След като прие спорни промени в Закона за съдебната власт,

...
След като прие спорни промени в Закона за съдебната власт,
Коментари Харесай

Едно вето по-късно, парламентът поправя грешката си с механизма за разследване на Главния

След като одобри противоречиви промени в Закона за правосъдната власт, с които " пипна " механизма за следствие на основния прокурор и след това преодоля президентското несъгласие, в този момент Народното събрание счита да поправи грешката си с нов ремонт на същите текстове.

Проектът за промени в Закон за съдебната власт провокира брожения още с появяването си. По ред аргументи. Първата - тъй като механизмът за дейно следствие на основния прокурор и заместниците му бе прясно признат през юни след дълги съгласувателни процедури с Брюксел и не стана ясно какво постанова неговото изменение в началото на юли; и второ - тъй като сложи под подозрение ще проработи ли този механизъм въобще и в случай че да - по кое време.

По информация на Клуб Z, от " Продължаваме промяната-Демократична България ", ГЕРБ и евентуално Движение за права и свободи, ще внесат по време на лятната почивка на Народното събрание нови ремонти, с цел да не остава " празен ход " във връзка с следствието на Главния.

Какви съответно за проблемите с признатите предишния месец ремонти?
Двоен стандарт
Според новите текстове ad hoc прокурорът по следствието на Главния и заместниците му няма да се избира към този момент с Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС) за инцидентно систематизиране, а с чисто нова, за която шест месеца ще се написа разпоредба и още шест месеца ще се създава.

Още с внасянето на промените на 7 юли адвокати реагираха, че това подкопава доверието в ЕИСС, която разпределя делата за всички жители и основава неравнопоставеност - една система за жителите, друга - особено за основния прокурор.

Това бе изтъкнато и към за ветото, което депутатите от правната комисия преодоляха предходната седмица без въобще да подложат текстовете на спор. Очаква се то да бъде преодоляно и през днешния ден в пленарна зала при свиканото изключително съвещание на Народно събрание.
Врата за блокиране на механизма
Малка детайлност е и, че в деня на внасяне на законопроекта за промени в Закон за съдебната власт, бе определена съдийката ad hoc прокурор по следствието на и.ф. обвинител номер едно Борислав Сарафов - Даниела Талева. И до през днешния ден Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет отхвърля чисто формалното й назначение с меко казано противоречиви претекстове, с което поражда подозрения, че брани Сарафов от следствие, а съгласно правосъдното министерство това може да ни коства и Шенген тази година.

Според закона Прокурорската гилдия е длъжна неотложно да назначи прокурора по следствието. Вместо това тя заседава на два пъти, не взе решението и се разпусна в лятна почивка.

От екипа на Румен Радев третираха и този въпрос, като акцентираха върху това, че няма гаранции, че текстовете за новата система няма да блокират направения към този момент избор на ad hoc прокурор и да забавят с година (шест плюс шест месеца) възможен избор на нов. 

" По този метод след влизането в действие на закона избор на арбитър, който да реализира функционалностите на прокурор за следствие на основния прокурор или на негов заместител по новопостъпили преписки, ще може да бъде сбъднат в период до една година вместо неотложно.

В същото време, доколкото първата процедура по установяване на арбитър, който да извършва функционалностите на прокурор по следствието не е завършила с неговото предопределение във ВКП, законът не дава явен отговор дали влизането в действие на новите разпореждания ще изисква наново осъществяване на инцидентния асортимент и надлежно изчакване на въвеждането на новата система. Отношението на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет към назначението на ad hoc прокурор не разрешава да се изключи сходен прочит на закона от органа по неговото използване. Налице е неизясненост и непредвидимост, което е отклоняване от правилото на правовата страна " - написа в претекстовете към ветото.
Поправката
За да не се пораждат подозрения, че болшинството на процедура е блокирало механизма и да не се дава поле за юридически тълкувания (като това на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, например), в този момент от ПП-ДБ и ГЕРБ считат да внесат корекция, съгласно която ad hoc прокурорът въпреки всичко ще се избира посредством ЕИСС (като за задачата към този момент беше създаден специфичен модул), а не с чисто нова система, която цяла година ще се създава, тества и за нея ще се пишат наредби.

Отделна корекция категорично ще показва, че направеният към този момент избор е в действие. Т.е. да няма пояснение дали Даниела Талева може или не да проверява Сарафов или би трябвало да се пристъпи към нов избор заради обстоятелството, че законът е изменен след направения към този момент подобен.

От обединенията твърдят и че ще разпишат корекция, с която да дадат на прокурорската гилдия да се разбере, че би трябвало неотложно да назначи съдийката за обвинител - въпреки и в този момент юристите в Народното събрание да са безапелационни, че законът е задоволително явен, а колегията шиканира процеса. Както Клуб Z писа, тя отхвърли с разнообразни претекстове да назначи Талева, последният от които, че Народно събрание трябвало да оправи неясноти в нормативния акт.

Разглеждането на поправките може да започва през септември, след края на лятната почивка на депутатите. Първото съвещание за новия политически сезон е 1 септември.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР