След като стартира кампанията за ментално здраве Красив ум в ...

Кампанията на Next Level продължава с борба с бърнаута/>


След като стартира кампанията за ментално здраве "Красив ум в красиво тяло" с превенцията на постковид депресията, сега инициативата на верига концептуални фитнеси продължава с пълна сила. В следващите седмици на фокус е синдромът "Бърнаут". Целта е да разпознаем първите сигнали и по този начин да се вземем мерки и да избегнем последствията. Припомняме ви, че вече е достъпна и платформата , която напълно безплатно дава възможност всеки да провери кой е най-подходящият спорт за неговото ментално здраве. Всеки регистрирал се в платформата получава три безплатни тренировки от Next Level.

Светът замря, но изискванията се движат на все по-бързи обороти. Налага ни се да влагаме все повече сили, за да се адаптираме и пренастроим. Изчерпваме все по-бързо ресури, които нямаме време да възстановим. Не е изненадващ фактът, че Световната здравна организация определя бърнаут за епидемията на 21 век. В своята същност той е системно и продължително пренебрегване на човешките потребности. Знаем все повече за него, но нека започнем с три от най-големите заблуди:
Заблуда №1: Бърнаут е лесен за откриване
Често бърнаут може да бъде определен като депресия, заради подтиснатостта и затварянето в себе си. Смяната на настроенията, умората и неглижирането на собствените потребности може да се отчитат като временен плод на работохолизъм и изтощение. Симптоматиката понякога се усеща късно , едва когато рязко влоши качеството на живот.
Заблуда №2:Бърнаут се дължи единствено на лоши стратегии за справяне от страна на индивида
Всъщност от бърнаут страдат отговорни и амбициозни хора, които имат високи постижения. Това са енергични хора, които поемат задачите си въодушевено. Полагат много усилия и са доказали своя професионализъм. По-скоро подхлъзването към прегарянето е заради желанието на личността да се докаже, а не заради лошите стратегии за справяне.
Заблуда №3:Стресът е вреден за васСтресът в малки дози води до растеж. Той ни мобилизира и вади скритите ресурси. Ние имаме естествени защити срещу въздействието му и организмът ни освобождава комбинация от химични вещества в мозъка, изостря сетивата и подобрява способностите ни да мислим по-ясно и да изградим стратегия.
"По друг начин стои въпросът с хроничния стрес", казва психологът Ани Владимирова. "Именно той води до риск от бърнаут точно както се илюстрира в нашата хубава поговорка: "Капка по капка, вир става". Ако добавим и продължение, то би било: "...вирът прелива, а водата руши всичко по пътя си, когато бентът се скъса". Лесно в представите ни излиза и другата позната аналогия с тенджерата под налягане. Когато винтилът не се отпуска периодично или е неизряден, така полезната ни тенджера се превръща в опасна бомба, а финалът е разрушителен", категоричен е психологът.

Източник: capital.bg