След като парламентът отхвърли идеята за забрана на нови болници

...
След като парламентът отхвърли идеята за забрана на нови болници
Коментари Харесай

МС отново предлага мораториум за нови болници до въвеждане на нова Здравна карта

След като Народното събрание отхвърли концепцията за възбрана на нови лечебни заведения и действия при разглеждането на бюджета за тази година, в този момент държавното управление прави нов опит да включи подобен текст в закон – този път с директни промени в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). С измененията в ЗЛЗ, които през днешния ден ще бъдат утвърдени от Министерския съвет и след това импортирани в Народното събрание, се не разрешава разкриването на нови лечебни заведения до влизането в действие на новата Национална здравна карта.

„ Здравеопазването е от основните области, които не би трябвало да падат жертва на политическата неустойчивост. Миналата седмица съобщихме, че от идващия месец над 400 медикаменти за сърдечносъдови болести ще бъдат безвъзмездни, а други над 300 ще бъдат с понижено доплащане. Днес в осъществяване на управническата стратегия на държавното управление ще предложим и значими промени в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). Промените вкарват възбрана за откриване на нови лечебни заведения до одобряване на новата Здравна карта на страната “, съобщи министър-председателят в оставка акад. Николай Денков при откриването на постоянното съвещание на Кабинета.

„ Защо е значимо това? Националната здравна карта демонстрира действителните потребности на хората в другите райони – къде има потребност да се разкрият нови болнични кревати, къде има потребност от повече експерти и надлежно, къде е належащо Здравната каса да покрие тези потребности. Последната Национална здравна карта е правена преди шест години – през 2018 година “, посочи министър председателят.

„ При сегашната обстановка, в която няма ограничавания за откриване на нови лечебни заведения, в някои райони и области се оказваме с излишно доста болнични кревати на фона на изчезнал личен състав, а в други области хората няма действителен достъп до качествени здравни грижи. Затова в този мандат Министерството на здравеопазването стартира актуализация на Националната здравна карта на България. Следващото държавно управление може и би трябвало да приключи този развой за към два месеца “, добави той.

„ Със законопроекта, който през днешния ден ще одобрим и ще представим за гласоподаване в Народното събрание, ще дадем опция на НЗОК да възнамерява допустимо най-ефективно нейните запаси по отношение на действителните потребности на хората. Така страната ще подсигурява, че има обезпечена болнична грижа и задоволително експерти за всички пациенти, без значение от това къде живеят те “, сподели още акад. Денков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР