След като съюзникът Хамас беше атакуван в Газа, през февруари

...
След като съюзникът Хамас беше атакуван в Газа, през февруари
Коментари Харесай

Хизбула държи Иран настрана от борбата с Израел

След като съдружникът " Хамас " беше нападнат в Газа, през февруари водачът на иранските сили " Кудс " посети Бейрут, с цел да разиска възможния риск, в случай че Израел се насочи и към ливанската формация " Хизбула " - атака, която може съществено да навреди на главния районен сътрудник на Техеран, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на седем източници.

В ливанската столица ръководителят на " Кудс " Есмаил Каани се срещна с водача на " Хизбула " Сайед Хасан Насрала. Това е най-малко третата им среща след смъртоносните офанзиви на " Хамас " на 7 октомври против Южен Израел и опустошителната ответна офанзива на Израел против Газа.

Разговорът се обърна към опцията за цялостна израелска атака на север, и в Ливан, разкриха източниците. Освен че ще навреди на шиитската ислямистка формация, сходна ескалация може да притисне Иран да реагира по-силно, в сравнение с от 7 октомври до момента, допуснаха трима от източниците - иранци от вътрешния кръг на властта.

През последните пет месеца " Хизбула " - върл зложелател на Израел, сподели поддръжка за " Хамас " под формата на офанзиви с ракети, изстреляни през северната граница на Израел.

На срещата, за която не беше обявено по-рано, Насрала увери Каани, че не желае Иран да бъде замесен във война с Израел или Съединените щати и съобщи, че " Хизбула " ще се бие сама, разкриха всички източници.

" Това е нашата битка ", акцентира Насрала на Каани.

Пресметнати по този начин, че да се избегне огромна ескалация, конфликтите в Ливан въпреки всичко прогониха десетки хиляди хора от домовете им от двете страни на границата. Израелските удари предизвикаха гибелта на над 200 бойци на " Хизбула " и към 50 цивилни в Ливан, а офанзивите от Ливан в Израел убиха дузина израелски бойци и шестима цивилни.

През последните дни контраударите на Израел се усилиха по активност и обсег, което ускори опасенията, че насилието може да излезе отвън надзор.

В неделя израелският министър на защитата Йоав Галант разгласи, че страната му възнамерява да усили офанзивите, с цел да отстрани уверено бойците на " Хизбула " от границата при положение на преустановяване на огъня в Газа, макар че остави вратата отворена за дипломация.

През 2006 година Израел води къса, само че интензивна въздушна и сухопътна война с " Хизбула ", която беше опустошителна за Ливан.

По-рано израелски източници по сигурността разясниха, че Израел не се стреми към разпространяване на враждебни дейности, само че прибавиха, че страната е подготвена да се бие на нови фронтове, в случай че е належащо. Цялостната война на северната му граница ще разтегне военните запаси на Израел.

Техеран и " Хизбула " осъзнават сериозните рискове от по-широка война в Ливан, в това число заплахата, която може да се популяризира и да докара до удари по нуклеарните съоръжения на Иран, показаха двама от източниците.

Съединени американски щати показват Иран като страна спонсор на тероризма и от години се пробват да овладеят нуклеарната му стратегия. Израел от дълго време счита Иран за екзистенциална опасност. На собствен ред Иран отхвърля да създава нуклеарно оръжие.

Срещата в Бейрут акцентира напрежението върху тактиката на Иран за отбягване на огромна ескалация в района, като в същото време проектира мощ и поддръжка за Газа в Близкия изток посредством съюзнически въоръжени групировки в Ирак, Сирия и Йемен, означиха анализатори.

Каани и Насрала " желаят в допълнение да изолират Иран от следствията от поддръжката на редица прокси дейци в целия Близък изток ", съобщи Джон Алтерман от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон. " Вероятно тъй като преценят, че опцията за военни дейности в Ливан пораства, а не понижава ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР