След като преди две години прокуратурата започна разследване за пране

...
След като преди две години прокуратурата започна разследване за пране
Коментари Харесай

След две години разследване: Прокуратурата не намери проблем с парите на депутата Лъчезар Иванов

След като преди две години прокуратурата стартира следствие за пране на пари или укриване на налози против депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, в този момент то е прекъснато. Причината е, че не е открито закононарушение във връзка с облага от над 3,9 млн. $.

Разследването стартира в закритата към този момент спецпрокуратура. Иванов се разследваше за консултантска активност към американска компания за медикаменти, като е получавал акции от сдружението за работата си. След години той продава част от акциите и взима огромна облага, а службите стартират инспекция.

Установено е, че през 2018 година депутатът подписва консултантски контракт с компания на Хари Жабилов, като в него се казвало, че ще получи 20 млн. акции на сдружението. Това станало през 2021 година, след съответната процедура, като на 25 февруари Иванов подписва контракт за брокерска услуга с капиталов медиатор, на който продава 18 459 993 акции на „ Ензолитикс “. Затова Иванов не е заявил акциите си преди 2021 година, те му се дължали, само че официално не са му трансферирани. За интервал от две години след подписване на контракта той не може и да оперира с тях свободно, защото компанията била с акции под 3 $ и акциите й могат да се търгуват свободно.

От експертиза по следствието оказва се, че за интервала 12 март 2021 година – 25 май 2022 година по сметката на Иванов са постъпили 3 949 767,09 $ от продажбата на акциите. Ревизия пък демонстрира, че за 2016 година, 2017 година и 2018 година разноските му не надвишават размера на приходите, за 2019, 2020 и 2023 година обаче той дължи близо 9000 лева налози с лихвите, поради сбъркани заявления. От продажбата на акциите депутатът е трябвало и е платил налог в размер на 644 383 лева поради осъществената облага.

Разследващите не са разкрили пране на пари или укриване на налози.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР