След като през няколко месеца сондажите на Турция във водите

...
След като през няколко месеца сондажите на Турция във водите
Коментари Харесай

Гърция иска да строи стена по границата с Турция. Колко ще ѝ струва това?

След като през няколко месеца сондажите на Турция във водите към Кипър доведоха до прехвърчането на искри сред Анкара и Атина, през тази седмица на дневен ред се оказа друга тематика, засягаща двете съседки - построяването на стена по общата им граница.

Гръцките управляващи потвърдиха, че са подготвени да прибавят най-малко още 26 километра към към този момент съществуващите 10 километра, като задачата е това да спре потока от незаконно преминаващите емигранти от Турция, излиза наяве от информация на Associated Press.

Последната е дом на максимален брой бежанци в международен мащаб, като там живеят близо 4 милиона такива, като огромна част от тях са избягали от войната в Сирия.

Въпреки че през тази година броят на миналите границата мигранти е понижен по време на пандемията, по-рано тази година Анкара разгласи, че повече няма да стопира потока към Европейския съюз (ЕС), като десетки хиляди се пробваха да преминат границата с Гърция.

Кой ще строи стената и какъв брой ще коства тя?

Според информацията четири гръцки строителни компании са били определени за построяването на стената. Тя ще бъде построена наоколо до река Марица, наричана в Гърция Еврос, която е естествена граница сред двете страни.

По думите на представителя на държавното управление в Атина Стелиос Пецас 26-километровото трасе ще коства 63 милиона евро или 74 милиона $, а построяването му би трябвало да приключи до края на април месец идната година.

Какви ще са параметрите ѝ?

Стената ще бъде 5 метра висока и ще бъде построена от квадратни стоманени тръби, положени върху бетонни основи. Освен това планът включва инсталирането на система от камери за наблюдаване по цялото продължение на границата, която е 192 километра.

В допълнение по поречието на Марица ще бъдат ситуирани 400 новонаети граничари, а още 800 ще бъдат разпределени на островите в източната част на Егейско море.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР