След като румънският премиер Лудовик Орбан обяви оставката си снощи,

...
След като румънският премиер Лудовик Орбан обяви оставката си снощи,
Коментари Харесай

Румънският министър на отбраната Николае Чука временно поема премиерския пост

След като румънският министър председател Лудовик Орбан разгласи оставката си нощес, президентът Клаус Йоханис назначи министъра на защитата Николае Чука за краткотрайно изпълняващ длъжността, оповестява в. "Гъндул ".

Според политически източници водачите на ръководещата Национално-либерална партия (НЛП), която загуби парламентарните избори в неделя, ще се срещнат през днешния ден следобяд с президента Клаус Йоханис, с цел да обсъдят вероятни разновидности за министър председател. Не е изключено военачалник Николае Чука да бъде предлагането на президента, още повече, че двамата имат доста положителни персонални отношение, показва изданието.

Според в. "Ромъния либера " други вероятни номинации за министър председател от страна на либералите са министърът на стопанската система Вирджил Попеску, министърът на финансите Флорин Къцу, шефът на Румънската разследваща работа Едуард Хелвиг, както и ръководителят на Окръжния съвет на Бихор Илие Боложан. Социалдемократическата партия (СДП), която завоюва изборите, разгласи, че ще предложи за министър председател известния доктор Александру Рафила. Съпредседателят на Съюз за избавление на Румъния - партия ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) Дачиан Чолош също съобщи, че е подготвен да застане отпред на бъдещото държавно управление.

"Гласуваха едвам една трета от румънците. Доколко са законни парламентарните избори? ", пита в. "Ромъния либера ", изтъквайки, че изборната интензивност на 6 декември е била едвам 31,84 % - най-ниската от Втората международна война насам. Изданието отбелязва, че според румънската конституция няма най-малък предел за признание на резултатите от изборите за годни, само че доста слабото присъединяване е знак за "огромно отчаяние на популацията от актуалната политическа класа ".

"Картата на Румъния още веднъж е оцветена в алено, само че Социалдемократическата партия няма с кого да ръководи ", написа в. "Адевърул ". СДП завоюва безапелационно парламентарните избори, само че възможностите да излъчи идващия министър председател са релативно ниски, защото Национално-либералната партия (НЛП), ССР-ПЛЮС и Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) показаха подготвеност да стартират договаряния за ново държавно управление.

В различен собствен материал вестникът разяснява, че съставянето на новото държавно управление ще бъде тежка задача за президента Йоханис. "Страната се намира в извънредно сложна обстановка, в здравна и икономическа рецесия и без бюджет за идната година. Всичко зависи от мъдростта на партийните водачи в бъдещата коалиция. Не е в този момент моментът за прояви на горделивост и нереалистични претенции ", разяснява създателят. Той акцентира като неточност фактът, че Лудовик Орбан, въпреки и подал оставка като министър председател, остава отпред на НЛП и ще управлява договарянията за съставянето на нов кабинет, добавя Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР