След като състав на Районния съд в Несебър освободи Ралф

...
След като състав на Районния съд в Несебър освободи Ралф
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите: Нинова да се извини заради пуснатия швед

След като състав на Районния съд в Несебър освободи Ралф Сундберг от наказателна отговорност против глоба от 4500 лв. и надлежно анулира домашния му арест, а той незабавно си отпътува за Швеция, Нинова изригна във Facebook:

"И като правист, и като политик знам, че има предписание - правосъдните решения да не се разискват, а да се извършват. Но откакто прочетох новината, разгласявам, че няма да се преценявам с правила. Аз съм българка и желая да знам името на съдията, унижил достолепието ни , оценил подигравката на безпаметно пийнал чужденец с една българска жена на 4500 лева Искам да знам претекстовете му и да го запитвам - с изключение на закона, какво му приказва съвестта ".

По този мотив от магистратския съюз излязоха с позиция, в която обявиха:

"ССБ отбелязва с голямо страдание, че за следващ път се постанова да огласява обществена позиция, ориентирана към попречване на изцяло голословни офанзиви към обособени съдии и към съда като цяло, подхванати от представители на парламентарно показани партии. Г-жа Нинова, която показва, че е правист, декларира, че желае да знае името на съдията, а също и претекстовете му. Налага се да напомним на юристите и да отбележим за жителите, които не са адвокати и от които не се чака да знаят текстовете от Наказателния кодекс, че законите се одобряват от Народното събрание, а съдът е задължен ги ползва ".

Съдиите означиха, че прокуратурата е повдигнала обвиняване против Сундберг за причиняване на лека телесна щета по хулигански подбуди. Съдът, спазвайки закона и приемайки за потвърдено обвиняването, е освободил обвинения от наказателна отговорност и е наложил административно наказване в размер, непосредствен до оптималния. И прокурорът, и съдът са длъжни да съблюдават закона, а в него е планувано, че при положение като този наложително следва да се приложи член 78 а Наказателен кодекс - освобождение от отговорност.

Още през вчерашния ден даже прокурорката по делото разяснява, че наказването би било такова и в случай че причинителят беше българин.

" Чия съвест се слага под подозрение тогава и по каква причина представител на законодателния орган си разрешава превратни внушения за активността на тези, които ползват закона, признат от законодателя?! С оскърбление припомняме, че имаше и различен сходен случай, в който наш сътрудник – арбитър от Пловдив, след това напуснал системата - беше нападнат обществено, че приложил закона. Съдът не приема законите. Прилага ги. А даже когато се постанова да съветва законодателя, в изцяло законна форма, последният рядко се преценява с предложенията на прилагащите закона.

Госпожо Нинова, би следвало да се извините освен на пострадалата, само че и на съдията, който охулихте , загдето е разгледал делото и приложил закона ", приканиха социалистката от ССБ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР