След като се мерят дрехи, трябва леко да се напръска

...
След като се мерят дрехи, трябва леко да се напръска
Коментари Харесай

Кантарджиев: След проба на дрехи, трябва леко да се напръска тъканта със спирт или дезинфектант

След като се мерят облекла, би трябвало леко да се напръска тъканта със алкохол или дезинфектант, който няма да ги повреди. Това сподели пред NOVA шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев.
„ В последните седмици се разбра, че вирусът се задържа по облеклата. Преди обвинявахме единствено повърхностите. Ако някой се изкашля и след един час пипнем повърхността и след това окото, ще се разболеем, това е ясно. Преди седмици се потвърди, че пориозна материя също може да поддържа няколко часа вируса. Когато се мерят облекла, би трябвало да се вземат ограничения, тъй че след тестът леко да се напръска дрехата със алкохол или дезинфектант, който няма да повреди тъканта. Оставането на изсъхнало място на дрехата просто за няколко часа я прави свободна от вируса “, изясни още проф. Кантарджиев.
На въпрос безвредни ли са моловете за посещаване поради ковид той уточни:
„ Въздухопроводите в моловете са проблем, когато се вкарва въздух от едно помещение в друго. Именно това не би трябвало да се позволява “. По думите му, въздух извън може да се вкарва в пространствата, само че не трябва хората да бъдат в пространства, в които въздухопроводите вкарват въздух, охлаждат го и го връщат отново вътре, тъй като е рисково.
„ За да създадем това облекчение на ограниченията във връзка с моловете, се гледа доста сериозен разбор на моловете. Слава Богу, за разлика от други западноевропейски страни, към момента имаме система на РЗИ, в която има експерти “, сподели още той.
Той добави, че всеки мол може да си разреши UV лампа и просто облеклата, откакто са пробвани, би трябвало да бъдат подложени на UV светлина, с цел да се в профил вирусът.
Проф. Кантарджиев добави, че ваксина се прави постепенно. Правят се опити върху животни, само че процесът до използване при хората е дълъг.
„ Важно е, че народът ни разбра. Това е най-важното - да можеш да убедиш образованите и интелигентните бързо. Надявам се времето да е изсъхнало и горещо, с цел да се усеща дискомфортно вирусът “, приключи проф. Кантарджиев.
„ Когато излезе протоколът на най-сериозната здравна институция в Атланта - Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите, тогава се наложи хлорохина и азитромицина. Ние анализирахме всички тези данни дружно с Министерство на здравеопазването. Тогава предложихме единствено одобрените протоколи за хлорохина. В миг на международен недостиг нашата страна откри нужната субстанция. Имаме опция да лекуваме българите с най-хубавото и потвърдено средство срещу ковид “, съобщи още проф. доктор Тодор Кантарджиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР