След като положиха клетва като президент и вицепрезидент - за

...
След като положиха клетва като президент и вицепрезидент - за
Коментари Харесай

Гледайте на живо в Dir.bg: Президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова встъпва в длъжност за втори мандат

След като поставиха клетва като президент и вицепрезидент - за Румен Радев и Илияна Йотова, президенската двойка през днешния ден встъпва в служба за втори мандат с тържествена гала на площад " Свети Александър Невски " в София.

Тържествената военна гала пред Паметника на незнайния боец е един от основните моменти при встъпването в служба на българските президенти, които отсам поемат функционалността на висш главнокомандващ на въоръжените сили. Началото е сложено преди 25 години и се трансформира в традиция и знак на последователност при предаването на властта от един държавен глава на различен.

Днешната гала е шеста за последния четвърт век и втора, при която в служба встъпва президент, който е избран отново за втори мандат.

След като поздрави почетния часовой и одобри строя, Румен Радев ще произнесе слово.

Гвардейският внушителен духов оркестър ще извърши химна на България, а 21 артилерийски салюта и камбанен звън ще отбележат началото на втория мандат на президента.

Румен Радев ще постави венец пред Паметника на незнайния боец и ще уважи паметта на починалите за свободата на България.

Светската част от церемонията стартира малко преди 12 часа на " Дондуков " 2. Пред парадния вход на президентството шпалир от гвардейци ще посрещне президента и вицепрезидента Илияна Йотова.



В речта си пред Народното събрание след полагането на клетва за втори мандат на 19 януари Румен Радев прикани за конституционни промени в правосъдната власт и разширение на гражданското присъединяване в ръководството на страната. Той дефинира като стратегическа цел оправянето с демографските проблеми.

С каква поръчка влезе в политиката Румен Радев

Румен Радев влетя в политиката чужд за необятната публика, само че добре прочут на всички, свързани с армията. Започва работа като младши водач в авиополк в Равнец, стига до пълководец на Военновъздушни сили. Летец-пилот, първи клас, напомня Българска национална телевизия.

Спечели благосклонностите на хиляди, когато на авиошоу с МиГ-29 извърши фигурите от висшия пилотаж Кобра и Камбана.

" Професия, в която можеш да работиш на ръба на опциите ", сподели Румен Радев.

Напусна армията поради спор с боен министър за защитата на въздушното ни пространство. Влезе в борбата за президентския пост, поканен от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и повдигнат от Инициативен комитет. Спечели вота с внушително болшинство.

" Това е началото на най-важната задача в моя живот - да работя за сигурна, благоденстваща и мирна България ", съобщи Румен Радев.

Бойко Борисов подаде оставка като министър председател поради изборната загуба. Още с встъпване в служба Румен Радев назначи първото си служебно държавно управление, отпред с Огнян Герджиков.

" Ще проследявам от близко за нулева приемливост на служебното държавно управление към случаите на корупция ", означи Румен Радев.

" Всички положителни неща ще бъдат надграждани, само че и позволените неточности ще бъдат поправени ", добави служебният министър-председател Огнян Герджиков.

След парламентарните избори Борисов образува трето държавно управление. А какви изтребители да се купят за армията беше първият сериозен конфликт сред президент и ръководещи.

" Води се тази борба, въпреки че не смеят публично да я разгласят, само че считайте, че веднага като я търсят ще я получат ", добави Румен Радев.

След дълга сага - наложено и отхвърлено несъгласие, страната ни купи американски изтребители Ф-16. А напрежението сред президента Радев и премиера Борисов стартира да набира скорост.

" Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес ползи с господин Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на господин Пеевски? ", разясни Румен Радев.

" Ако има каквито и да било данни за мой бизнес, тъй като това е безспорна неистина, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го апелирам неотложно през днешния ден да сезира прокуратурата ", добави Бойко Борисов.

Румен Радев отхвърли да подпише декрет за назначение на Иван Гешев за основен прокурор.

" Издигането на един единствен претендент освен, че я лиши от състезателност, само че и лишава от престижа и легитимността на бъдещия основен прокурор, по този начин нужни за неговата не лека и виновна задача ", съобщи Румен Радев.

Висш съдебен съвет наново поддържа Иван Гешев и президентът издаде декрет за назначението му. В следствие против командира на Военновъздушни сили прокуратурата разгласи, че е открита съпричастност и на Румен Радев. Главният прокурор попита Конституционен съд - дали президент и вицепрезидент може да бъдат разследвани. Пуснаха записи, в които се чува гласът на президента.

" Аз съм уверен, че не съм правил нищо неправилно. От основния прокурор чакам усърдие и в действителната битка с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда - крупните публични поръчки, в последно време и огромни планове без публични поръчки ", сподели Румен Радев.

На 4 февруари 2020 година Румен Радев сне доверието си от държавното управление на Бойко Борисов.

" Официално смъквам доверие от държавното управление, което не работи в полза на българските жители и носи отговорност за острата рецесия в нашето общество ", съобщи Румен Радев.

" Той не ни е избирал. Как ще смъкна нещо, което няма ", разяснява Бойко Борисов.

Президентът упрекна премиера, че употребява службите за политически цели. В общественото пространство изтекоха аудиозаписи и фотоси от спалнята на Бойко Борисов. Той ги дефинира като подправени и видя интервенция на президента за предварителни избори и служебно държавно управление.

" Президентът Радев си разрешава да подвига дрон и да ме снима ", сподели Бойко Борисов.

" Моят дрон е толкоз добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра. За мен това е параноя ", съобщи Румен Радев.

Прокуратурата влезе в президентството за обиски и арести. Това отприщи митинг в поддръжка на президента. Румен Радев и Илияна Йотова слязоха при недоволните.

" Не на страха. Ще си върнем България! Мутри вън! ", съобщи Румен Радев.

Радев и Борисов разменяха крошета по доста тематики, в това число и за ограниченията за коронавирус пандемията. В началото на петата година от мандата си Румен Радев прикани за ремонт на порочния управнически модел и разгласи:

" С госпожа Йотова считаме за наш дълг да обявим още в този момент желанието си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на България ", сподели Румен Радев.

Редовните парламентарни избори подредиха 45-ия парламент, който просъществува броени дни. Президентът назначи втория си длъжностен кабинет, отпред със Стефан Янев. Определи го като държавно управление на демократичното единодушие, от което чака:

" Да направи първата крачка към подсилване на държавността, да даде убеденост на българите, че страната може да се ръководи честно, транспарантно и отговорно ", съобщи Румен Радев.

46-ото Народно заседание също не излъчи държавно управление. Така новият длъжностен кабинет на Стефан Янев смени остарелия с дребни промени. Обтегнаха се връзките на президента и с Движение за права и свободи. Румен Радев и Мустафа Карадайъ си размениха остри реплики за канадското поданство на Кирил Петков и коя е родината на водача на Движение за права и свободи.

" Аз незабавно се срещнах с господин Петков и го запитах - вие ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка? И получих безусловно еднопосочен отговор - България. Вие господин Карадайъ ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка? ", попита Румен Радев.

" Моята татковина е България! ", сподели Мустафа Карадайъ.

Спотайваното напрежение в Корнелия Нинова изригна директно преди втория тур на президентските избори. Лидерът на Българска социалистическа партия обществено се възмути, че хора от служебното държавно управление и Инициативния комитет на президента упорстват за оставката ѝ.

" Новата президентска партия " Продължаваме промяната ", които приветствам за триумфа, лиши по калкулации на социолози и политолози сред 10 и 15% от Българска социалистическа партия ", съобщи Корнелия Нинова.

" Аз не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строителство. Ако аз реша да върша партия, аз ще застана начело. Винаги съм водил с персонален образец и не мога да позволи, когато имам идея, да изблъсквам други хора напред ", сподели Румен Радев.

Инициативен комитет издигна кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат, поддържаха ги Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, ИБГНИ. След балотаж с Анастас Герджиков, подсилен от ГЕРБ, Радев и Йотова завоюваха вота.

" Връщането на статуквото на бял кон не се състоя ", съобщи Румен Радев.

47-ото Народно заседание излъчи държавно управление, отпред с Кирил Петков, зад което застанаха Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. Така завърши една година - цялостна с турбулентни събития, която съответства и с края на първия мандат на Румен Радев. А за втория той даде обещание.

" С госпожа Йотова ще вложим всичките си сили, с цел да градим дружно с вас свободна, демократична, съвременна и просперираща България ", съобщи Румен Радев.

Пътят на Илияна Йотова до втори мандат

И през идващите 5 години паралелно до Румен Радев ще бъде Илияна Йотова. Репортер, редактор, водещ, шеф на новините в Българска национална телевизия, народен представител и евродепутат, вицепрезидент - това е единствено част от нейния път. През миналите 5 години Илияна Йотова работеше интензивно за българските общности в чужбина, защитаваше позициите на президентската институция и поддържаше президента в моменти на публично и политическо напрежение.

След поръчката за първи мандат пристигна успеха.

" Ние сме друга президентска администрация - друга, в случай че щете президентска двойка. Има някои насложени през годините стандарти, които явно сме разрушили ", съобщи Илияна Йотова, вицепрезидент на България.

И стартира работата. На фокус - българските общности зад граница - с техните триумфи, проблеми и упования. Тя ги чу и даде нов подтик в работата на вицепрезидента.

" Ще би трябвало със взаимни старания най-сетне да се напишат учебниците - по този начин наречените приспособени учебници ", добави Илияна Йотова.

Европейската орис на Западните Балкани беше нейн приоритет. Заяви го на място - в Черна гора.

" Най-важното е политическото разширение да не слиза от дневния ред. България е най-хубавият лобист на Западните Балкани за тяхното участие в Европейския съюз ", добави Илияна Йотова.

" България е една от страните, които вярно схваща потребностите на района ", сподели Андрия Николич, ръководител на парламентарната комисия по външна политика на Скупщината на Черна гора.

Посещенията и самодейностите ѝ зад граница направиха доста проблеми забележими, потърсиха решения, срещнаха позиции. Пандемията не прекъсна връзката с българите зад граница. Тя мина онлайн.

Активна зад граница, дейна у нас - Илияна Йотова заявяваше ясна политическа позиция, даже когато напрежението сред институциите нарастваше.

" Говоря за изпълнителната власт, приказвам от елементи и за Народното събрание - нормално е: " Вие работите против нас, Вие търсите спора с властта " - " Не, не търсим спора с властта. Ние даваме другата позиция ", съобщи Илияна Йотова.

Влезе в борбата за втори мандат уверена:

" Президентската институция е поръчител за непоклатимост. 5 години ние правихме всичко пред очите на хората. Оценката ще я дадат хората ", акцентира Илияна Йотова.

А успеха за нея има имена:

" Аз обричам тази победа на моя татко, който за жалост не е измежду живите, тъй като той ме направи мощното и самоуверено момиче, а в политически проект обричам тази победа на един огромен българин, който пръв ни се довери преди 5 години - Стефан Данаилов ", съобщи Илияна Йотова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР