След като се свържели с правилните хора“, които ги уверявали,

...
След като се свържели с правилните хора“, които ги уверявали,
Коментари Харесай

Около 20% от таксиметровите шофьори в София карат с менте книжки

След като се свържели с „ верните хора “, които ги уверявали, че ще вземат няколко часа при професионален инструктор и след това за 1-2 седмици ще станат отлични водачи, защото в столицата се карало елементарно – съвсем на всяко кръстовище имало светофар, указващ по кое време да се спре и потегли.

 

Случаят с таксиметровия водач, който неотдавна качи возилото си на стълбите на зала Арена Армеец надалеч не е единствен – жълти коли постоянно се забивали по тротоарите поради несъобразена скорост, заплеснатост или пък погрешно изпреварване.

Измъквали се от обстановката, плащайки на ченгетата20-30 лева или пък бивали отървавани от закона с помощта на шефовете на компанията си, които „ разполагали “ със свои хора в полицията.

 

„ Очаква се по време на празниците обстановката да излезе отвън надзор по няколко аргументи. Първо, Ковид-19 редуцира много от такситата в София, тъй като работата внезапно понижа. След пандемията обаче нещата не се оправиха, а повода този път бяха цените на горивата. Потреблението падна. Гражданите викат таксита в краен случай. Заради празниците работа ще има, само че ще се усеща острият дефицит на коли

 

Отсега се знае, че всеки курс за Нова година от която и да е точка на столицата ще коства твърдо 50 лв..

 

Второ, метрото работи от 5 сутринта до 24 часа и е извънредно комфортно за всеки, който окъснее някъде по кварталите.

 

Трето, обществена загадка е, че към 20% карат с менте книжки, а най-малко 40% от водачите са на мощни антидепресанти, употребяват сънотворни или лекарски комбинации от хапове, които да държат душeвността им здрава. Сред тях има тотално неуравновесени видове, за които органите на реда знаят, само че по незнайни аргументи мълчат. Въпреки това никой не ги смъква от колите, тъй като „ и те имали фамилии, деца хранели, заеми изплащали “.

 

Никой не минава на психо, тъй като и то се купува от лекарите против скромна сума. На доктрина всички водачи са изрядни – здрави, уравновесени, деликатни, вежливи и доброжелателни към клиентите. На процедура обаче се оказва, че в тях няма нищо постоянно. Дори летните гуми не са заменени със зимни и по-старите коли при по-упорит сняг се хлъзгат по улиците като шейни.

 

Как да се предпазят хората?! Ами по никакъв начин! Господ да ги пази, тъй като страната не може!

 

Преди дни станахме очевидци на различен случай, в който таксиметров водач пука с газовия си револвер по деца, които се замеряли със снежни топки. Мъжът решил, че целят него. Притеснил се в снежните топки да няма камъни. И това се било случвало. За да сплаши дребните, извадил патлака. Това обикновено ли е?! Нито децата би трябвало да поставят камъни в снежните топки, нито водачите да гърмят по тях.

 

Има и един духовник или най-малко мъж, който кара в расо и се показва за поп. Колата му постоянно е доста мръсна. Таблото е накичено с разнородни икони като размери и като светци. На огледалото виси някаква лепкава броеница. Кой е лидерът на автомобила, коя е компанията, не е указано. Човекът още не е махнал преградата към задната седалка, която таксистите бяха длъжни да слагат по време на пандемията. Когато се качиш при него, започваш да слуша притчи за действията Христови. И до момента в който не си изнесе беседата, не си затваря устатата. Бил някакъв евангелист. На всички предлага да го последват. Да ги заведе на адрес, където всички негови „ братя и сестри “ се събирали. Делели всичко поравно, намирали си работа, подпомагали се финансово.

 

Друг дългобрад таксиметров се прави на автентичен, представящ се за слънцеяд. Ако го слуша човек ще остане с усещането, че е актуален светец и 100%-ов праведник. На младини се скъсвал от пушене и пиянство, пилеел пари по дами и нямал пукнат лев зад тила си. Но ето, че станало знамение – срещнал се с някакъв индиец в София. Онзи го завел при свои хора и нашият човек на идващия ден осъмнал като нов. Започнал да съзерцава слънцето. Първо по 5-6 минути - заран и вечер. После по 10, най-после по половин час два пъти на денонощие. Когато се захранвал със слънчева сила, не му било до ястие. Така измършавял, отървал се от някои болежки и икономисал много пари. Успоредно с храната редуцирал и пиенето. Когато спрял алкохола, отказал и цигарите – към този момент не му се пушело.

 

А кажете в този момент, като чуете няколко такива истории какво ще си помислите? На какви хора поверяваме живота си, когато вечер в тъмното махаме на някое такси, с цел да ни качи и закара на избран адрес? Истинска съветска рулетка си е – от 5 коли в една може да има неточен водач и тъкмо той да ви се падне “, изяснява столичанинът Руси Димитров.

 

В неговата обстановка са десетки жители, на които се постанова да употребяват таксита. Сигналите за груби водачи, мръсни коли и странни предмети по седалките са десетки. Пътниците сигнализират и за жена – таксиметров водач, която на задната си седалка държала демонстративно две бухалки. Обяснявала, че стоят там за всеки случай. Имало нападателни пасажери, които почерпени с огнени течности, постоянно се опитвали да я смъкват, само че тя естествено не им се давала. По-нахалните отнасяли по удар в кръста, тъй като по главата се тормозила да не ги удари и да ги убие инцидентно, та след това да я съдят „ като за човек “.

 

Жената била на забележима възраст към 40 години. От време на време лъхала на алкохол, само че това не пречело на забързани клиенти да употребяват услугите й.

 

Публична загадка е, че от 3000 таксита в столицата, близо 250 обслужват престъпния свят на наркомани, крадци, проститутки и всевъзможни твари на два крайници, опитващи се да се препитават с всевъзможни далавери. Бакшишите сякаш въртят празни курсове, светят в зелено, само че не стопират на маханията на хората, тъй като имат по-важна задача – да доставят „ кристали “ комуто е нужно. С дрогата вървят и платените девойки. Общо взето, това е контингентът на множеството софийски таксита. Шофьор с почтен труд, 24 часа на денонощие, в случай че ще да върти „ геврека “, няма по какъв начин да покрие разноските по колата, че и да остане някой лев за фамилията. С непочтен обаче, бизнесът върви. Таксиметров водач хамалин на няколко грама „ неразрешено “ може да си докара сред 4 и 5 бона месечно чиста пара.

 

Водачи на жълти коли постоянно пътуват до прилежаща Сърбия и Гърция. Возят клиенти, нормално дами, представящи се за майка и щерка, сестри, братовчедки. Дамите съвсем постоянно съумяват да пренесат някой и различен грам, както и водачът. По предписание дамите постоянно отсядат в хотели, където притежателят е другар на таксиста. Гостуването продължава седмици – време, през което госпожите намират клиенти посредством хотелиерите, разясняват осведомени със сенчестата страна на сектора.

Източник: Уикенд


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР