След като пет години България отчиташе спад на компаниите в

...
След като пет години България отчиташе спад на компаниите в
Коментари Харесай

5-те най-големи фалита в България през 2018 година

След като пет години България отчиташе спад на фирмите в неплатежоспособност 2018 година бележи смяна в тази наклонност. През миналите 12 месеца броят на банкрутиралите сдружения се е нараснал с 15,8% до общо 360 компании.

Що се отнася до останалите страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), страната ни е на второ място по растеж на несъстоятелността. Като безспорна стойност обаче броят на тези фирмите в България е доста по-нисък за разлика от останалите в района. Това демонстрира новото проучване за несъстоятелността в ЦИЕ, изготвяно от профилираната в кредитното обезпечаване " Кофас ".

Сред топ 5 на сдруженията, оповестени в несъстятелност през 2018 година, преди всичко по мярка на отговорностите е " Технологичен Център Институт по Микроелектроника " АД (ТЦ-ИМЕ). То се занимаваше с научни проучвания, планиране, инженеринг и други действия в региона на електрониката.

Фирмата беше измежду огромните длъжници на " Корпоративна комерсиална банка " (КТБ), като отговорностите ѝ към финансова институция възлизаха на към 88 милиона евро. След банкрута на КТБ стартира и процедура за оповестяване в неплатежоспособност и на ТЦ-ИМЕ.

Вторият максимален банкрут за 2018 година е на преименуваната " Литекс Моторс ", зад която стои Гриша Ганчев и която произвеждаше коли на Great Wall в Баховица. През 2017 година наименованието на сдружението беше променено на " Селект Моторс Къмпани " АД.

На трето място е " Рема Трейд " ЕООД, която също беше измежду фирмите със отговорности към КТБ. Сред петте най-големи несъстоятелности е и тази на " Киров " АД, която беше притежател на предприемача Киро Киров. Дружеството внасяше и търгуваше със строителна техника и такава за минната промишленост.

На последно място е " А.П.П. Зоохранинвест " ЕООД, която беше основана в Стара Загора. Компанията търгуваше с храни за животни и фуражи, като имаше и два завода - един в Стара Загора и един в Бургас.

За 2019 година броят на фирмите, оповестени в неплатежоспособност, пораства спрямо миналата. Те са се нараснали с 27% до 208 към края на юли тази година при 164 компании за същия интервал на миналата година. Започнатите нови производства порастват с 20 на 100 до 255 от 213 за първото шестмесечие на 2018 година. Очакванията са тази наклонност да се резервира и през идната година.

Кои са най-рисковите браншове и в кои има минимум компании в неплатежоспособност?

Според него секторите с максимален брой на банкрутите през предходната година са търговия на дребно и едро, интервенции с недвижими парцели, действия, свързани с храни и питиета, както и строителство.

" Основните аргументи за растежа на несъстоятелността са свързани с банкрути на няколко основни сдружения, както и с по-висока задлъжнялост, нарастването на цената на труда, цикличността на стопанската система, а също и с самостоятелен фактор като незадоволително добър мениджмънт ", показват специалистите.

По думите на Румен Шиков, който е началник на осведомителния център на " Кофас България ", все по-голям напън върху фирмите освен у нас, само че и в района, оказват възходящите разноски за труд в композиция с дефицита на квалифицирани чиновници.

" Сред топ 500 на най-големите компании в ЦИЕ виждаме нарастване на приходите вследствие на удобната икономическа среда, само че спад на чистите доходи. Причината за техните намаляващи маржове са възходящите разноски за труд дружно с повишение на цените на някои от главните първични материали ", изясни Еуджен Аническо, който управлява " Кофас " в България и Румъния.

" 30% от фирмите в страната развиват активност в петте най-рискови бранша ", добави Шиков. По неговите думи съответно в региона на търговията на дребно възходящото ползване води до по-голяма интензивност от страна на огромните вериги на пазара, които свиват каузи на дребните компании в бранша. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР