След като показаха, че знаят за още проблеми в застраховането,

...
След като показаха, че знаят за още проблеми в застраховането,
Коментари Харесай

Политиците поискаха и получиха оставката на Ралица Агайн от КФН

След като демонстрираха, че знаят за още проблеми в застраховането, които може да ескалират, депутате отстраниха дългогодишния началник на регулатор ната работа

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Правителството изиска оставката на Ралица Агайн от КФН (допълнена)

Причината е банкрутът на кипърския осигурител " Олимпик ". Според два източника тя ще се отдръпна до края на деня.
20 авг 2018
Прокуратурата и ДАНС влизат в КФН поради " Олимпик "

Проверката е по предписание на основния прокурор Сотир Цацаров и идва посред публичното неодобрение от застрахователя
20 авг 2018
Фалирал кипърски осигурител остави 275 хиляди без " Гражданска отговорност "

ЗК " Олимпик " продаваше застраховки в България посредством локалния си клон, а лицензът й бе лишен през май
14 авг 2018
КФН извади кипърската ЗК " Олимпик " от пазара на " Гражданска отговорност "

Причината е отнемането на лиценза на компанията майка в островната страна
16 май 2018 Заместник-председателят на Комисията за финансов контрол (КФН) Ралица Агайн, която дава отговор за застрахователния бранш, подаде оставка, а Народното събрание я одобри със 138 гласа " за ", 3 " срещу " и 3 " въздържал се " на днешното си изключително съвещание. Оттеглянето й идва ден откакто в регулатора влезнаха прокурори и ДАНС, а държавното управление я прикани да напусне поста поради надзорни пропуски към активността в България на кипърски осигурител " Олимпик " и несъответстваща реакция при несъстоятелността му.

Самата Агайн отхвърли от парламентарната естрада обвиняванията и разгласи, че претекстовете за оставката й са прочувствени и морални, в символ на съпричастност към българските жители, претърпели вреди от банкрута на " Олимпик ". Според нея регулаторът не е позволил никакви пропуски в надзора на непознатата компания и " няма пълномощие на КФН, което да съществува и да не е упражнено ".

В това се съгласиха и част от депутатите, създали изявления от трибуната на Народното събрание по време на изключителното съвещание, които все пак одобриха оставката. Техните съображения бяха, че е позволен " втори голям регулаторен неуспех след КТБ ", която банкрутира преди 4 години и че в случай че не реагират по някакъв метод, няма да могат да " върнат доверието на българските жители ".

По създание изключителното съвещание не създаде вест, която да даде вяра на близо 200 хиляди клиенти на кипърската ЗК " Олимпик ", че ще получат отплата за претърпените загуби. Парламентът разпореди на външното и финансовото министерство, взаимно с специалисти от КФН и Гаранционния фонд, да изследва опциите за оказване на помощ (включително и правна) на потърпевшите. А положителната вест за бранша от дебатите е, че те демонстрираха, че обособени депутати и министър председателят имат познания за тлеещия проблем по линия на схемата за обезщетяване при произшествия в чужбина " Зелена карта " , което дава вяра, че може да се търсят и решения.

Без виновност - отговорна

Дългогодишният надзирател на застрахователния бранш Ралица Агайн бе принудена да подаде оставка откакто през вчерашния ден това изиска от нея държавното управление в лицето на финансовия министър Владислав Горанов, а по едно и също време с това в КФН влезе инспекция на ДАНС и прокуратурата. Макар да изрази убеденост, че службите не ще се натъкнат на нарушавания и пропуски в работата на регулатора нито по националното, нито по европейското законодателсво и макар, че като самостоятелен орган КФН не е длъжна да се преценява с политически апели, Агайн се отдръпна от значимия пост с зов към депутатите да уважат молбата й. Така един от най-важните браншове в небанковия финасов бранш, в който се ръководят активи за над 6 милиарда лева, остава без надзирател и поради техниките, по които се попълняха другите два ресора в КФН наскоро - пенсиония и капиталовия, за вакантото място занапред ще стартира политическото кадруване.

Преди гласуването на оставката Агайн направи изявление пред депутатите, в което им изясни за какво регулаторът не може да бъде упрекван в безучастие по случая с кипърската ЗК " Олимпик ". Тя опроверга информациите, че компанията е работила на дъмпингови цени на българския пазар и уточни, че от 2009 година до момента против нея има извънредно малко сигнали за нарушавания, които са били навреме глобени. Агайн разкри, че повода за оповестяването на застрахователя в несъстоятелност са две покупко-продажби по покупка на бразилски осигурител (150 млн. евро) и на облигации от обвързвана компания (24 млн. евро), които инспекторът в Никозия не е признал по цена на завеждане в доклада. Регулаторът е изискал от компанията да се рекапитализира, поради открития дефицит, и по-късно е минал към лишаване на лиценза. След като на 10 май КФН е известена за това, КФН се е допитвала по какъв начин да работи до Европейският орган по обезпечаване и пенсионно обезпечаване (EIOPA) и е водил интензивна връзка с Кипър за това по какъв начин може да се покрият загубите на клиентите на " Олимпик " в България.

Агайн рапортува и че в Гаранционния фонд на българсите застрахователи има 135 млн. лева наличен запас, тъй че в него има задоволително, с цел да се покрият разходи на клиенти на " Олимпик ", само че въпросът е какъв е законовият ред за това. Тя посочи още, че от към 200 хиляди годни полици на кипърския осигурител все още, огромен % са били подписани при изискванията на разсрочено заплащане и загубите на клиентите са лимитирани, тъй като просто няма да платят идната вноска. Единствено за 29 хиляди индивида, които са платили полицата вкупом, загубата ще е по-голяма - суми над 100 и достигащи до 200 лева Заради заплащането на вноски и общите вреди се правят оценка на 9.35 млн. лева макар, че премийния доход на кипърското сдружение по " Гражданска отговорност " са към 40 млн. лева

Политическият спор по оставката

Премиерът Бойко Борисов, който взе присъединяване в съвещанието на Народното събрание, се разграничи от отговорност за дейностите на КФН и сподели, че е осведомен с проблемите по системата " Зелена карта ", като за това са го уведомили главно " службите ". " Имаме значителен проблем в застраховането. Не може 42% от злополуките в Румъния да са с български табели. Възложил съм на полицейските аташета по тези страни да влезем във връзка ", сподели Борисов и изясни, че се включва в дебата единствено с цел да не излезе, че Българска социалистическа партия желае да помогне на ощетените водачи, а останалите партии не желаят.

" Целият орган КФН няма виновност. Вчера, когато искахте оставката, конят беше зад каруцата. Ние едвам в този момент се срещаме с обстоятелствата. Нещата, които се случват в " Зелена карта " доста скоро ще доведат до сходни проблеми ", разяснява Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

" Ако има втори случай, оставките няма по какъв начин да стигнат до ниво КФН ", обърна се към финансовия министър и депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев, който изиска оставки и в Гаранционния фонд на българските застрахователи. А съгласно сътрудника му Жельо Бойчев виновност има и ръководителя на регулатора Карина Караиванова.

Изказване направи и водачът на " Атака " Волен Сидеров, който предложи да се сътвори държавна застрахователна компания, която да събира награди по всички наложителни застраховки. Така, съгласно него, нямало да има терзания от източване на средства пред кипърски компании, като казусът с " Олимпик ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР