След като прие от следващите редовни избори да се гласува

...
След като прие от следващите редовни избори да се гласува
Коментари Харесай

Обрат на обрата: Депутатите се върнаха на гласуване и с хартия, и с машини


След като одобри от идващите постоянни избори да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина, а по-късно препоръчаното на Движение за права и свободи за сканиращите устройства беше отхвърлено, Народното събрание върна смесеното гласоподаване.

Това се случи след цял ден диспути по промените в Изборния кодекс, които не престават и в този час.

След няколко среднощни съвещания, 18 часа разглеждане в комисии, депутатите окончателно върнаха хартиената бюлетина. Със 124 гласа „ за “ на идващите избори ще се гласува и с хартиена бюлетина, и с машини.

В разследване на това от " Продължаваме промяната " и " Демократична България " проведоха митинг пред Народното събрание.

По-рано Народното събрание одобри дефинитивно да се върне гласуването с хартиена бюлетина. Предложението на Българска социалистическа партия получи поддръжка от 124 депутати, а 95 бяха „ срещу ”.

След това депутатите се върнаха и към признатия член 206 а., който вкарваше единствено книжен избор от локалните избори следващата година и го анулираха. Така де факто отново се върнаха на смесено гласоподаване, а единствено хартиеният избор оцеля едвам няколко часа.

След 7-часови разисквания, Изборният кодекс още веднъж се оказа спънка за народните представители. А дебатите взривиха залата и се стигна до нови  обвинявания, че се готви замяна на вота.

Финално депутатите съумяха да одобряват и отпадане на по този начин наречената тъмна стаичка – вместо кабина-параван, както и опазване на регион “Чужбина ” и Обществения съвет.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР