След като Plovdiv-online призова миналата седмица посланика на САЩ у

...
След като Plovdiv-online призова миналата седмица посланика на САЩ у
Коментари Харесай

US посолството: Василев лъже за Gemcorp, сделката на прокурор

След като Plovdiv-online прикани предходната седмица посланика на Съединени американски щати у нас Н. Пр. Херо Мустафа да каже дали в действителност посолството й е лобирало за британо-американската Gemcorp., зад която стои съветският олигарх Алберт Авдолян, през днешния ден се получи и формален отговор от амбасадата.

Посолството на Съединени американски щати у нас се разграничи от меморандума, подписан от кабинета Петков за $1 милиарда вложения в българската енергетика с Gemcorp.

В предаването „Лице в лице“ по бТВ водещата изчете имейл от посолството на Съединени американски щати, в който се показва, че комерсиалният аташе на Съединени американски щати не е участвал на подписването на меморандума.

Нито един представител на държавното управление на Съединени американски щати не се е застъпвал за Gemcorp пред който и да е бил член на българското държавно управление. Считаме, че изказванията за противоположното са вследствие на неразбирателство, пише в имейла.

Точно противоположното съобщи Асев Василев, към момента вицепремиер и финансов министър на България, по Нова телевизия в края на предходната седмица.

Василев безочливо разгласи, че американското посолство му докарало въпросната компания.

Този имейл на американското посолство уличава Василев в откровена неистина, която може да бъде третирана и като опасност за националната сигурност на България.

На ход е прокуратурата.

На репликата, че зад  фонда Gemcorp прозира съветския олигарх Алберт Авдолян, Асен Василев съобщи, че е научил това през последните дни от медийни изявления, само че те му били докарани от американското посолство.

Василев разгласи, че на подписването на меморандума е участвал комерсиалният аташе на посолството, което през днешния ден се отхвърля от задачата.

Присъствието на търговски аташе на обещано посолство при договарянията с държавното управление е задоволителна гаранция, че зад съответната компания или фонд, стои непознатата страна, сподели Василев в тв ефира.

Ето въпросите, които Plovdiv-online зададе:

Наистина ли Gemcorp и Бостанджиев са пратени при Василев в компанията на дипломати от американското посолство? Кои са тези дипломати? Кой ги е пратил? Каква е задачата на подписания меморандум за $1 милиарда вложения в българската енергетика? Вярно ли е, че договорката цели изпиране на пари с неразбираем генезис през българския План за възобновяване и развиване?

Очакваме отговор!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР