След като повече от десетилетие успехите в борбата на БРИКС

...
След като повече от десетилетие успехите в борбата на БРИКС
Коментари Харесай

Свежата кръв ще раздвижи ли БРИКС?

След като повече от десетилетие триумфите в битката на БРИКС със " международно владичество на страните от Г-7 " са повече от скромни, петте страни от клуба - Китай, Индия, Бразилия, Русия и Южна Африка - взеха решение да се опитат да завладяват Запада с бройка - разширението на БРИКС ще бъде и главната тематика на срещата на върха, която стартира през днешния ден в Йоханесбург.

Личното неявяване на Путин е главната причина тематиката с разширението на БРИКС да се наложи като съществена, написа BBC, а основателят на тази агресия е Китай.

Защо Китай ?
 Лавров дойде в Йоханесбург вместо Путин
Лавров дойде в Йоханесбург вместо Путин

Министърът на външните работи на Русия дойде в ЮАР за срещата на БРИКС

Путин стартира война в Европа, която сплоти Запада, а разногласията и различията от времето на Доналд Тръмп са забравени, G7 единомислещо наложи наказания против Русия, а НАТО единно оказва помощ на Украйна да се пребори с експанзията.

В тази обстановка Китай се оказа губещ, защото обединеният Запад, след Съединени американски щати, го разгласи за главен зложелател.

В отговор Китай стартира да събира своя " антизапад " от разрастващите се страни. Те все по-често се назовават Глобален юг, за отлика от Запада, който като група от богати демокрации, са географски разпръснати по цялата планета от Америка до Япония и Австралия.

На първата среща на върха на БРИКС лице в лице в Южна Африка от началото, а и по време на войната на Русия в Украйна, бяха поканени към 40 държавни глави, половината от които към този момент показаха предпочитание да се причислят към блока. Сред евентуалните претенденти са Казахстан, Саудитска Арабия, Иран, ОАЕ, Аржентина, Индонезия, Египет, Етиопия и дузина други страни.

Петте страни от БРИКС към този момент съставляват 40% от международното население, 25% от международната стопанска система и към 15% от интернационалната търговия. " Ако разтеглим БРИКС, ще отчетем дял от световния Брутният вътрешен продукт, съпоставим с G7, и нашият групов глас ще звучи по-силно ", разказа задачата на разширението поискал анонимност китайски чиновник пред FT.

Г-7 съставлява 44% от международната стопанска система. И без разширението на БРИКС китайската цел няма да бъде реализирана. Икономическата мощност на блока и в този момент се обезпечава със 70-те % на Китай, само че китайската стопанска система претърпява сложни времена.

Дори и в БРИКС+ Китай ще резервира безспорното си водачество, само че тежестта на другите членове ще намалее. А и в този момент всеки от тях е единственият съотборник на Китай на неговия си континент.

С разширението ще изчезне и ексклузивността.

В тесния кръг от създатели на антизападния клуб Китай би трябвало да се преценява единствено с още четирима членове, а в едно шумно " заседание на народите " гласовете им рискуват да бъдат заглушени. Засега обаче Китай се обрисува като неоспорим водач с помощта на превъзходната си икономическа, политическа и военна мощност.
 Индия е отворена към разширението на БРИКС
Индия е отворена към разширението на БРИКС

Физическата среща в Йоханесбург ще бъде първата за водачите на страните от БРИКС от 2019 година насам

А и не всички от създателите утвърждават прехода под крилото на нов доминант. Някои желаят да запазят достъп до западните пари и ноу-хау, да търгуват с целия свят и да не влизат в непознати войни.

Южна Африка поддържа разширението на БРИКС. Това е преференциално и за Русия в изискванията на съвсем цялостна изолираност от Запада след нападението над Украйна.

Индия, въпреки това, също се изрича по-предпазливо - дава обещание да разиска разширението и не приказва за него, като че ли към този момент е решено.

Още по-трудно ще бъде да бъде уверена Бразилия.

" Мултилатерализмът се заменя от борба сред блокове, с всеки от които търгуваме, получаваме вложения и технологии ", сподели южноафриканският президент Сирил Рамафоса преди срещата на върха. " Няма да бъдем въвлечени в състезание сред международните сили. Напротив, страната ни се стреми да работи с всички страни в името на световния мир и развиване ", сподели той.

Тъй като решенията в клуба се вземат единомислещо, е допустимо тази среща да се ограничи до декларация за планове и да не се стигне до раждането на БРИКС+.
 БРИКС в песните на славеите на съветската агитация
БРИКС в песните на славеите на съветската агитация

Изглежда в Русия в действителност разчитат на икономическото и военно съдействие с Иран, само че пък Иран е подготвен да стане член на Шанхайската организация за съдействие, а не на БРИКС

Ще стане ли БРИКС по-силен със свежа кръв?

Според доста анализатори петте страни от БРИКС е невероятно да се спогодят между тях даже и в стеснен кръг. В БРИКС има единствено пет члена, само че те работят като обединен фронт единствено " срещу " - против световното владичество на Съединени американски щати и западните правила на играта в международната търговия, политика и сигурност.

БРИКС остава аморфна асоциация на пет доста разнообразни страни: колоси и бебета, демокрации и автокрации. За разлика от Г-7, те имат разнообразни политически и стопански модели и друга степен на причинност със своя главен заявен противник, Запада.
 БРИКС измества Запада от кормилото на света?
БРИКС измества Запада от кормилото на света?

Войната в Украйна разреши на останалия свят да каже, че западният император е гол, само че също по този начин подсети, че алтернативата на охуления американски служител на реда ще бъде многополярна джунгла, в която надвиват единствено властта и интересите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР