След като си припомнихме големия хит на Status Quo от

...
След като си припомнихме големия хит на Status Quo от
Коментари Харесай

Емил Димитров и „Сбогом, Мария“: Спомените за миналото идват сами (ВИДЕО)

След като си припомнихме огромния шлагер на Status Quo от края на 80-те години на предишния век „ In The Army Now “ (виж тук Уникална ария! ), доста читатели на skafeto.com ни писаха, че ужасно харесват и популярната българска ария, която е знак на изпращането на боец по времето на социализма.

Това е прочувствената „ Сбогом, Мария “ на незабравимия Емил Димитров, от чиято кончина през днешния ден се навършват 14 години. Текстът на песента е отприщвал доста сълзи, само че и вяра по време на раздялата на новобранците с родственици, другари и близки.

Ето го и него:

„ Сбогом Мария, остана ти до слънцето зад планината, събудена от сън. Сбогом Мария, аз потеглям, към този момент зазорява се, над долината се чува ранен звън Сбогом Мария – ти не плачи на потегляне.

Аз ще се върна с войнишкото писмо, и ще целувам косите ти до съмване, въпреки незабележим, до твоето легло.

Припев: Сбогом Мария… Мария, Мария, Мария… Аз ще се върна след 700 дни и ще попитам за мойта Мария – още ли има вяра във нашите фантазии? Сбогом Мария, аз зная доста плакали за тез момчета, тръгнали на път. Сбогом Мария, само че малко са дочакали боеца прашен във своя роден ъгъл. “

Големият Емил Димитров става първият български член на Съюза на френските композитори. Вратите на Съюза на българските композитори обаче остават затворени пред него, поради неналичието на музикално обучение. Женен е за малко за Грета Ганчева. От брака си с Мариета Гьошева има наследник – Емил Димитров-син, който издава албуми с шлагерите на татко си през последните години.

От 1999 година Емил Димитров не се занимава интензивно с музика заради влошеното си здраве след прекаран мозъчен инсулт. През 2000 година Мариета Гьошева и Емил Димитров още веднъж се женят. През декември същата година обаче Мариета умира след затруднения от диабет. На 2 май 2002 година се организира огромен концерт, проведен от Йорданка Христова, с песните на артиста, изпълнени от обичани български артисти. Песните, изпълнени на концерта, излизат в албума на Емил Димитров „ Само един живот не е достатъчен… “. Любимецът на няколко генерации българи умира на 30 март 2005 година в София.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР