След като от месеци ИТ предприемачът Васил Терзиев беше сочен

...
След като от месеци ИТ предприемачът Васил Терзиев беше сочен
Коментари Харесай

"Продължаваме промяната - Демократична България" ще са заедно на местния вот в София, но трудно другаде

След като от месеци ИТ предприемачът Васил Терзиев беше апетитен за претендент кмет на София, кандидатурата му се чака да бъде оповестена публично през идната седмица. По информация на " Дневник " към този момент е реализирано финално съглашение, че той ще бъде подсилен от " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Спаси София ", както и от гражданската платформа " Екипът на София ", а зад номинацията му ще застане и необятен предприемчив комитет.

От обединенията отклоняват въпросите по тематиката с коментара, че скоро ще има какво да кажат публично.
Очаква се, че подкрепящите Терзиев ще се явят на изборите с обща листа за общински съветници и с общи претенденти за районни кметове. Сред в началото обсъжданите проекти е да бъде показан и по-широкият екип (с още основни длъжности), с който бъдещият кмет би управлявал, в случай че завоюва.

Очакваното оповестяване на претендента за София ще постави и началото на акцията за локалните избори, въпреки че формалната ѝ част ще бъде месец преди тях - през октомври. Обща кандидатура на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", които се явиха в коалиция на последните парламентарни избори през април, беше предстояща за столицата, въпреки да е реализирана след доста договаряния и няколко месеца подготовка.

Тепърва обаче следва да бъдат вземани решения дали ще вземат участие дружно и другаде, с какви претенденти, ще застават ли зад номинации на инициативни комитети, на каква поддръжка биха разчитали от локални обединения. Разговорите не са лесни, разяснява представител на една от партиите, тъй като би трябвало да бъде реализирано сечение сред локалните партийни организации на всички, само че и сред вътрешно съдружни ползи.

От " Продължаваме промяната - Демократична България " към този момент са казвали, че на база резултатите от парламентарните избори виждат шансове за триумф в няколко огромни града, като Русе, Пловдив, Варна. Анализатори обаче напомнят, че локалните избори се въздействат от по-различни фактори и че основни за разтрошаване на " феодалния модел " на ръководство са дребните общини.

Предстои да бъде проучен и резултатът от съставянето на държавното управление " Денков - Габриел " и за ГЕРБ, и за " Продължаваме промяната ", и за " Демократична България " - по какъв начин се отразява на последователите им, по какъв начин ще въздейства в акцията и посланията. Стоят и въпроси допустимо ли е тук-там да има общо явяване с кандидат-кметове и за поддръжка на втори тур. Тези въпроси всички отклоняват сега, тъй като имат проблеми и висящи решения за назначения, законодателни начинания и други по-спешни задания, свързани с изпълнителната власт.

Голямата вяра (за) София

За общ претендент за София на " Продължаваме промяната " и Демократична България " по информация на " Дневник " имаше диалози още преди парламентарните избори през октомври предходната година, само че резултатите от тях, както и от идващия предварителен избор през април, отлагаха решението непрестанно. Като коалиция с по-дълъг политически опит, " Демократична България " се опитваше да избегне грешката да показа претендент късно и другата - да не търси по-широка поддръжка.

 Васил Терзиев
© Цветелина Белутова, Капитал

Васил Терзиев

Името на Васил Терзиев се свързваше с номинацията също от дълго време, а фактът че не е всеобщо известен е бил измежду причините да бъде показан допустимо най-рано. Той е измежду създателите на една от най-успешните български ИТ компании " Телерик " (продадена ) и, която продължава да се занимава с образование на ИТ фрагменти и просветителни стратегии. В последните години фокусът на Терзиев e в вложения и развиване в софтуерния бранш. На 18 май " Капитал " заяви, че в един от най-големите български VC фондове - Eleven Ventures.

Досега Терзиев заобикаля мнения за кандидатурата си.

Зад общия кандидат-кмет се чака да застане партията " Спаси София ", която като гражданска самодейност имаше претендент за кмет на предишните локални избори - Борис Бонев (получил 10.77 % от вота през октомври 2019 г.). В момента той е общински консултант, а преди дни партията показа своя.
Пред " Дневник " Бонев съобщи, че през последните седмици е реализиран забележителен прогрес в " построяването на здрава и устойчива структура за локалните избори ", чийто претендент по думите му да завоюва още на първия тур.

" В тази връзка напълно скоро съм сигурен, че ще можем да обявим както зад чие име за кмет на София сме се обединили, по този начин и да покажем страхотния екип, който ще работи за реализиране на значимите ни цели - огромни вложения в кварталите, непреклонна битка против корупцията, дейно и транспарантно ръководство и чист и зелен град ", уточни той.

Другата организация, която ще взе участие в " тима " за София е " Екипът за София ". Гражданската платформа работи от към година, само че се показа публично в деня за размисъл през октомври 2022 година

В изявление за " Дневник " в средата на май ръководителят ѝ арх. Любо Георгиев сподели, че консенсус за претендент сред трите обединения - обединението, " Спаси София " и тях, към този момент има, само че това е 1/10 от работата, която би трябвало да се свърши. Той разяснява, че са образувани експертни групи по разнообразни тематики - от градоустройство до опазване на здравето и всяка работи по решения.

Важно е да имаме доста добър проект за деяние с обстоен график от ден първи на мандата. Какво правиш с хората, с пари, със заповеди, с нормативни актове, със структурата на общината. Действията да са навързани във времето, да са подсигурени с запаси, да са оценени плюсове и минуси.
 Арх. Любо Георгиев,
“Екипът на София ”, пред “Дневник ” (май 2023г.)

По неофициална информация ГЕРБ, която в последните две десетилетия ръководи София, още няма крайна кандидатура за претендент, като до момента в медиите най-обсъждани са две имена:

В началото на май водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Познати лица за другите основни позиции

По информация на " Дневник " Бонев ще бъде отпред на кандидатската листа за общински съветници на обединението в София. Пред " Дневник " той не удостовери, само че и не отхвърли, такава спогодба, като уточни, че тематиката за систематизиране на позициите не е била водеща в договарянията, нито е предпочитана и за него.

" Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Спаси София " договарят и листата си с претенденти за общински съветници, както и номинации за районни кметове. Източник от договарящите уточни импровизирано пред " Дневник ", че от месеци тече разискване на претендентите. По думите му механизмът не следва правилото на квотно систематизиране на местата по партии, а се преценя съгласно качествата на обособените претенденти.

Очаква се за районни кметове още веднъж да се кандидатират хората, оценени от " Демократична България " като сполучливи. За такива импровизирано се сочат Трайчо Трайков (на регион " Средец " ), Георги Илиев (на регион " Слатина " ), Димитър Божилов (на регион " Триадица " ).

 Трайчо Трайков: Искам да продължа да се занимавам с градска политика Трайчо Трайков: Искам да продължа да се занимавам с градска политика

Сложните договаряния из страната

По информация на " Дневник " към този момент София е единственият град, в който сред " Продължаваме промяната " и " Демократична България " има реализирано единодушие за общо явяване на локалните избори.

Общо явяване се разисква и за други регионални градове, само че по неофициални самопризнания на политици от обединението окончателните решения още са надалеч, тъй като в " Продължаваме промяната " избират независимо да се борят за гласовете на гласоподавателите. Това обществено пролича от изнесения запис от съвещание на на партията, където на няколко пъти се изтъкваше, че има неразбирателства сред локалните организации на партиите.

Източници на " Дневник " от обединението разясниха импровизирано, че в " Продължаваме промяната " се стремят към " резултатно насочени " кандидатури. За задачата в страната се вършат социологически изследвания за известността на вероятните кандидат-кметове и целите, на които те да заложат в акцията си.
Като образец за комплицираните съдружни връзки депутати дават Пловдив .

Там няма единно решение даже в границите на " Демократична България ", която се състои от три партии - " Да, България ", ДСБ и " Зелено придвижване ". Най-вече се обсъждали две имена: на Манол Пейков ( " Да, България " ) и на Йордан Иванов (ДСБ). Пейков, издател и уредник на поредност от цивилен акции в помощ на Украйна и Турция, е народен представител, само че. Йордан Иванов беше регионален шеф на Пловдив по време на кабинета " Петков " и е един от главните представители на обединението по проблемите към Пловдивския панаир.

" Продължаваме промяната " също разисква вид за независима кандидатура, като импровизирано се загатват имената на Росен Костурков, народен представител от партията от Пловдив-област и на Ивайло Старибратов, някогашен депутат от " Демократична България ".

Във Варна " Демократична България " се чака да заложи на Стела Николова. Тя също е дейна по тематиката за Пловдивския панаир. На парламентарните избори на 2 април пренареди листата на " Продължаваме промяната - Демократична България " във Варна, като поради персонални гласове от седма стана втора. За вероятен претендент на " Продължаваме промяната " за кмет на Варна импровизирано се загатва Благомир Коцев. Той е регионален координатор на партията, в кабинета " Петков " беше назначен и за регионален шеф на Варна.

В Бургас " Демократична България " упорства претендентът за кмет да е Димитър Найденов. На последните парламентарни избори той измести по преференции втория в листата на " Продължаваме промяната - Демократична България " и стана народен представител. По неофициална информация претендент за кмет на Бургас желае да бъде и Константин Бачийски, сегашен народен представител от квотата на " Продължаваме промяната ". Не е известно обаче дали партията ще го поддържа, или ще се спре на друга кандидатура.

За кмет на Русе " Демократична България " разисква името на локалния народен представител Иван Белчев, който също пренареди листата с преференциите си. Ако " Продължаваме промяната " не застане зад тази номинация, импровизирано се загатва, че партията може да издигне Рена Стефанова. Тя в този момент не влезе в Народното събрание, само че е била два пъти депутат от Русе от " Продължаваме промяната ".

Новата тежест на локалните избори

Още преди парламентарния избор представители на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " определяха локалния избор като решителен за въздействието на ГЕРБ и съществена опция да бъде разсечен възелът, крепко крепящ партията с локалната власт и администрация.

През април обаче обединението бе първа политическа мощ в едвам три града, въпреки измежду тях да са двата най-големи - София и Пловдив, и Русе. И макар, че локалните избори се въздействат от разнообразни фактори, общите дейности на обединението и ГЕРБ в ръководството се обрисуват като най-големият тест за идния избор.

Пред " Дневник " Първан Симеонов от социологическата организация " Галъп " разяснява, че сигурно за " Продължаваме промяната - Демократична България " ще е по-добре да останат дружно за локалните избори, а ГЕРБ привиква с мисълта, че може да загуби София: " ГЕРБ без София ще е нов стадий. Тя потегли от София, такава победа ще е символна. Но Борисов не трябва да бъде отписван. Той се пробва да хитрее, щял да дава София, само че няма потребност, те ще си я вземат, само че ще сбъркат, в случай че сметнат, че успеха е сигурна ".

Според Симеонов е допустимо новите сътрудници във властта да са си стиснали ръцете за локалните избори като част от политическата договорка и динамичностите би трябвало да се наблюдават доста деликатно. По думите му " Продължаваме промяната - Демократична България ", и без основаването на ротационното държавно управление с ГЕРБ, нямаше да имат кой знае какъв брой шансове по места поради неналичието на структури.

Геновева Петрова от организация " Алфа Рисърч " открои три фактора, които ще въздействат на партиите в ръководството в битката за локална власт.

" Не толкоз фактът, че ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " сътрудничат между тях в ръководството, колкото взаимоотношенията сред сътрудниците могат да се отразят на представянето им в локалните избори. Колкото повече следват модела да показват съмнение между тях, имат опция да консолидират най-твърдите си гласоподаватели, само че евентуално ще губят от перифериите си. Същевременно, и двете обединения ще имат за задача да отблъскват офанзивите на съперниците на ръководството, включително президента. Разбира се, трети фактор с огромно значение е дали " Продължаваме промяната " и " Демократична България " ще се явят дружно или поотделно на локалните избори ", сподели Петрова пред " Дневник ".

Накратко, обстановката може да бъде разказана по следния метод: на ГЕРБ ще им бъде мъчно да задържат позиции в локалната власт, а на " Продължаваме промяната - Демократична България " ще им бъде мъчно да ги завоюват.
 Геновева Петрова,
социолог, " Алфа Рисърч "

Тя чака с по-голяма възможност няколко символни победи за обединението наесен, само че не и разлюляване на позициите на ГЕРБ в локалната власт.

" Очаквам смяна в образа на локалната власт. Не единствено поради съревнованието сред " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ, само че и въздействието, което " Възраждане " ще получи в локалното самоуправление. В общинските препоръки съотношението на силите ще претърпи промени, само че не цялостен поврат. Допускам, че изборите ще произведат настройка, сходна на тази в Народното събрание, без групировка с болшинство. На доста места общинските препоръки ще бъдат в обстановка, в която показаните в тях листи ще би трябвало да търсят разновидности за общо ръководство на локално ниво. Не приказвам единствено за " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ. Това при всички положения ще бъде предизвикателство пред съществената смяна на картината в локалната власт ", сподели още Петрова.

Веднага след парламентарните избори, когато канеше " Продължаваме промяната - Демократична България " за взаимно ръководство, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че, в случай че те кажат кои са им значимите градове, няма да издига претендент, " единствено да оправим страната за няколко месеца ". Сега " Дневник " изпрати публично въпрос до ГЕРБ дали е допустима колаборация с обединението и на локално равнище, само че не получи отговор до публицистичното привършване на тематиката.

 Любо Георгиев, Любо Георгиев, " Екипът на София ": Работим за доста прецизен проект за деяние от ден първи на идващия мандат
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР