След като в края на миналата седмица, парламентарната Комисия по

...
След като в края на миналата седмица, парламентарната Комисия по
Коментари Харесай

Нов свидетел от комисията Манолова се оплаква от рекет

След като в края на предходната седмица, парламентарната Комисия по инспекция на ръководството на кабинета Борисов раздруса публичното внимание, през днешния ден предложения на чуване районния министър Петя Аврамова. Установени са нарушавания в държавното сдружение " Автомагистрали ".

Стенограмата от съвещанието ще бъде изпратена на прокуратурата и Агенцията за държавна и финансова ревизия. От комисията упрекнаха районния министър Петя Аврамова и подресорните ведомства, че сдружението е преотдавало непозволено работа на други компании и попитаха по какъв начин е похарчило 5 милиарда лв..

Министърът на районното развиване в оставка Петя Аврамова дефинира изказванията за непозволено подписани контракти като внушения от страна на комисията.

Заседанието стартира с обвиняване за това дали тази комисия не се е трансформирала в " събирач на сигнали " и къде ще бъдат изпратени те. Беше решено в точка, че всичко, което е събрано като документи до този миг в тази комисия, да бъде изпратено на новите отраслови служебни министри, както и на Комисията за финансов контрол, по този начин и на прокуратурата, с цел да бъде решено дали има закононарушения при предадените дотук сигнали.

Темата " Автомагистрали " не е нова, в 44-ото Народно заседание тя беше повдигната от Българска социалистическа партия. Още тогава ръководещите опазиха тезата, че всичко е законно. Това се случи и през днешния ден. Обвиненията са за това, че са изхарчени непрозрачно 5 милиарда лв., за оправдаване на работата на компании нелегално, за това, че " Автомагистрали " не разполага с задоволително техника и потенциал, за това, че не се знае методът по който се избират компаниите. Управляващите още веднъж се опазиха.

" Предвид обстоятелството, че за две години възлагате поръчки за близо 5 милиарда лв. с тази скромна техника и непретенциозен личен състав, в действителност е любопитно по какъв начин са реализирани плановете и в действителност " Автомагистрали " е един тип " буфер ", " каса ", през която минават едни пари на българските данъкоплатци в размер на близо 5 милиарда лв. ", съобщи Мая Манолова, ръководител на Комисията за инспекция на ръководството на страната за последните 10 години.

" Относно възлагането, което е направила Агенция " Пътна инфраструктура ", това е по закона за публичните поръчки. Всички компании в строителството не имат и не купуват 100 багера или 200 самосвала, тъй като ще извършват в миналото подобен обект ", добави Петя Аврамова, министър на районното развиване в оставка.

По думите ѝ АПИ наема техника и това е безусловно естествена процедура в строителния развой.

Напрежението се нажежи откакто от " Демократична България " повдигнаха тематиката за остарял запис, изнесен в уеб страницата " Бивол " в който се споделя, че се чува гласът на премиера в който споделя " Дайте едно рамо на Иван да строи ". Попитаха кой е този Иван и насочиха обвиняване към ръководещите, че " те знаели по какъв начин се краде ". Последва скандал с искане за опрощение да кажат кой е крадецът, с цел да може поименно да бъде разследван.

" Не се усмихвайте иронично. Вие знаете добре по какъв начин се краде в " Автомагистрали ", съобщи Иво Мирчев от " Демократична България ".

" Няма да разреша да бъде обиждан сътрудник, апелирам господин Мирчев ", възрази Петя Аврамова.

" Г-н Мирчев да каже кои са крадците? Или да се извини и да продължим с работата на комисията, добави Росица Кирова от ГЕРБ.

" Цялата информация ще предадем на прокуратурата ", акцентира Иво Мирчев от Демократична България.

В същото време в залата се появи и човек от агрофирма, който насочи тежки обвинявания към Иван Ангелов, притежател на " Градус ". Това е продължение на обвиняванията от предходната седмица.

" Значи тези беди ни пристигнаха от има един картел, който се споделя Г8, този картел е формиран от доста земеделци в Стара Загора, с основното ръководство на господин Иван Ангелов, притежателят на компания " Градус ". Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, бяхме принудени да не купуваме земеделска земя, три от офисите ни бяха запалени. Беше запалена къщата на една от нашите служителки в село Бяло поле. Тази компания Г8 ни извика нас в хотел " Железник ", с цел да ни каже, че ние би трябвало да спрем да купуваме земя и да дефинираме рентите по 20 кг на декар и да ощетим всички съсобственици на земеделска земя в целия старозагорски регион ", съобщи предприемачът Павел Стоименов.



Днес денем до медиите беше изпратено опровергаване от компания " Градус " тяхното мнение е за това, че те са отворени за всевъзможен тип данъчни и други инспекции и отхвърлят напълно обвиняванията на Комисията по проверката на Мая Манолова. В същото време от Комисията за финансов контрол също споделиха, че няма финансови нарушавания при докладите постъпили до момента, както и постъпили тъжби против компания " Градус " при тях.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР