След като пословичната“ открита през 2007 г. отсечка от АМ

...
След като пословичната“ открита през 2007 г. отсечка от АМ
Коментари Харесай

Как са строили АМ Тракия? От Стара Загора до Карнобат вече също е в ужасяващо състояние! Аутобанът е на вълнички

След като „ пословичната “ открита през 2007 година права от Автомагистрала „ Тракия “ от Чирпан до Стара Загора в момента действително се строи още веднъж, талази към този момент има и при най-скоро издигнатата права – тази от Стара Загора към морето.

Открита през 2012 година, правата на Автомагистрала „ Тракия “ между Стара Загора и Карнобат е най-новата част от аутобана. Осем години след откриването ѝ обаче лентата, по която се движат камионите, към този момент е на талази, а ремонтите на повърхностния пласт не могат да прикрият хлътналите сектори и люшкащите се тирове и коли, сподели следствие на бТВ.

Образуващите се талази по осемгодишния сектор очевидно демонстрират, че и най-новата права е за ремонт.

Пред медията през днешния ден приказваха специалистите Владимир Канев и Снежана Ангелова - част от консултантската компания, наета от страната, когато последната права на авто автомагистрала „ Тракия “ от Стара Загора до Карнобат се строи с пари на европейската комисия по стратегия „ Транспорт “.

„ При инспекциите на място, ние като екип с всичките експерти, бяхме задължени да проверим съблюдават ли се техническите условия. И ще дам един доста значителен образец по какъв начин те не се съблюдават.

В техническите условия в контракта се споделя, че хумусният пласт, целият хумусен пласт би трябвало да се изземе, защото той първо - е доста потребен, и второ, в случай че остане неиззет и не бъде сменен, по-късно може да има проблеми - точно проваляне на самата пътна настилка “, изяснява Канев - инженер-физик и специалист по разбор на риска.

В отчета четем, че част от материалите за основата са несъответствуващи, а потреблението им неприемливо, както и че „ не дава опция за постигането на нужните якостни качества на структурата “.

Отбелязано е, че са положени „ пясъчен материал и паралелно с него скални маси с съществуване на валуни. Това е осъществяване не по план и е неприемливо “.

Според специалистите тук-там почвеният пласт е бил доста по-дълбок от предстоящото по проект и тук-там автомагистрала та лежи върху мека повърхнина, а почвата, върху която е положено платното, е „ негодна за авто автомагистрала “.

„ Много присъщ образец, който е посочен в отчетите ни, е на ЛОТ 3, където в техническата документи се споделя, че той би трябвало да се изземе и почти количеството, което е оценено за целия ЛОТ - това е от Нова Загора до Ямбол, е посочено какъв брой кубически метра - приблизително 50 см пласт.

На места обаче този пласт излиза на метър и половина, написа clubz.bg. След отчетите имахме огромно заседание с АПИ, даже се обсъждаше АПИ да задължи изпълнителя да изземе този пласт, само че това по този начин и не се случи “, отбелязва Владимир Канев.

В отчета е посочено, че в автомагистрала та са вложени неправилни материали за основа. „ Имаме в единия от отчетите, в който е казано, че се употребява в насипа взривена скална маса, която би трябвало да има избрани свойства за уплътняване, но те са употребявали скална маса, която е доста разнородна и не разрешава положително уплътняване. И ние сме го показали в отчета, че може да докара до компроментиране на този сектор “, декларира пред бТВ Канев.

Например за километър 309-310 в отчета им, представен от малкия екран, съответно написа:

„ При направените шурфове до дълбочина близо 5 м се разкри черна, органична, едва обвързвана почва, негодна за основа на Автомагистрала “.

Снежана Ангелова продължава:

„ Ние видяхме, че нищо от това, което специалистите от екипа предписаха да бъде свършено, нищо просто не беше направено. И след този отчет на нас ни прекратиха контракта “, твърди Ангелова, която е специалист по ръководство на планове.

Според Канев вълните, които се усещат при придвижване по автомагистрала та, демонстрират, че казусът не е в износващия пласт, който е планувано да се ремонтира и подменя.

„ Отдолу, където е пропаднала основата, би трябвало да се замени и да се уплътни, с цел да не се получава това нещо “, счита той.

Докладът на новия съветник за качеството на осъществяването е в по-мек звук, само че и там четем за проблеми с материалите, хумуса и подпочвените води.

„ Световните стандарти демонстрират, че когато се построи нов път и се постави нова настилка, нормално след 7 години стартират първите пукнатини, за които би трябвало да се подхващат ограничения. Може да са битумни разливи или частични поправки по настилката. И след година-две би трябвало да се направи цялостно преасфалтиране - това се назовава предпазен ремонт “, изяснява пред медията инж. Иван Досев - биш член на Управителния съвет на АПИ.

И заключава:

„ Участъкът би следвало да се преасфалтира, последно предходната седмица сме възнамерявали при обезпечаване на финансов запас да се направи ремонт, дали това ще се случи - не мога да кажа “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР