След като преди няколко дни обединените в асоциация четири големи

...
След като преди няколко дни обединените в асоциация четири големи
Коментари Харесай

Синдикатите защитиха държавата в енергетиката от бизнеса

След като преди няколко дни обединените в асоциация четири огромни работодателски организации желаеха няколко оставки поради проблемите в енергетиката и най-много поради скъпия ток за промишлеността, двата синдиката - КНСБ и " Подкрепа ", излязоха с обща позиция. В нея се показва, че офанзивите против държавната енергетика заплашват националната сигурност.

Двата синдиката даже отхвърлят да е систематичен казуса с високата цена на тока на енергийната борса като цитират разбори, съгласно които това не е казус от последните дни. Обясняват, че огромната волатилност в цената на тока прави усещане на пазара в Германия.

" Много пъти са дискутирани някои недостатъци на пазара у нас, само че сме очевидци на развиване и последователно приближаване до европейските стандарти ", афишират синдикатите.

Синдикатите показват че промишлените консуматори надалеч не купуват най-скъпата сила.
Цените на електрическата сила за промишлеността в България са по-ниски от цените в 19 страни членки и с 20% по-ниски от средноевропейските, съгласно формалните статистически данни за цялостната цена на електрическата сила в България и мястото й в европейските ранглисти, показват двата синдиката.

Подчертават, че " с помощта на уравновесения метод за миксиране на електрическата сила главно от централите в състава на БЕХ, се реализира ниска цена за битовите консуматори у нас, в това число за работещите в частния бизнес ".

Предвид дейната позиция на работодателите против държавните сдружения е редно да се означи, че доста от тях имат спор на ползи и не би трябвало да се произнасят, показват още в писмото си от двата синдиката. " Ако го вършат е редно да посочат, че са притежатели на субсидирани ВЕИ или когенерации. Т.е. получават пари за това, че другите индустриалци заплащат, тъй като, в случай че виждаме върхове на цената, то е и за това, че някой би трябвало да заплаща тези дотации ", изясняват те.

Според КНСБ и " Подкрепа " неизбежно се стига до въпроса за какво се подхваща офанзивата против държавната енергетика: дали, тъй като се желаят нови отстъпки от страната в цените на електрическата сила, дали, тъй като се желае дял в държавната енергетика или това е опит бизнесът да кадрува там или тъй като се търси замяната на в този момент работещите държавни централи с други " верни ".

Даваме си сметка, че има редица нерешени въпроси в енергийния бранш, отнасящи се до лимитираната конкуренция, бъдещето и рентабилността на съществуващите централи и развиване на пазарния модел, само че тяхното решение изисква не опълчване, а консенсус, заключават синдикатите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР