След като президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели изборите в Турция,

...
След като президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели изборите в Турция,
Коментари Харесай

Разум в политиката: Може ли Мехмет Шимшек да спаси турската икономика?

След като президентът Реджеп Тайип Ердоган завоюва изборите в Турция, се смяташе за несъмнено, че някогашният финансов министър Мехмет Шимшек ще бъде включен в новото държавно управление. Така и стана – Шимшек се причисли към кабинета като министър на хазната и финансите. Той е прочут с вярата си в институционалната самостоятелност, бюджетната дисциплинираност, икономическите промени и ортодоксалните политики, написа BBC.

На гала по предаването на властта Шимшек сподели, че главната цел на новото държавно управление ще бъде увеличение на обществените помощи.

Прозрачността, последователността, предвидимостта и сходството с интернационалните правила ще бъдат нашите съществени правила при постигането на тази цел. Турция няма различен избор, с изключение на да се върне към рационална основа. Базирана на правила, предвидимата турска стопанска система ще бъде ключът към постигането на стремежи разцвет ", сподели на церемонията Шимшек, представен от Reuters.

“Макрофинансовата непоклатимост в среда на възходящи световни провокации и геополитическо напрежение ще бъде приоритет. Установяването на фискална дисциплинираност и обезпечаването на ценова непоклатимост за резистентен висок напредък ще бъдат нашите съществени цели ", изясни той.

По думите на Шимшек понижаването на растящата инфлация в Турция до едноцифрено число ще бъде различен от целите.

" Жизненоважно за страната ни е да понижим инфлацията още веднъж до едноцифрено число в средносрочен проект, да увеличим предвидимостта във всички области и да ускорим структурната промяна, която ще понижи недостига по настоящата сметка ", безапелационен беше той.

Докато новината, че Шимшек още веднъж ще взе участие в ръководството на стопанската система, се приема позитивно на пазарите, упованията, че Турция ще се обърне към пътя, учреден на ортодоксалните принадлежности на политиката, прилагани по целия свят за битка с инфлацията, се усилват, като по този метод се възвръщат доверието на задграничните вложители в Турция и облекчаване на потребностите от непознати запаси.

Икономистите обаче акцентират, че Мехмет Шимшек не може да бъде избавител самичък. В този миг е от решаващо значение какъв брой независимост президентът Ердоган ще даде на Шимшек във връзка с икономическата политика.
Кой е Мехмет Шимшек?
Мехмет Шимшек е роден през 1967 година в малко селце в Батман, провинция в Югоизточна Турция. Женен е, има девойки близначки и едно момче. Владее турски, британски и кюрдски език.

Шимшек има бакалавърска степен по стопанска система от университета в Анкара и е работил като теоретичен помощник в отдела по интернационална стопанска система и икономическо развиване на университета. Той също по този начин е учил в Англия, откакто е почетен с конкурсна турска държавна стипендия. Има магистърска степен по финанси и вложения от Ексетърския университет. Шимшек също е член на консултативния съвет на Глобалния стопански симпозиум (GES).

Новият финансов министър на Турция беше номиниран за един от 500-те най-влиятелни хора на планетата от Foreign Policy през 2013 година и награден като „ Министър на финансите на годината за разрастваща се Европа за 2013 година “ от списание Emerging Markets.

Мехмет Шимшек е бил вицепремиер по икономическите и финансовите въпроси на Турция в интервала 2015-2018 година Преди това е бил министър на финансите (2009-2015 г.) и министър на стопанската система (2007-2009 г.). Избиран е в Народното събрание за три мандата (2007, 2011, 2015 г.) като представител на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР).

Тогава Шимшек формулира фискална политика, която оказва помощ на Турция да се възвърне мощно от международната финансова рецесия. В годините Шимшек е предприемал широкообхватни промени, като опростяване на данъчните разпореждания, усилване на правата на данъкоплатците и понижаване на размера на сивата стопанска система.

По време на 11-те си години държавна работа като министър, Шимшек е мощен бранител на структурните промени и рационалната макроикономическа политика. Силната фискална позиция на страната и напъните за промени, оказват помощ на Турция да преодолее голям брой вътрешни и външни шокове през последното десетилетие. Схема за кредитни гаранции, усъвършенствана под управлението на Мехмет Шимшек, оказва помощ на Турция да избегне криза след несполучливия опит за прелом през 2016 година

Шимшек съставлява Турция като шеф на съвещанията на Г-20, МВФ, Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Ислямската банка за развиване. Той постоянно участва на няколко интернационалните форума, в това число Световния стопански конгрес в Давос и срещите на Билдербергската група.

Преди да влезе в политиката, той работи за Merrill Lynch в Лондон в продължение на седем години, в началото като икономист и пълководец, а по-късно като началник на тактиката за закрепен приход и макроикономически проучвания за нововъзникващия район EMEA (2005-2007 г.). От 1998 до 2000 година Шимшек е старши икономист и банков анализатор в Deutsche-Bender Securities в Истанбул. По-рано в кариерата си той е работил на Уолстрийт за UBS Securities в Ню Йорк (1997-1998) и като старши икономист в посолството на Съединени американски щати в Анкара (1993-1997).
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР