След като трябваше да напусне Лондон заради войната в Украйна,

...
След като трябваше да напусне Лондон заради войната в Украйна,
Коментари Харесай

След Лондон и Дубай, руското злато има нов световен център за търговия

След като трябваше да напусне Лондон поради войната в Украйна, съветската търговия със злато се пренасочи към Дубай. Днес обаче отново сменя мястото, като новият максимален център за търговия на съветско злато става Хонконг, оповестява Bloomberg. Градът от дълго време е основен за златните кюлчета, влизащи в континенталната част на Китай.

Страната е най-големия потребителски пазар в света, само че от април тази година съветските доставки порастват. В Хонконг са били импортирани 68 тона съветско злато, което е четири пъти повече, в сравнение с през цялата 2022 година.

Пренасочването към Хонконг бе водено от американските наказания против водещите съветски добивни компании, както и от удара на управляващите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) против противозаконната активност на пазара на злато, разясняват специалисти. Всичко това акцентира провокациите, пред които е изправен Западът в битката с ограничението на източниците на финансиране за съветската военна машина.
 Почти 6000% скок на износа на съветско злато към ОАЕ
Почти 6000% скок на износа на съветско злато към ОАЕ

Намира ли си през Емирствата път към западните пазари?

Преди войната в Украйна съвсем цялото злато, което се изнасяше от Русия, която е втората по величина миннодобивна страна в света, се изпращаше към трезори в Лондон - центърът на интернационалната търговия с благородния метал. Военната инвазия на Москва обаче трансформира съветското злато в табу, даже още преди публично да има възбрана за импорт в страните от Г-7 и Европейски Съюз.
 Снимка 557402
Когато съветското злато бе блокирано отвън Лондон, новият дом на съветското злато стана Дубай - основен директен център за кюлчета, пращани на близкоизточните и азиатски пазари. Дубай се оказа първичният печеливш.  Русия изпрати 96,4 тона злато за ОАЕ през 2022 година, което я трансформира в най-големия снабдител за страната. 

След това размерите доста понижиха, което частично се дължи на регулаторната чистка, откакто страната беше добавена към лист за наблюдаване от интернационалния регулатор за битка с прането на пари - Financial Action Task Force. Банковите преводи в ОАЕ са обект на увеличаващ се контрол, а заплащанията в брой се следят посредством наложителна държавна база данни, което направи заплащанията към съветски експортьори по-трудно.

Някои основани в Дубай купувачи към този момент са почнали да пренасочват покупки през Хонконг, демонстрират предварителни данни от компанията за наблюдаване на търговията ImportGenius. 

На този декор предходната седмица Англия издаде нов кръг наказания против компании, свързани с съветската търговия със злато, в това число основаната в Дубай Paloma Precious DMCC, за която се оповестява, че е внесла кюлчета за $300 милиона. В същото време Китай даде явен сигнал, че желае да подтиква търговията си с Русия, наблягайки сближените връзки сред водачите на двете страни. Пекин обезпечи дипломатическа и икономическа поддръжка за Москва, която оказа помощ за намаляване на резултатите от западните наказания, като през днешния ден точно Китай е най-големият вносител на съветски изкопаеми горива.

А хонконгската компания VPower Finance Security, която придвижва пари и благородни метали за някои от най-големите китайски финансови институции, се трансформира в основен състезател при обработването на новополученото злато от Русия. Поне към този момент.
 Русия си върна шампионата на максимален снабдител на нефт за Индия и Китай
Русия си върна шампионата на максимален снабдител на нефт за двете страни в света с най-многобройно население

Тя изпревари Саудитска Арабия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР