След като публичното пространство взе да се дави от маса

...
След като публичното пространство взе да се дави от маса
Коментари Харесай

Кой печели от фалшивите новини за биохраните

След като общественото пространство взе да се дави от маса подправени вести, знайни и незнайни манипулатори бързо ги превърнаха в следващото безсъдържателно факсимиле от всекидневието ни. Дали ще назовем тези новини ФАЛШИВИ или ЛЪЖЛИВИ, няма разлика, тъй като всички те носят погрешна информация с главната цел -  да замажат истината или още по-лошо – напълно да я трансфорат в неистина.

И тъй като в последно време зачестиха подправените вести към това потребни или нездравословни са биологичните храни, дано надзърнем в двора на европейското семейство, където медийните кавги са на път напълно да унищожат доверието в това производството. Въпреки че само биофермерство щади природата и търси пътища да образова поколенията във връзка с разхищението на запаси, съпротивата против него е очевадна.

За производителите с опит в хранителната промишленост сходни операции мъчно могат да ги подведат, тъй като за последните 50 години те са се нагледали на маса подправени вести – като се стартира от мнимия резултат на заблуждението с „ лудата крава “, мине се през „ птичия грип “ и се стигне до фипронила в яйцата. Всички тези вести имат единствена цел – да изместят избрани страни от общия пазар, базирайки се на пропуски в контрола при храните.

Обикновените консуматори одобряват медийните операции като чиста монета, тъй като са надалеч от същността на комерсиалната война сред стандартното и биологичното земеделие, набрала скорост през последните години. И това е обяснимо заради опасността от чистата храна, чийто пазарен дял в Европа пораства с всяка минала година.

А най-бързият метод да се оправиш с съперника е, като сринеш имиджа му с изфабрикувана неистина от рода по какъв начин земеделците продавали домати с пестициди, представяйки го за биозеленчук. Покрай сякаш скандалните биопродукти-менте обаче се изсипва и лавина от подправени вести, тотално отдръпвайки клиентите от щандовете с продуктите, означени със зелено листенце – европейския знак за биологично чиста продукция. И по този начин матрицата работи безотказно, тъй като е елементарно да се лепне лош етикет върху сектора, по този начин ме изцяло да обезкуражи масовия клиент по повод на качеството на биото.

На родна почва подправените вести за този бранш също свършиха маса безобразия, единствено че преди 2 години. И то не тъй като виновността беше на българските биопроизводителите, а заради големия неуспех на контролните органи в лицето на сертифициращи компании които би трябвало да подсигуряват, че фермерите не са употребявали амониева селитра вместо оборски тор или че не са пръскали с пестициди.

При инспекции от Европейската комисия инспектори разкриха големи пропуски в контрола на сертификаторите от полето до фермата. И макар че виновността беше напълно на сертифициращите компании, медиите необятно разтръбиха как биоземеделците лъжели с подправени артикули. И това постигна своя резултат - всеки втори консуматор днес изразява съмнение в истинността на тези артикули.

Вярно, че заради високите им цени и ниската покупателна дарба на българина биологичните храни у нас нямат триумфа на европейските марки като пазарен дял и по тази причина не са опасност за стандартните фермери. Независимо от това съпротивата против тяхното разпространяване на пазара е необяснимо.

И до момента членовете на Асоциация " Биохрани " не могат да възстановят доверието, макар че нито един от тях  не е дръзнал да се отклони от евростандартите, а качествената им продукция бързо се осъществя зад граница заради високите им вкусови качества.

От няколко месеца браншовата организация търси контакти с администрацията, която би могла да даде рамо на този бранш.

В страни като Австрия, Швейцария, Германия и други нормативно е написана преференцията, тъй че избран % от плодовете и зеленчуците, които се купуват за учебните заведения и детските градини, да идват от биологични ферми.

„ Преди години предложихме 5 на 100 от храните в учебни заведения и детски градини да се доставят от биоземеделци “, напомни Албена Симеонова, ръководител на асоциация „ Биопродукти “. На политическо равнище обаче е решено, че биохрани те са доста скъпи и бюджетът не може да задели средства за сходна поддръжка.

Според фермерите биохрани те за детските учебни заведения ще костват единствено с 5% по-скъпо от стандартните плодове и зеленчуци и е редно България да подтиква бизнеса, тъй като това значи здравословен метод на живот за нашите деца. Именно по тази причина от асоциацията считат да възобновят договарянията с министерството на земеделието за сходно условие. Основен съперник на тази концепция е здравното министерство, по тази причина от асоциацията имат намерение да се вкара система за надзор, която да подсигурява високото качество на биопродуктите.

Защото е време да се постави завършек на всеобщата нервност с подправените вести към биохрани те, уронващи престижа на цялостен подсектор, разгласен от държавното управление за предпочитан и ползващ се с извънредно положително име на пазарите отвън България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР