След като църквата се обяви против забраната за шамарите, започна

...
След като църквата се обяви против забраната за шамарите, започна
Коментари Харесай

Шамарите на раздора: Църквата против забраната на възпитателния бой

След като църквата се разгласи срещу възбраната за шамарите, стартира яростен спор в цялото общество. Санкциите за родители, които " потупват " децата си, са планувани в Националната тактика за детето.

Най-спорният миг в документа е физическото наказване у дома.

Преди година и половина животът на Галя придобива нов смисъл, откакто за първи път прегръща своята Ивон. Убедена е, че шамарът не взема решение проблемите.

" Децата като са дребни, ние им моделираме целия живот. Един пестник, след него следва втори, трети, пети и това продължава и детето стартира да го приема като нещо обикновено ", счита Галя Георгиева.

Българската православна черква обаче е на друго мнение – крайностите във възпитанието не са мечтани, само че би трябвало да се не разрешава рационално.

" Прекалени пълномощия, които дават тази тактика на детето в ущърб на своите родители ", съобщи митрополит Антоний.

Според църквата главното право на образование на детето е на родителите. И по тази причина трябвало да бъдат доуточнени неразрешените форми на принуждение, с цел да не се злоупотребява с ролята на жертва, когато се употребяват възможни физически или вербални средства за промяна на държанието им.

" Тук не става въпрос, че църквата предизвиква шамарите или предизвиква насилието. Всеки от нас е получавал по 1–2 шамара като е бил дребен. Тук става въпрос за съблюдаване на главните нравствени правила на образование в самото семейство ", сподели пред Нова тв митрополит Антоний.

" Единственият случай, в който може да използваме пердашене, е когато си бием пържолите за скара. Всичко друго, което има усеща, страсти и самокритика е хубаво да поговорим с него ", съобщи психологът Милен Владимиров.

Не напълно на мнението на психолозите са някои наставнически организации. За да се опълчват на възбраната за телесно наказване, написаха петиция.

" В никакъв случай дърпането на детето или възпирането му с физическа мощ не би трябвало да бъде криминализирано ", споделя Ивайло Тинчев – зам.-председател на " Поход за фамилията ".

" 90% от родителите ни споделят, че считат, че телесното наказване не е ефикасна наказателна мярка, тъй като не знаят какво друго да създадат ", декларира Мария Брестничка от Национална мрежа за децата.

От Агенцията за протекция на детето отхвърлят коментар, до момента в който тактиката към момента се разисква.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР