеца обаче, прислужниците на олигархичното задкулисие у нас, отпред с Христо Иванов, ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, медиите-бухалки на Иво Прокопиев и Огнян Донев, както и армията захранвани от грантове на „ Америка за България “ и „ Отворено общество “ професионални „ протестъри “, се опитваха безочливо да убедят българското общество, че „ румънският “ модел на правораздаване е единствения работещ и би трябвало да се придвижи неотложно у нас, а Кьовеши беше представяна надали не като светица, с ореол от почтеност.

Именно в този момент обаче лъсва същинската цел на Христо Иванов и кукловодите му – преодоляване на останалата самостоятелна българска прокуратура, подчиняването й на користни цели и отдаването й на концесия на хора като Кьовеши. Които да извършват поръчки, да се разправят с политически неуместните им лица, а в същото време да обезпечат индулгенция за упрекнатите олигарси Иво Прокопиев, Огнян Донев и Цветан Василев.

Както се споделя, „ румънски “ модел на правораздаване, и типично по български, кресливи негови грантови глашатаи, манипулиращи истината в лична полза, с цел да овладеят с подправения си „ морал “ българската правосъдна система.

В Румъния аленият картон обаче към този момент е изваден.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР