След като в последните седмици вълната от протести в Китай

...
След като в последните седмици вълната от протести в Китай
Коментари Харесай

Проблемите на местните власти в Китай заплашват цялата азиатска икономика

След като в последните седмици вълната от митинги в Китай сподели какъв брой непопулярна е политиката за нулев коронавирус, държавното управление даде някои сигнали, че може да разхлаби контрола върху пандемията. Сега обаче страната е изправена пред друго предизвикателство - локалните управляващи, натоварени с провеждането на всеобщи проби и налагането на локдауни, изпитват дефицит на парични средства и може да бъдат принудени да понижат разноските си или да лимитират други жизненоважни услуги.

Политиката на нулев коронавирус защищити Китай от криза през 2020 година, само че съвсем три години по-късно разноските се усилват, което слага под извънредно финансово напрежение общинските управляващи в най-многолюдната страна в света, показва CNN.

Ако локдауните и всеобщите проби продължат, " рисковете за финансовата непоклатимост на Китай ще се усилят ", разяснява пред CNN Business Джордж Магнус, помощник в Китайския център към Оксфордския университет. " Местните управляващи са подложени на голям напън от разноските за поддържане на държавните политики и към този момент можем да забележим това в устойчивостта на дълга на няколко структури и случаите на редуциране на публични услуги “.

Местните управляващи, чиито доходи зависят в огромна степен от продажбата на земя, са по-уязвими от централната администрация в създалата се финансова обстановка. По данни на Министерството на финансите на Китай в интервала януари-октомври те са похарчили 1,65 трилиона $ повече, в сравнение с са събрали като доходи, като за задачата са взели огромни заеми.

Нарастващият държавен дълг съставлява директна опасност за икономическото здраве на Китай. Той освен усилва риска общините да не съумяват да извършват отговорностите си, само че и лимитира опциите на държавното управление да подтиква растежа и заетостта и да уголемява публичните услуги.

Местните управляващи по пътя към банкрута

В продължение на съвсем три години локалните управляващи в Китай би трябвало да поемат главната тежест на контрола върху пандемията - да заплащат за постоянни всеобщи проби, наложителни карантини и други услуги по време на честите затваряния. Това води до внезапно увеличение на разноските и би било проблем, даже в случай че приходите се бяха задържали на същите равнища.

Но това не е по този начин. Според анализаторите локалните управляващи генерират половината от приходите на държавния бюджет, само че съставляват над 85% от разноските.

Базираната в Торонто световна кредитна организация DBRS Morningstar съобщи по-рано този месец, че високите дефицити на локалните управляващи в Китай са съществена причина за безпокойствие.

" По-високите дефицити и по-ниският номинален напредък на Брутният вътрешен продукт се чака да доведат до повишаване на дълга на бранш " Държавно ръководство " в Китай до 50,6% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година, което е доста повече от 38,1% през предпандемичната 2019 година “, настояват анализаторите, представени от CNN.

Това към момента e релативно ниско равнище по международните стандарти, само че рекордно за Китай. От основаната в Шанхай Sinolink Securities пресмятат, че необятният фискален недостиг на страната може да надвиши 1,4 милиарда $.

Ниски приходи, високи разноски

През предходните години разноските на локалните управляващи се финансират значително от продажбите на земя, които нормално съставляват над 40% от общите им доходи.

Но сривът на жилищния пазар ограничи доста това финансиране. През първите 10 месеца на 2022 година продажбите на земя са спаднали с 26% по отношение на миналата година. Така че 2022 се обрисува като първата от седем години насам, в която продажбите понижават. Причината – отливът на търсене от страна на строителните бизнесмени, които не могат да се съвземат от срутва в продажбите на жилища.

Финансите на локалните управляващи също са затруднени от внезапното стесняване на приходите, защото слабият стопански напредък и големите данъчни облекчения за бизнеса понижават приходите. През тази година Китай е дал данъчни облекчения на стойност над 524 милиарда $ за предприятията, наранени от пандемията. Междувременно китайската стопанска система е повишена единствено с 3% през първите три тримесечия на тази година, показва CNN.

Китай като опасност за азиатската стопанска система

Но отрицателните последствия от обстановката в Китай надалеч не се лимитират в границите на страната. Инфлационния напън и икономическото закъснение на най-голямата азиатска стопанска система са главните опасности пред икономическата вероятност на целия район, разяснява изпълнителният шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, представена от Reuters.

Тя показва, че страните от ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) са положителната вест за международната стопанска система с предстоящ напредък от 5% през тази и малко по-малък през идната година. И тук обаче надвисват тъмните облаци, идващи от продължаващата война в Украйна, стягането на световната финансова политика и забавянето на икономическия напредък в Китай.

Инфлацията занапред може да основава проблеми в Азия, откакто през актуалната година евентуално ще бъде със междинна стойност от към 4%, само че ще продължи да се повишава, подчертава още Кристалина Георгиева.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР