След като приеха Закона за хората с увреждания, депутатите одобриха

...
След като приеха Закона за хората с увреждания, депутатите одобриха
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха единодушно закона за личната помощ

След като одобриха Закона за хората с увреждания, депутатите утвърдиха единомислещо и този за персоналната помощ.

Поправките са направени от омбудсмана Мая Манолова. Законопроектът беше отритнат от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, а в края на юли тя и протестиращите майки на деца с увреждания, които упорстват за приемането на двата закона.

Проектът планува хората с увреждания да имат право да наема собствен персонален помощник. Това ще става въз основата на персонална оценка на потребностите. Хората с увреждания ще могат да избират какъв да е техният помощник, както и да дефинират по кое време и по какъв начин ще работи той.

Ако текстовете бъдат признати и на второ четене ще трябват 105 млн. лева

Законопроектът регламентира и кой тъкмо е може да употребява персонална помощ - " дете или лице с увреждания, довели до ограничавания в способността му за независимо обслужване в всекидневието и до взаимозависимост от непозната помощ, която да компенсира функционалния недостиг и да обезпечи поддръжка за упражняването на главните му права ".

В момента за персонален помощник са подкрепени 14 000 души, а след смяната от услугата могат да се възползват всички 77 000 души, изясни Манолова. Според предлагането персонален помощник по 8 часа дневно ще имат хората в най-тежко състояние - 14 000 души. Хора в малко по-леко състояние обаче също ще могат да имат персонален помощник - за по 4 или 2 часа дневно, като се прави оценка съответната нужда на всеки човек.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР