След като преди четири години ГЕРБ спечели кметските места в

...
След като преди четири години ГЕРБ спечели кметските места в
Коментари Харесай

Изборни сблъсъци: кой срещу кого ще играе за кметския пост в големите градове

След като преди четири години ГЕРБ завоюва кметските места в 23 регионални града, на локалните избори в края на октомври в немалка част от огромните градове ръководещата партия ще бъде изправена пред по-сериозно тестване, с цел да успее да резервира позициите си. Формацията ще би трябвало да се конкурира от една страна с опозицията, от друга – със мощни локални кандидати, и на трети фронт – с досегашни " свои " или с сътрудници. Това демонстрират първите социологически сондажи за вота и към този момент оповестените претенденти за кметските постове по места.

Часове, откакто изтече срокът за регистрация на кандидат-кметовете и листите с кандидати за общински съветници, за ГЕРБ наподобяват сигурни успехите в Бургас, Стара Загора и Велико Търново, а за Движение за права и свободи - в Кърджали. Българска социалистическа партия ще разчита на пробив в Ямбол, а Съюз на демократичните сили ще се надява на нов мандат на настоящия кмет в Плевен. Като се има поради последното изследване на организация " Алфа рисърч ", съгласно което над 47.3% от хората с право на глас биха желали нов кмет, а най-критично са настроени гласоподавателите в огромните градове, на останалите места се обрисуват съществени конфликти.

София с вероятност за балотаж

За спечелилата през 2015 година в столицата още на първи тур с 60.17% Йорданка Фандъкова този път първите прогнози сочат, че пътят към нов мандат минава през балотаж. Поръчаните в щаба на ГЕРБ-София разбори сочат, че в този момент групировката може да остане с към 25 общински съветника в София, което е с пет места по-малко от досегашните.

Най-сериозен конкурент на Фандъкова, съгласно изследванията, се обрисува самостоятелният претендент и досегашен омбудсман Мая Манолова, подкрепена от Българска социалистическа партия, Движение " България на жителите ", АБВ и други Неофициално " Дневник " научи от източници в Движение за права и свободи, че и партията с почетен ръководител Ахмед Доган също обмисля поддръжка за Манолова. Още не е известно дали тя ще бъде публично оповестена, както и дали ще е от началото на акцията, или при възможен балотаж.

Десните гласоподаватели в столицата имат избор за първия тур сред претендентите на Демократична България - арх. Борислав Игнатов, и на " Спаси София " - Борис Бонев. Ако никой от двамата обаче не доближи до втория тур, на балотажа столичните последователи на десницата ще са изправени пред съществено предизвикателство за кого да дадат гласа си.

В нишата на националистите Вътрешна македонска революционна организация залага на обичайния си кандидат за всевъзможни избори Ангел Джамбазки, който сега е евродепутат, а до 2014 година беше общински консултант в столицата. В конкуренцията се включи и водачът на " Атака " Волен Сидеров, който разгласи кандидатурата си в последния вероятен ден.

Кандидатите за кметския стол в София могат да доближат 15. Окончателният лист от имена ще излезе в идващите дни, когато общинските изборни комисии потвърдят кои са записаните.

Пловдив ще има нов кмет

През 2015 година се наложи Административният съд в Пловдив да се произнесе с решение кой е законно определеният кмет на града. И удостовери избирането на претендента на ГЕРБ Иван Тотев. Жалбата против избора беше от останалия втори Славчо Атанасов, който загуби с малко над 1000 гласа.

" Вечер си лягам кмет, нещо става през нощта с броенето, сутринта към този момент съм втори ", разяснява неотдавна Атанасов. Сега той още веднъж ще види като какъв ще си легне и какъв ще стане, защото още веднъж ще се кандидатира за поста, повдигнат от Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ. Славчо Атанасов бе кмет на Пловдив от 2007 до 2011 година от Вътрешна македонска революционна организация, а в този момент е народен представител от НФСБ.

Срещу Атанасов ГЕРБ този път няма да заложат на Иван Тотев, към който в партията имаха доста рецензии и който разгласи, че няма да се кандидатира за нов мандат, откакто импровизирано разбра, че няма да бъде подсилен от ГЕРБ. Сега ръководещите залагат на регионалния шеф Здравко Димитров.

Българска социалистическа партия издига шефа на Езикова гимназия " Пловдив " Николай Радев, а - " Демократична България " юриста Атанас Костов, който е експерт по право на интелектуалната благосъстоятелност.

По традиция в конкуренцията за Пловдив взе участие и Дани Каназирева – юрист, общински консултант от " Съюз за Пловдив ".

Бургас и Варна наподобяват с предизвестено решение

Сравнително безпроблемни за управлеващите се обрисуват изборите в огромните морски гадове Бургас и Варна.
Във Варна за трети мандат от името на ГЕРБ се явява кметът Иван Портних. След кавги във Варна, Българска социалистическа партия издигна за претендент за кмет депутатът и някогашен министър на образованието Анелия Клисарова, въпреки че локалните социалисти желаеха да поддържат водача на партия " Възраждане " Костадин Костадинов. Политици от партията предвидиха, че не е изключено това да докара до отлив на гласове от лявата кандидатура към Костадинов, който ще се яви от името на партията си. Според някои локални политици той има шансове против Портних.

Кандидат на Вътрешна македонска революционна организация е хирургът доктор Николай Евтимов, а на НФСБ - предприемачът Димитър Карбов.

И в Бургас ГЕРБ залага на дългогодишния си кмет Димитър Николов, който издигна за четвърти мандат. Срещу него за момента не се вижда доста сериозна конкуренция. Кандидати за кмет са не прекомерно известния народен представител Николай Тишев от Българска социалистическа партия, Живко Табаков от " Демократична България " и доктор Бойко Миразчийски от НФСБ.

Коалиции в Плевен и Монтана, само че не и в Добрич

На предходните избори един от дребното пробиви в регионални градове беше за Реформаторския блок, които в Монтана поддържаха с коалиция " Заедно за Монтана " Златко Живков. Тогава Живков взе 54 на 100 от гласовете и остави кандидата на ГЕРБ на второ място с поддръжка под 25 на 100. Сега ръководещите играят на несъмнено - отхвърлиха се от своя номинация и дружно със Съюз на демократичните сили издигат Живков за рекорден шести мандат.

В Плевен обаче двете партии, които са в предизборно съглашение, ще имат обособени претенденти за първия тур. Уговорките им са да се поддържат взаимно на балотажа. Плевен също е измежду " сините " завоевания от 2015 година, когато Георг Спартански, повдигнат от локална коалиция и подсилен от коалиция Реформаторски блок, Вътрешна македонска революционна организация и други, стана кмет. Спартански завоюва на втори тур против дотогавашния кмет Димитър Стойков (ГЕРБ). Сега Съюз на демократичните сили още веднъж заложи на Спартански, а ГЕРБ номинира регионалния шеф на Плевен Мирослав Петров. Българска социалистическа партия издигна Илиян Йончев – общински консултант, началник " Секретариат, европейски стратегии и планове " в Медицинския университет в Плевен.

Добрич също беше измежду регионалните градове, в които десните победиха през 2015. До пролетта Съюз на демократичните сили даваше поръчки, че ще поддържа Йордан Йорданов за нов мандат. Впоследствие след спор сред структурите на партията и Йорданов дали той е станал или не е станал член на Съюз на демократичните сили, както и след поръчката на кмета, че няма да е партиен член, групировката реши да не застава зад него за още един мандат.

Сега Йорданов се кандидатира отново, повдигнат от Местна коалиция " България на жителите ", в която влизат - с изключение на едноименната партия - Национална движение „Симеон Втори", " Глас национален " и други.

ГЕРБ залага на Надежда Петкова - общински консултант, зам.-кмет по икономическите въпроси в интервала 2007 - 2015 година В управлението на партията са недоволни от досегашното показване и готовност на локалните структури и след евроизборите Борисов категорично изиска сериозна смяна в тази тенденция.

Кандидатът на Българска социалистическа партия за кмет на Добрич е безпартийният Георги Петков, шеф на компания в селскостопанския бранш, а на Движение за права и свободи - общинският консултант арх. Нежля Ганева.

Неизвестност в Русе

В Русе напрежението за ГЕРБ идва по-скоро по вътрешнопартийна линия, а не поради сериозната конкуренция. Управляващите издигат Диана Иванова, която е шеф на Професионалната гимназия по облекло в града. До средата на лятото локалните структури на ГЕРБ желаеха кандидат за още един мандат да е досегашния кмет и досегашен водач на русенската организация на партията Пламен Стоилов. Той получи и главния брой номинации за поста. Централата обаче избра различен метод и с изключение на нов претендент, смени и водача на локалната конструкция.

Безпрецедентно членовете на ГЕРБ-Русе не се съгласиха безмълвно с решенията в София и излязоха с заявления в поддръжка на Стоилов. Впоследствие той си направи отказ и разгласи, че няма да се кандидатира, като даде да се разбере, че го прави, защото няма задоволително поддръжка на централно равнище.

Сега предизвикването е дали ГЕРБ ще успее да убеди членовете и симпатизантите си да поддържат Диана Иванова.

Кандидат на Българска социалистическа партия за кмет на Русе е депутатът Пенчо Милков, който е бил юрист в града. " Демократична България " издига Деана Тонева, която е управител в огромна застрахователна компания. Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ имат обща кандидатура - Галин Григоров, който е регионален шеф.

Велико Търново - още един път от същото

След като дългогодишният " втори " и " дясна ръка " на Борисов в ГЕРБ – Цветан Цветанов, беше свален от всички партийни позиции, упованията бяха за промени и в дългогодишния му изборен регион Велико Търново. Такива обаче не настъпиха.

Общинската организация на ГЕРБ единомислещо издигна кандидатурата на сегашния кмет Даниел Панов за трети мандат и за лидер на листата за общински съветници, а централата я утвърди безпроблемно. Срещу Панов застават двама депутати - Весела Лечева от Българска социалистическа партия и Милен Михов от Вътрешна македонска революционна организация. И двамата влязоха в актуалното Народно заседание от търновския регион, само че следва да покажат дали могат да се съревновават по известност с кмета.

По традиция измежду претендентите, които нямат никакви шансове, само че постоянно вземат участие в кметските избори във Велико Търново, е Димитър Маринов, прочут като Митьо Пищова.

Хасково – регионалният шеф против някогашния кмет

От ГЕРБ смъкнаха доверието си от кмета в Хасково Добри Беливанов около така наречен кумгейт, в който бе обиден някогашният към този момент народен представител от ГЕРБ Делян Добрев. И издигнаха регионалния шеф Станислав Дечев.

Добри Беливанов обаче отхвърли да се отдръпна от политическата сцена и реши самичък да играе за нов мандат с поддръжката на Съюза на свободните демократи.

Ямбол - вярата за пробив на Българска социалистическа партия

И кметът на Ямбол Георги Славов ще изиска поддръжката за четвърти мандат, само че към този момент като самостоятелен претендент.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ уточни различен претендент за кмет на Ямбол - регионалния шеф Димитър Иванов. Причината беше, че на европейските избори през май ръководещата партия, чийто регионален координатор беше Георги Славов, претърпя съществено проваляне от Българска социалистическа партия, а против него недоволстват неправителствени организации, които го упрекват в корист с евросредства по разнообразни планове. В отговор на отказаната поддръжка, Славов напусна партията и ще опита да активизира последователи против номинацията на някогашните си съпартийци.

Социалистите предлагат Катя Георгиева – ръководител на локалната организация на Българска социалистическа партия. Партийните им разбори сочат, че Ямбол ще бъде една от опциите за пробив след триумфа на евроизборите и поради проблемите разнобоя при ГЕРБ.

Кърджали и Стара Загора: б ез конспирация

Засега не се обрисуват съществени интриги и разбърквания на кметските позиции в Кърджали и Стара Загора. В Кърджали, където обичайно най-силно се показва Движение за права и свободи, предстоящо за пети мандат се кандидатира Хасан Азис. ГЕРБ ще играе с регионалния шеф Никола Чанев, а Българска социалистическа партия - с регионалният ръководител на партията Милко Багдасаров, който взе участие на съвсем всички избори в града от името на левицата, само че до момента не е печелил.
В Стара Загора сегашният кмет от ГЕРБ Живко Тодоров ще се състезава за трети мандат. Проф. Иван Върляков - изпълнителен шеф на РАО " Тракия " и учител в Тракийския университет, е претендент на Българска социалистическа партия.

Пазарджик - безконечният кмет против пожарникар № 1

За четвърти мандат на поста в Пазарджик ще се бори досегашният кмет Тодор Попов, подсилен от коалиция " Новото време ". Около името му нееднократно е имало кавги - най-шумните бяха към първокласната му къща му в Паталеница и след убийството на началника на кабинета му Татяна Стоянова при започване на 2015 година На предходните локални избори седмичникът " Капитал " регистрира, че Попов е спечелил безапелационно всички секции, в които година по-рано - на парламентарния избор, Движение за права и свободи е записал цялостна победа. Пазарджик е изборния регион на депутата от придвижването Делян Пеевски.

ГЕРБ залага на Иван Панайотов, досегашен началник на Регионалната противопожарна работа, който се пенсионира през август след 36-години в пожарната. В началото на 2019 година той беше разгласен за " Пожарникар на годината ".

Издигнат от коалиция и с поддръжката на Българска социалистическа партия за повторно на локални избори излиза предприемачът Благо Солов. Претендент за поста е и регионалният ръководител на АБВ Атанас Шопов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (129)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР