След като СЗО потвърди, че някои месни продукти са канцерогенни,

...
След като СЗО потвърди, че някои месни продукти са канцерогенни,
Коментари Харесай

Как да разпознаем канцерогенните колбаси и месо

След като СЗО удостовери, че някои месни артикули са канцерогенни, добре е да знаем, по какъв начин да отличим канцерогенното месо и най-много и по какъв начин да го избегнем. Списък с редица потребни препоръки от лекари по ветеринарна медицина, по какъв начин да разпознаваме канцерогенните салами, е съставил mkd-news.com, представен от “Разкрития ”. Според експертите, можете да вземете по-информирано решение, за това какво да купите и какво не, единствено като разгледате етикетите, защото там всичко е обяснено в детайлности. От най-голямо значение е етикетът. Най-добрата причина да не се купуват салами или кайма е, в случай че на етикета стои надпис МСМ. Това значи, че месото е машинно сепарирано, т.е. смляно е дружно с костите, които пък са главната част, в която се отделят всички антибиотици, хормони, тежки метали и други отрови, които животното е приемало.

Същото важи и когато на етикетите откриете информация за наличие на емулгатори и нитрити, маркирани под името E249, E250, E251 и E252. Те не са потребни за здравето, тъй като в композиция с аминокиселините от месото, основават канцерогенно съединяване – нитрозамин. Още една причина да не взимате салам е, в случай че в описанието на етикетите са включени и полифосфати, маркирани като E451, E452 и E453 – съгласно специалисти, те са геннотоксични, т.е. повреждат гените.

Особено значимо е да избягвате артикули, които съдържат Е407, т.е. карагенан. Е407 полепва по стените на червата и основава ранички, които има риск да се трансфорат в рак на дебелото черво.

Освен това, проверете дали продуктът съдържа някои подобрители на усета, като глутамин. Неговото наличие нормално е доказателство, че в наличието няма месо.

Дали ще рискувате да купите сходно месо, или не, напълно решавате вие, само че въпреки всичко избягвайте да захранвате децата с модифицирани месни артикули, изключително с пастет и кренвирши. В краен случай, с малко старания, гъши пастет и шунка можете да си извършите и сами.

Когато купувате месо, да вземем за пример, свински пържоли, внимавайте дали месото е прошарена с мастни жилки. Ако е, тези животни са били добре хранени. Но в случай че няма грам и бяла лой, а от месото изтича течност, това е несъмнено доказателство, че на животните са били давани хормони за напредък и антибиотици.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР