След като по дрехите ми няма частици от барут, как

...
След като по дрехите ми няма частици от барут, как
Коментари Харесай

Вижте цялата сага с полицая Караджов, отнел два живота

След като по облеклата ми няма частици от барут, по какъв начин съм направил убийството на родителите си - гол или по бански? Убийство от нудист? Откровено декларирам, че не съм направил освен убийството, само че и нагласеното ми друго закононарушение. Напълно съм почтен. Това съобщи служителят на реда Караджов през 2016 година, до момента в който магистратите разглеждаха мярката му за неотклонение.

Две години по-късно, часове преди да бъде посърнал с пожизнен затвор в края на предходната седмица, Караджов продължаваше да твърди, че няма нищо общо със зверството. „ Ще бъде извънредно незаслужено да получа неоправдателна присъда за нещо, което не съм направил. Абсолютно почтен съм и това ще обърка тотално живота ми. Нямам нещо общо с това грозно действие “, сподели в последната си дума пред окръжния съд бившето ченге.

До втората по тежест присъда се стигна, откакто отбраната на Караджов и прокуратурата влязоха в люта борба, с цел да потвърждават обективната истина по един прекомерно спорен случай. Още първоначално обвинителите настояха за пожизнен затвор без право на подмяна. Те акцентираха обстоятелството, че откритите патрони не са били налични в комерсиалната мрежа, а през годините на производството им са били предоставяни на Министерство на вътрешните работи - Пловдив за подготвителни цели. По това време Караджов е бил част от органите на реда.

На това изказване остро се опълчи юристът на подсъдимия Зоя Тошкова, която акцентира, че тези патрони може да са били стигнали до магазините години след производството им. В пледоарията си, която продължи през целия ден, Тошкова съобщи, огромна част от доказателствата не са интерпретирани както би трябвало и че само методът на убийството е изрично открит. Адвокатката се захвана да нищи пред магистратите печалната история на семейство Караджови, с цел да изтъкне неналичието на мотивация у нейния подзащитен да извърши зверството.

Венцислав Караджов е изправен пред съд с обвиняване, че на 15 май 2016 е прострелял и двамата си родители в къщата им в регион " Западен ". Като съществена причина за зверството се спрягат разногласия за собствеността на парцела и водено гражданско дело, което разрешава пожизнено прилагане на парцела от двамата родители - Цветан и Божура.

Възрастните хора бяха открити мъртви в дома си край жп линията в " Смирненски " в късния следобяд на 17 май 2016 година Часове по-късно служителите на реда задържаха сътрудника си Караджов като възможен причинител на зверството. Последва дълъг интервал на събиране на доказателства, следствени опити и експертизи, с цел да бъде " закован " причинителят.

В правосъдната зала стана ясно, че Венцислав постоянно е бил в положителни връзки с майка си, само че не и с татко си, защото възрастният мъж не признавал полицейския престиж. През 1991 година подсъдимият почнал работа в Първо районно управление (на МВР), където останал до 1998 година След това почнал да се занимава с търговия на коли и обмяна на валута. Така натрупал нужния капитал и закупил къщата в " Смирненски ". Тъй като по това време нямал документ, парцелът бил на името на бащата Цветан. Между мъжете имало джука спогодба след време той да бъде трансфериран на сина. Родителите се нанесли в къщата, а Венцислав отпътувал за Англия с жена си.

Скандалите за парцела почнали след завръщането на сина от Острова. Тогава Венци изискал да възвърне собствеността си. Родителите му обаче отказали. Възрастните били с доста ниски пенсии и разчитали напълно на финансовата помощ на сина си. Притеснявали се, че в случай че нещо се случи с Венци, снаха им ще ги изхвърли от жилището.

Така пламнали фамилните кавги. В един миг бащата Цветан даже скъсал декларацията, която доказвала, че Венцислав е притежател на къщата. Тогава почнала правосъдната сага за парцела, върху която лежи и тезата на обвинителите, че точно разногласията към жилището са в основата на убийството. Венцислав заснемал с телефона си кавгите, а записите качвал в компютъра на жена си Каля, където имало специфична директория, озаглавена " Гадове ".

Тошкова отвърна концепцията за имотните разногласия като претекст с обстоятелството, че през 2014 година Венци и жена му закупили различен парцел наоколо до къщата, където живеели родителите на бившето ченге.

Според прокуратурата Венцислав дълго време обмислял по какъв начин да убие родителите си и ровил в интернет. В обвинителния акт се сочи, че Караджов е търсил „ безшумни убийства “ в мрежата. „ Използваният компютър е на брачната половинка на Венци. Не може да се направи извод кой го е употребявал. Търсени са неща, които не могат еднопосочно да се интерпретират, както е направила прокуратурата. Търсено е „ по кое време убива ток ” и „ отровна ли е сърнелата ”. Няма доказателства, че това е подготовка за ликвидиране ”, съобщи Тошкова.

Тя стартира тезата, че е по-вероятно Цветан и Божура да са убити при домова кражба. Като доказателство посочи, че фамилията е имало два тв приемника (един единствено с картина и един единствено със звук), които са употребявали по едно и също време. На фотосите от претърсването обаче се вижда, че там е единствено един от уредите.

Въпреки неналичието на директни доказателства, че точно Караджов е направил убийството, съдът счете, че най-адекватната присъда за него е " пожизнен затвор ". След произнасянето на правосъдния състав юрист Тошкова съобщи, че това е изцяло предстоящ излаз на делото на първа инстанция. Караджов упорства, че е почтен и счита да апелира пред идната инстанция. Същото считат да създадат и представителите на държавното обвиняване - те желаят да бъде наложена най-тежката присъда " пожизнен затвор без право на подмяна ".

Нудист, Батман или Ален Делон

По време на делата против служителя на реда той не преставаше да се усмихва и да се майтапи в съда. Освен лафа за нудиста, той пусна още няколко шегички пред Темида. Веднъж се съпостави с Батман, защото от изказванията на прокуратурата, съгласно него, се оказвало, че е бил на две места по едно и също време. На друго правосъдно съвещание пък съобщи, че е по-фотографиран от Ален Делон, когато го попитаха може ли медиите да го снимат.

Без подбив обаче от профила на Караджов, показан в съда, излиза наяве, че той е бил уволняван от Министерство на вътрешните работи поради психическа неприспособимост, защото проби в Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи посочили „ психическа несъответственост с работата му на служител на реда ”.

Дал оръжие на сина си

Месец след ареста на Венцислав, той се снабди с второ обвиняване - че е дал на 14-годишния си наследник Алекс оръжие и го е учил да стреля. Това, съгласно прокуратурата, е ставало в село Дедево, където е фамилната вила на Караджови. Тогава момчето получи мярка за неотклонение " Надзор на контрольор от Детска педагогическа стая ".

До последно той твърдеше, че не е давал револвер на сина си, а е стрелял самият той. " Това е административно нарушаване и скърбя за него ", сподели тогава ексченгето. Свидетели пък се отхвърлиха от показанията си, че са виждали сина му да гърми с револвера, и обявиха, че им е оказван напън при разпитите. Алекс обаче се оказа със забележителни знания и умения по тематиката " оръжия ".

Макар че юрист Тошкова пледираше, че клиентът е почтен по това обвиняване, паралелното дело приключи с присъда на 6 юни т.г., като Караджов-старши получи 2 години и половина условно с 4 година изпитателен период.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР