След като в интервю за bTV се зарече, че няма

...
След като в интервю за bTV се зарече, че няма
Коментари Харесай

Нено Димов обеща и в Банско, че Пирин няма да се бетонира

След като в изявление за bTV се зарече, че няма да допусне огромно строителство в Национален парк „ Пирин”, министърът на околната среда и водите Нено Димов разгласи и на конференция в Банско, че за природата риск няма.

„ Един от най-сериозните причини, които слушам, е че 48% от територията на Национален парк „ Пирин” ще бъде застроен. Всъщност Национален парк Пирин с изменението, което беше направено на 28 декември, се позволява строителство единствено в 2% от парка в ски зоната в Банско и още 0,6% в ски зоната в Добринище. Така че приказваме за 2,6%, като тук става дума само и единствено за спортна конструкция и никакво друго строителство”, безапелационен беше Димов.

Кметът на Банско Георги Икономов акцентира, че с решения на Върховен административен съд е изяснено, че в предпазени територии може да се строи спортна инфраструктура.

Двамата повториха и друго, казано по-рано от Димов пред bTV – смяната в Плана за ръководство на парка не се нуждае от екооценка. Такава щяло да има в устройствения проект, по който в този момент общината би трябвало да работи.

„ Зелените не са експерти по териториално устройство и не е нужно да знаят тъкмо кои проекти би трябвало да подлежат на тази оценка, само че пък в случай че знаят и злоупотребяват с това нещо просто дават неправилна информация, още по-зле”, отсече Георги Икономов.

В часовете преди конференцията в медиите се появиха фотоси на опашки от чакащи по зелената трева и рехавия сняг да се качат на лифта за ски зоната в Банско.

В обществените мрежи има изказвания, че оборудването преднамерено работи с стеснен потенциал в някои дни, с цел да се употребява като пиар за градеж на втора кабинка над Банско. Концесионерът отхвърля.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР