След като стана ясно, че у нас е открит уникален

...
След като стана ясно, че у нас е открит уникален
Коментари Харесай

Учени от БАН: Българският щам на COVID-19 е леко изменен британски вариант

След като стана ясно, че у нас е открит неповторим вариант на ковид, учени се заеха с проучването му.

Според специалисти българският вид на COVID-19 е леко променен английски вид.

Двата случая на дами, инфектирани с българската разновидност на ковид, са открити при рутинно проучване на проби в Центъра по заразни и паразитни заболявания. Промяната е в по този начин наречения „ спайк протеин “ или шипчетата по повърхността на вируса. Точен тримерен модел на мястото на разновидността изготвят учени от Института по молекулярна биология.

Снимка: Институт по молекулярна биология „ Академик Румен Цанев “

„ С този модел анализирахме какви свойства този протеин ще покаже. Дали ще са притеснителни или не. Хубавото е, че тази подмяна е в място върху повърхността, само че не от голяма важност. Оставаме си на същото състояние като британския вид “, изяснява Кирил Кирилов, основен помощник в института.

В момента интензивно се събират проби от Северна България, с цел да се откри какво е разпространяването на българския вид.

„ Съществува и алтернатива тези двама души – с това да завърши съществуването на този вид. Възможно е тези двама души да не са предали вируса на трето лице “, споделя шефът на Института по молекулярна биология към Българска академия на науките – проф. Ива Угринова.

Учени не чакат българският вид да се окаже неосезаем за имунизацията.

Националният имунизационен щаб взе решение за оксфордската ваксина

При дами под 60 години, които имат рискови фактори за тромбоза или имат тромбоцитопения, използването ѝ ще бъде лимитирана.

Снимка: btvnovinite.bg

Всички, които са получили първа доза и не са имали съществени нежелани реакции, могат да си слагат и втората – без ограничавания във възрастта или пола.

Все отново, в случай че някой не желае да си я сложи, ще може да я размени с имунизацията на „ Пфайзер/Бионтех “, само че не по-рано от 84 дни след ваксинирането с „ АстраЗенека “.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Ние знаем по кое време са сложени дозите по другите лечебни заведения и места. На тези дати ще бъдат обезпечени задоволително ваксини. Имаме подготвеност през май ще могат да се вършат по 50 хиляди дози дневно “, разгласи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

От имунизационния щаб оповестиха, че преболедувалите, които желаят да се имунизират, могат да го създадат не по-рано от 3 месеца след позитивния тест.

А при хора, които са се разболели от COVID-19 сред двете дози, втората би трябвало да се сложи не по-рано от 6 месеца след боледуването.

Все още няма данни от клинични изследвания за композиция на ваксини.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР