След като в края на май бюджетният излишък достигна 3

...
След като в края на май бюджетният излишък достигна 3
Коментари Харесай

Бюджетният излишък расте с 200 млн. лева на месец

След като в края на май бюджетният остатък доближи 3 милиарда лв., към края на юни той към този момент е 3.198 милиарда лв., показват предварителните данни на финансовото министерство. Това значи, че остатъкът пораства със скорост 200 млн. лв. на месец.

Значителното превишение на приходите над разноските по това време на годината към този момент се трансформира в традиция. То не се дължи на някакъв взрив на постъпленията, а на неприятния табиет на държавното управление да задържа най-важните бюджетни разноски - огромните вложения в инфраструктура. В самия завършек на годината, нормално към Коледа, стартира огромното харчене, само че тогава парите нормално отиват не за плановете и задачите, за които са били предопределени. Неслучайно ръководещите търпят критики, че разходват непрозрачно и неефективно публични средства и преправят бюджета без глобата на Народното събрание.

Данните на МФ демонстрират, че същото се случва и в този момент - в средата  на 2019 година приходите в  хазната са 50.8% от годишния план, до момента в който осъществяването на разноските доста изостава - осъществени са 42.9% от плануваните разходи. „ През втората половина на годината ще се приложи плануваното индексиране на пенсиите, което е заложено в годишния план. Освен това огромна част от плануваните за годината финансови разноски се правят през втората половина на годината заради строителния сезон и други фактори “, изяснява финансовото министерство. 

Тази година огромното харченето на остатъка може да стартира нетипично рано  - още в ранната есен, тъй като през октомври са локалните избори и ръководещите ще желаят да впечатлят предизборно електората. На последното държавно съвещание към този момент бяха раздадени в допълнение 7 милиона за пътища в няколко общини.

За първото полугодие в хазната са влезнали 22 273,3 млн. лева, показва финансовото министерство. Спрямо юни 2018 година общите приходи се усилват с 3 милиарда лв., като единствено данъчните приходи са с 1.7 млрд. повече от предходната година, което е обикновено за стопанска система, която пораства. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР