След като не успя да разбие руската икономика, Западът се

...
След като не успя да разбие руската икономика, Западът се
Коментари Харесай

Русия излиза изпод финансовите клещи на Запада

След като не съумя да разбие съветската стопанска система, Западът се пробва да банкрутира комерсиалните сътрудници на Русия благодарение на по този начин наречените вторични наказания. И за това оказва помощ цялата финансова инфраструктура, построена за следене на всевъзможни транзакции в долари и евро в световен мащаб. Фактически е основана самостоятелна от Съединени американски щати система за разплащане в интерес на Русия и нейните съдружници - тя е изцяло способна да размени СУИФТ.

Сега Русия е обект на търговски наказания от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Англия, налагащи ограничавания върху износа и вноса на почти 19 000 стокови позиции. Това е необятна гама от съоръжение, артикули с двойна приложимост и оръжия. Въведени са ограничавания върху износа за Русия на първокласни артикули и редица потребителски. Швейцария, Япония, Австралия, Канада и редица други страни имат свои описи със наказания.

Русия отговори, като провежда " успореден импорт ". Продължават да се купуват нормални потребителски артикули и съставни елементи, нужни за индустриалното произвеждане, само че посредством медиатори от трети страни.

Още през февруари 2023 година Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) разгласява отчет, анализиращ търговията на Европейски Съюз със страните от Оперативно-наблюдателно дело. Този отчет твърди, че през май-юли 2022 година, в съпоставяне със междинните стойности за същите интервали през годините преди коронавирусната пандемия 2017-2019, износът от Европейски Съюз за Русия е намалял с 56%, а за Беларус - с 39%. В същото време износът за Киргизстан се е нараснал с 84%, за Армения със 72%, за Таджикистан с 21%, за Грузия с 19%, и за Казахстан с 14%. Европейска банка за възстановяване и развитие счита, че по-голямата част от растежа идва от заобикаляне на антируските наказания.

Турският експорт за Русия е повишен с 84% през 2022 година В същото време през януари 2023 година той се оказа 2,5 пъти по-висок от януари 2022 година и по предварителни данни растежът продължава през първата половина на 2023 година Глобалната финансова инфраструктура, като системата СУИФТ, разрешава на Запада да наблюдава всички тези транзакции, както и обстоятелството, че заплащанията в долари и евро са изцяло транспарантни за централните банки на съответните страни. Всъщност сходна скица за пресмятане може да се назова финансов недостатък, благодарение на който е допустимо да се ограничи търговията на Русия - или която и да е друга страна.

Възможности за противопоставяне на вторичните наказания

И клещите започнаха да се стяга още повече. На Запад започнаха да вкарват вторични наказания - т.е. започнаха да преследват съответни компании, които вършат бизнес в чужбина с съветски сътрудници. През първата половина на 2023 година бяха наложени повече от 130 наказания на компании от трети страни като част от обезпечаването на успеваемостта на антируските забрани от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Англия. Това са компании от 37 страни: Кипър, Китай, Иран, ОАЕ, Англия и други Заплахата от вторични наказания се отрази на дребните страни, които се опасяват от следствията за стопанските системи си от вероятно неодобрение на Запада. И също по този начин - на огромни компании от страни, които са уверени в себе си (например Китай). Просто тези компании направиха доста пари в Съединени американски щати или Европа и не желаеха да рискуват приходите си, с цел да поддържат контакти с Русия.

През септември 2022 година ръководителят на ВТБ Андрей Костин предложи да се намерения за основаване на специфични финансови структури в партньорските страни, посредством които да се правят транзакции в национални валути. По-късно, през декември 2022 година, на среща на работната група на РСПП за възстановяване на валутното контролиране и механизмите за интернационалните разплащания бяха разисквани разнообразни способи за обезпечаване на трансгранични разплащания..

Пълният лист с оферти не беше отразен в пресата по явни аргументи. Известно е обаче, че като разновидности за разплащания с задгранични сътрудници, в това число опцията за потребление на цифрови права, са били обсъждани най-вече токенизирано и физическо злато.

Известно е също, че на срещата са съпоставени опциите на китайската система ИЙСТ и децентрализираната система за междубанкови известия ДСМС, основана в Петербургския държавен университет. Беше решено, че е належащо да се сътвори специфична финансова платформа за разплащания с сътрудници от други страни в избрани валути и размери. Платформата в конфиденциален и предпазен режим ще разреши връзка с компании и банки за по-нататъшно взаимоотношение.

Система за разплащане без въздействие на Съединени американски щати

До юли 2023 година развиването на обстановката с разплащанията сред страните и все по-откритата рецесия на световната доларова финансова система способстваха за образуването на схващане за общите ползи на страните, които не са включени в „ златния милиард “. На пленарната сесия на Финансовия конгрес на Банката на Русия основният изпълнителен шеф на ВТБ Андрей Костин повдигна въпроса за нуждата от основаване на нова система за интернационалните разплащания и инфраструктура на финансовите пазари за страните от Глобалния юг (към която обаче Русия ще също ще се присъедини).

„ Много страни към този момент имат свои национални системи – в Русия, Китай, Индия. Нужни са старания за свързване на тези системи, за сливане, за създаване на общи правила и подходи ”, изясни Андрей Костин. „ И това, мисля, е относително елементарна задача, може да бъде решена в близко бъдеще. “ Костин вижда взаимоотношението на националните платежни системи посредством потреблението на блокчейн технология, което ще разреши подмяна на директните кореспондентски връзки, основно посредством американски банки, с хоризонтални връзки сред локалните банки.

Например системата ДСМС (Децентрализирана система за междубанкови съобщения), основана в университета в Санкт Петербург, ще размени изцяло употребяваната до момента световна система за финансови известия СУФТ. ДСМС е основан на блокчейн технология и няма нито един оператор, който може наложително да изключи участник или да промени данните по някакъв метод.

„ Тоест системата просто няма един център и „ надзорен панел “, всички консуматори имат достъп до нужната информация и могат да обменят банкови известия без рестриктивните мерки, които има СУИФТ “, изясни Дмитрий Шишмаков, шеф на Центъра за разпределени Технологии на регистъра в Държавния университет в Санкт Петербург. Системата към този момент е основана, може да се ползва.

Според специалиста Андрей Лисицин, ДСМС има „ значима характерност - способността да основава поверителна и сигурна верига на взаимоотношение освен сред финансови институции, само че също по този начин и индустриални предприятия и групи от компании. "

Независимост на финансовите пазари на световния юг

Една самостоятелна от Съединени американски щати система за разплащане е единствено първата стъпка. Съвременната финансова система би трябвало еднообразно да обезпечава придвижването на артикули (и заплащане за тях) и придвижването на капитали. Досега отварянето на финансовите пазари на разрастващите се страни означаваше на първо място тяхното отваряне към западния капитал. Вътрешните вложители от страните от Глобалния Юг вложиха във финансови активи в чужбина посредством финансовата инфраструктура под контрола на груповия Запад. Блокирането на активи, притежавани от съветски вложители в европейски и американски депозитари, обясни всички опасности от това положение на нещата.

Следователно основаването на различен интернационален център за депозитарни разплащания е на дневен ред, най-вече за страните от БРИКС, арабските страни и други огромни стопански системи на световния юг. „ Вярваме, че страните от Персийския залив могат да бъдат главният център, новият център на финансовия депозитар “, сподели Андрей Костин на пленарната сесия на Финансовия конгрес на Банката на Русия.

Този депозитар може да се трансформира в опция на “Евроклиър/Клиърстрийм ” (една от главните клирингови къщи в Европа). За задачата би трябвало да бъде наднационален и негов създател може да бъде специфичен районен фонд, основан да вземем за пример от страните от Близкия изток, БРИКС или други заинтригувани страни от Глобалния юг. Правилата на неговата работа ще бъдат избрани с настрана интернационално съглашение, а " меките " валути на водещите страни - създатели на депозитаря ще станат базови валути за разплащания.

За Русия появяването на подобен депозитар, обвързван посредством работещ „ мост “ с Руския народен разплащателен депозитар, ще подтиква възобновяване на активността на финансовия пазар и ще повлияе позитивно на интереса на задграничните вложители към съветски скъпи бумаги. В същото време съветските вложители ще имат достъп до скъпите бумаги на страните, участващи в този интернационален депозитен център за разплащане. Тоест ще има действителна опция да се влага да вземем за пример в акции на “Арамко ” да вземем за пример без риск тези скъпи бумаги да бъдат блокирани. А съветските компании с амбициозни капиталови планове ще могат да привлекат средства от вложители от арабските страни или Китай.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР