След като в продължение на две години нямаше заседания на

...
След като в продължение на две години нямаше заседания на
Коментари Харесай

НАТО: Възстановихме комуникационните канали с Москва

След като в продължение на две години нямаше съвещания на Съвета НАТО-Русия, от предходната пролет заседавахме шест пъти, посочи шефът на НАТО Йенс Столтенберг, представен от Българска телеграфна агенция.

Отчитаме прогрес по въпроса за сигурността на въздушното пространство, изключително над Балтийско море, уточни той.

По неговите думи съдружниците виждат резултат от диалозите с съветската страна и остават открити за разговор.

Столтенберг заяви, че на снощната вечеря на министрите на външните работи от НАТО е признато решение за продължение на доброжелателния разговор с Москва, както и за опазване на поддръжката за източноевропейските сътрудници на алианса.

НАТО има значима роля на Западните Балкани от десетилетия, допринесохме за постигането на мир. Присъствието ни в района остава доста. Призоваваме всички да създадат вероятното за понижаване на напрежението, да се въздържат от мощни думи, с цел да се избегне нов въоръжен конфликт, съобщи генералният секретар.

Той добави, че министрите са разискали въпроса със Северна Корея, и още веднъж разясни, че НАТО чака постигането на спокойно решение по нуклеарната и ракетната стратегия на Пхенян.

Помолен за оценка на решението на Съединени американски щати да реалокират посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим, Столтенберг съобщи, че местоположението на дипломатическите представителства е въпрос, който съответните страни вземат решение сами.

НАТО не е част от Близкоизточния кротичък развой, само че мощно поддържаме постигането на спокойно решение в района, уточни Столтенберг

Генералният секретар на НАТО прикани Русия да се изтегли от Абхазия и Южна Осетия.

"Загрижени сме от съветските дейности там, призоваваме Русия да се изтегли от района. Настояваме за запазването на сигурността и териториалната целокупност на Грузия. Готови сме да спомагаме на Грузия в напредъка й по пътя към участие в НАТО ", добави Столтенберг.

По мотив съвещанието тази заран на Комисията НАТО-Грузия той уточни, че измежду разискваните въпроси е била сигурността на енергийните доставки и в Черно море.

Грузия има всички нужни средства да напредне към участие в алианса, ще продължим с поддръжката си, в това число за осъвременяването на грузинските въоръжени сили, добави генералният секретар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР