След като работната група за конституционните промени състави измененията, наследниците

...
След като работната група за конституционните промени състави измененията, наследниците
Коментари Харесай

Ковачевски: Наследниците на Гоце Делчев ще впишат наследниците на Радев в македонската конституция

След като работната група за конституционните промени сформира промените, наследниците на Гоце Делчев ще впишат сънародниците и наследниците на Радев в македонската конституция. Такова обръщение насочи министър-председателят на районен съд Македония Димитър Ковачевски към българския си сътрудник Румен Радев, който съобщи по-рано през днешния ден, че „ управлението на РСМ може да претендира, че построява съвременно мултиетническо общество, когато откри сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята Конституция “.

Уставните промени са част от преговорната рамка с Европейски Съюз.

„ Ние преговаряме с Европейски Съюз, а не с България и по тази причина считам, че този развой ще продължи, защото жителите ни заслужават да живеят в държава-член на Европейски Съюз “, сподели още Ковачевски.

Изказването му пристигна след изказване на президента на България Румен Радев, че управлението на районен съд Македония би трябвало да убеди не България, а своите жители, че гради демократична страна. Държава, в която по българските клубове не се стреля и не се палят, а българите в тази страна не са подлагани на систематичен тормоз, физическо принуждение и режисирани правосъдни процеси.

„ Там няма напредък. Затова приказвам с европейските водачи и институции да има придвижване по този протокол, тъй като там са учебниците, там е езикът на омразата, там са медиите, там е отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините. Там са и други значими неща, като съхраняването на нашето културно завещание “, сподели Радев.

БГНЕС напомня, че през вчерашния ден по време на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик македонският министър председател съобщи, че „ дискурсът, употребен от България към Северна Македония, е доста сходен на дискурса, употребен от Руската федерация към Украйна “.

Няколко часа по-рано пък някогашният външен министър на районен съд Македония и народен представител от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски съобщи, че позицията на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ и съдружните ѝ сътрудници е единна и тя значи, че в този си състав Народното събрание няма мандат или демократична легитимност да отваря или трансформира Конституцията.

Промяната на конституцията и включването в нея на българите в районен съд Македония е главно условие за предоставяне начало на договарянията на страната за присъединение към Европейски Съюз, напомня още БГНЕС.

На общия спор „ Обединени за Европа “, който се организира в границите на IV Среща на Съвета на Европа, вицепрезидентът Илияна Йотова показа позицията на България за систематичното потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония. В подтекста на главните правила на организацията за ценене на човешките права вицепрезидентът напомни поредицата от случаи на експанзия против хора поради декларираната им българска еднаквост, както и приемането на специфичния закон против сдруженията. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР