След като преди ден енергийният министър обяви компенсациите за топлофикациите

...
След като преди ден енергийният министър обяви компенсациите за топлофикациите
Коментари Харесай

Бизнесът поиска компенсации и за скъпия газ

След като преди ден енергийният министър разгласи обезщетенията за топлофикациите и клиентите на газоразпределителните сдружения поради скъпото синьо гориво, индустриалците се възмутиха, че по този начин единствено те остават без помощи за газа и по този начин поемат целия удар на скъпата суровина.

В писмо да енергийния министър Александър Николов от Асоциацията на организацията на българските работодатели (АОБР), публикувано в четвъртък и до медиите, се показва, че " поевтиняване на парното за сметка на безценен газ за промишлеността ще затвори фабрики ". " Досега евтиното отопление на софиянци беше за сметка на целия народ. Сега ще е за сметка единствено на работещите в промишлеността ", написа асоциацията.

Според нея решението за компенсиране на топлофикациите и клиентите, непосредствено ползващи газ, ще задълбочи кръстосаното субсидиране на енергоносителите от промишлеността към битовите консуматори на топлинна сила, което е безусловно неразрешено от европейските наставления.

" Ползите от дълготрайните контракти на " Булгаргаз " би трябвало да бъдат споделяни заслужено всред всички пазарни участници, а не да се основават привилегировани касти на пазара. Индустрията в България би трябвало да може да действа и това е част от публичния интерес ", написа още в писмото им.

Индустриалците упорстват да купуват естествения си газ на налични цени, с цел да се запазят конкурентоспособността, работните места и експортният капацитет на националната стопанска система.

" Намираме се в невиждана конюнктура на пандемия, комбинирана с непостижимо високи цени на електрическа енергия, в този момент се появява опасност и от още по-високи цени на газа за предприятията в България, за сметка на други пазарни участници ", показва се още в писмото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР