След като в края на миналата година представителите на само,

...
След като в края на миналата година представителите на само,
Коментари Харесай

Декларацията с приоритети на ПП не събира мнозинство, засега

След като в края на предходната година представителите на единствено, с цел да откажат поканата на " Продължаваме промяната " за разискване и допълнение на програмната декларация на проектокабинета Денков, през днешния ден двете партии не се появиха въобще на вторите диалози. Не се явиха и " Възраждане ", които през цялото време отхвърлят диалози с Политическа партия.

Срещата бе свикана директно откакто  за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев. На нея участваха само представители на Политическа партия, " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " Български напредък ". Изпълнителното бюро на социалистите обаче е решило да не поддържа документа с цели заради разлики по значими точки. " Български напредък " пък щели занапред да разискват перо по перо, като и те имали запаси по дадени параграфи.
 Стефан Янев желае работещ тим, а не тим цялостен със звезди
Стефан Янев желае работещ тим, а не тим цялостен със звезди

" Български напредък " са подготвени да вземат третия мандат

Дори и да реализират консенсус, тези партии събират едвам 109 гласа в пленарна зала, незадоволителни за съставяне на кабинет. От своя страна представителите на " Промяната " обявиха неведнъж - в случай че програмната декларация, в която са записани 4 съществени целта за развиването на България - влизане в Шенген и еврозоната, както и създаване на пакети за подкрепяне на бизнеса и хората, не бъде призната от болшинството, ще върнат празна директория на президента Радев.

Българска социалистическа партия по едно и също време поддържат напъните на Политическа партия за сформиране на държавно управление и отхвърлят препоръчаната декларация с цели.

" Оценяваме положително желанието на Политическа партия да сътвори среда за разговор, в това число като бъдат включени и целите на партиите, които се съгласиха да вземат участие в този разговор, включително и на Българска социалистическа партия. (...) Споделяме главните цели като развиването на конкурентна и ефикасна стопанска система, господство на правото, намаляването на неравенствата, достъп до качествено обучение и опазване на здравето... Има оферти обаче, по които нямаме единодушие. По тях не можем да вършим взаимни отстъпки и по наша преценка на този стадий към този момент нито могат да бъдат извадени, нито поправени. Те засягат няколко значими данъчни, обществени и външнополитически въпроси. Междувременно беше заменен и характера на документа - от декларация в проекторешение, което е доста по-силно ангажиращо и възможното му приемане би дало наложителен темперамент на всеки един текст в него ", оповести решението на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, събрало се във вторник сутринта, Кристиян Вигенин.

Друг мотив на левицата - Политическа партия и Демократична България, които желаят да сформират кабинет на малцинството, имат по-малко от 1/3 от гласовете в Народното събрание, което би направило предстоящ кабинет нестабилен и подвластен и би задълбочило, а не решило политическата рецесия.

Българска социалистическа партия остава подготвена да води градивен разговор, който да резултира в сформиране на постоянно държавно управление, акцентира още нардоният представител.
 Българска социалистическа партия разчита пресният спомен за взаимното ръководство с Политическа партия и Демократична България да ги сближи още веднъж
Българска социалистическа партия разчита пресният спомен за взаимното ръководство с Политическа партия и Демократична България да ги сближи още веднъж

Социалистите желаят да са равнопоставени участници в договарянията за държавно управление

Уважение към позицията на Българска социалистическа партия изрази Николай Денков, само че конкретизира по-детайлно от Вигенин разликите, които срещнали между тях двете партии.

" За нас като мандатоносител е добре да конкретизираме границите, които са ценностни и не можем да прекрачим. Проблемите са най-много в две направления. Едната е обвързвана с отношението към войната в Украйна, а втората е обвързвана с изборния развой. Имахме полемики, търсихме решения. Това е вашето решение, ние го почитаме, считаме, че е доста значимо нещата да се споделят по този начин, както се виждат. Както вие оставихте вратата отворена за последващи полемики, по този начин и от наша страна ще срещнете същото схващане ", сподели кандидат-премиерът.

Колективните органи в " Демократична България " не са взели към момента публично решение, само че текстовете на декларацията съдържат всички цели на " градската десница ", а настройката е да бъде дадена поддръжка, бе есенцията от изявлението на Христо Иванов от Демократична България.

Който не пропусна и да се обърне с рецензия в посока " Позитано " 20. " Искам да изкажа своето растящо безпокойствие от обстоятелството, че политически обединения, които претендират да са систематични, не се включват в подобен формат на разговор. "

" Български напредък " също са съгласни с главните цели в декларацията на Политическа партия - влизането в Шенген и еврозоната. Същевременно те считат, че с цел да могат да бъдат реализирани те, е нужно устойчиво парламентарно болшинство, образувано на база съдружно съглашение. Споделят и опасенията на Българска социалистическа партия, че от декларация, предложенията на Политическа партия са трансформирани в проекторешение, което прави характера им наложителен без да има изясненост по какъв начин и по кое време могат да бъдат изпълнени.
 Янев упорства за съдружно съглашение при втория или третия мандат
Янев упорства за съдружно съглашение при втория или третия мандат

От БВ няма да упорстват за министерски кресла в бъдещи властови конфигурации

До петък - това е срокът, в който от партията на Янев ще почисти позицията си по обособените текстове, разгласи Александър Николов от групировката.

В последна сметка Политическа партия са подготвени на компромис и в пленарна зала да не бъде гласувано задължаващо законово проекторешение, а политическа декларация. " За да няма неодобрение от ваша страна, ние не държим на формата проекторешение. Изискването е обаче този документ да бъде гласуван в Народното събрание до края на тази седмица, в случай че желаеме да бъде образуван кабинет с втория мандат ", изрази благосклонност в отговор на рецензиите Николай Денков. В рамките на срещата той още веднъж увери, че не са били водени диалози за състав на кабинет, както и преповтори желанията си да върне празна директория на президента, в случай че целите на Политическа партия не бъдат признати с болшинство в зала.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР