След като пред един месец ГЕРБ спечели с по-малко от

...
След като пред един месец ГЕРБ спечели с по-малко от
Коментари Харесай

Политическата клоунада преди празника на труда

След като пред един месец ГЕРБ завоюва с по-малко от 2% следващите „ хартиени избори “, настъпи зрелищен политически спектакъл. При такива резултати най-нормално би било ГЕРБ, като първа политическа мощ, да стартират да приказват за собствен кабинет, свои политики, свои министри, както и за възможните си бъдещи политически сътрудници. Защото партия ГЕРБ, въпреки и спечелила алегорично изборите, е на 50 депутата разстояние от опцията да направи независимо държавно управление.

Вместо да прави всички тези разумни политически дейности от първия ден, ГЕРБ се занимава натрапчиво с опцията да направи държавно управление с единствената коалиция, която искрено и твърдолинейно им завява, че няма никакво желание да се коалира а ГЕРБ или хора от ГЕРБ.

Вчера напъните на ГЕРБ в тази посока получиха съвсем водевилен темперамент. С помощта на услужливите така наречен национални медии, в българския ефир гастролираха половин дузина от втория ешалон играчи на ГЕРБ и забавляваха българската аудитория с това кой от Промяната може да бъде министър и кой не може, несъмнено съгласно тях.

Припомняме, най-запомнящите се случаи:

„ Мое персонално мнение е, че Асен Василев не би трябвало да взе участие в държавното управление. Това не значи, че би трябвало да се изключи разновидността – съдружно държавно управление, паритетно сред двете обединения “, сподели Тома Биков пред БНР.

„ Нямам нищо срещу Асен Василев да е министър на финансите, тъй като единствено присъединяване в ръководството на финансите, които в последните две години са докарани в това положение, е гаранция за излизане от обстановката с носенето на отговорност “, съобщи в изявление за bTV Росен Желязков.

„ Аз персонално не желая да ръководя с „ Продължаваме Промяната “ и „ Демократична България “. Не виждам с какво те могат да допринесат в един кабинет “,  съобщи пред БНР Делян Добрев.

„ ГЕРБ е подготвена с първия мандат да предложи план на кабинет с присъединяване на „ ПП-ДБ “ “, сподели Даниел Митов пред бТВ. “

Като се има поради това сбъркано политическо говорене човек би могъл да остане с усещането, че в ГЕРБ е настъпила епоха на цялостен плурализъм, в която Делян Добрев, Тома Биков, Даниел Митов и Росен Желязков могат да приказват каквото си желаят. Разбира се, че това въобще не е по този начин и в сходно нещо може да повярва единствено човек, който през последните 15 години е бил в кома и не е следил българския политически развой. Защото и при най-повърхностно наблюдаване щеше да разбере, че в ГЕРБ нищо, но в действителност безусловно нищо, не се случва без утвърждението на водача на партията Бойко Борисов.

И въпреки всичко, публиката се пита за какво ГЕРБ провежда тази политическа клоунада, от която явно няма да произлезе държавно управление. Още повече, че от Промяната и Демократична България десетки пъти обясниха, че нямат никакво желание да вършат държавно управление с тях.

Очевидно, единствената задача на вчерашните политически маневри е да се отклони вниманието на публиката от главния въпрос. А той е, че идната седмица президентът Радев ще връчи на Бойко Борисов първият управнически мандат, както е по конституция, и ще му даде опция да направи държавно управление. Но не държавно управление на Промяната, а на Бойко Борисов. При това състояние той ще би трябвало да стартира ясни договаряния с останалите политически сили за кабинет. Очевидно е че ПП-ДБ няма да го поддържат. Още по-очевидно е, че би трябвало да договаря за кабинет с Движение за права и свободи, със Слави, който щеше да го „ изчегъртва “, с Българска социалистическа партия и Възраждане.

Как ще завършат тези договаряния е отговорност само на ГЕРБ и Бойко Борисов. Политическите умения на Борисов могат да решат този проблем, който в действителност е изцяло решим и аритметически, и политически. Още повече, че изброените партии единствено видимо са разнообразни, само че в действителност съставляват едно и също политическо потомство с доста близки показа за света на действителната политика.

Ако Борисов се оправи и с този политически ребус, ще би трябвало да се признаят високите му политически умения. Ако не успее да се оправи обаче, още веднъж ще стане ясно, че е в дълбока политическа изолираност, и че „ хартиеното “ първо място не му оказва помощ с нищо.

А що се отнася до ПП-ДБ, техният проблем ще възникне /ако въобще възникне/ чак когато президентът вероятно им връчи втория мандат. А дотогава те ще седят на втория ред и ще следят представлението.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР