След като най-накрая превзеха руините на Авдеевка, руските войски се

...
След като най-накрая превзеха руините на Авдеевка, руските войски се
Коментари Харесай

Forbes: Русия е разгърнала термобарични РСЗО в Часов Яр, ВСУ са преминали в контраатака

След като най-сетне превзеха руините на Авдеевка, съветските войски се прицелиха в друга цел в Източна Украйна - индустриалния град Часов Яр, който преди войната имаше население от към 12 000 души. Сега там се водят тежки борби.

Американското списание Forbes акцентира, че Часов Яр е уязвим, тъй като се намира на самия борд на контактната линия западно от Бахмут и зависи от канал с две лесни точки за пресичания. Най-източният му регион е още по-уязвим.

Часов Яр трябваше да бъде лесна плячка за руснаците, само че се трансформира в капан за тях с борби на безсилие. Войските на Москва реализираха обилни триумфи, само че с цената на хиляди жертви. А украинските загуби са доста по-малко.

Стратегията на Русия в траялата месеци борба за Часов Яр е ясна. С интензивна непосредствена въздушна поддръжка съветските войски от 200-та арктическа мотострелкова бригада, 299-ти десантно-щурмов полк, 11-та десантно-щурмова бригада и други елементи нападат региона на микрорайона Канал, с цел да се закрепят за директна офанзива на центъра, а също по този начин нападат село Калинино, с цел да окажат напън върху снабдителните линии в Часов Яр.

Руснаците не са положителни в тази тактичност. И даже неотдавнашното разполагане на съветските термобарични РСЗО ТОС-1 и ТОС-2 в региона на Часов Яр не промени значително салдото на силите. От вторник 41-ва механизирана бригада, 241-ва бригада на териториалната защита и президентската бригада на ВСУ управляват Часов Яр, региона на Канал и Калинино.

През последните дни руснаците съумяха за малко да изтласкат украинците назад в Калинино, само че украинците контраатакуваха макар тежкия обстрел.

В украинския Център за отбранителни тактики са песимисти по-специално във връзка с микрорайона Канал.

" Врагът скоро ще превземе Канал в Часов Яр, защото неговите предни елементи са заели главната позиция към тази част на града “, означават от центъра.

Всъщност една от тези позиции бе в Калинино - и украинските контраатаки я унищожиха. Очевидно това се е случило, откакто центърът разгласява своя отчет за оценка на бойното поле.

" Част от казуса за руснаците е, че те разчитаха на атака в Деня на Победата по руско-украинската граница на север от Харков, с цел да изтеглят украинските елементи от източните бойни полета, с цел да отслабят защитата към градове като Часов Яр. Но с навременна доставка на американски муниции, украинците съумяха да укрепят северната си отбрана и да спрат съветското нахлуване, без да отслабват доста източната защита. Междувременно възходящият дефицит на бронирани транспортни средства и бавното раздробяване на системата за базово образование на съветската войска принудиха едва подготвените съветски войски да щурмуват украинските позиции пешком “, написа изданието.

" Руските загуби останаха високи през 2024 година, като междинните загуби са над 1200 дневно през май – най-високите от началото на войната “, увериха от Министерството на защитата на Обединеното кралство.

Както отбелязва Wimdosta, тези данни най-вероятно са отражение на продължаващата съветска атака, която се води на необятен фронт. Вероятно множеството съветски сили получават единствено лимитирано образование. Те не са способни да организират комплицирани настъпателни интервенции.

Руският проект бе да разредят украинците на източния фланг, преди да тръгнат към Часов Яр. Може би руснаците в последна сметка ще концентрират задоволително подготвена жива мощ, с цел да нападат сполучливо микрорайина Канал и неговите флангове, създавайки условия за следващо нахлуване против центъра на града.

" Ако това се случи скоро, ще отнеме няколко месеца и ще коства на руснаците евентуално хиляди жертви. Възниква въпросът: коства ли премията 266-ия по величина обитаем център в предвоенна Украйна? “, се питат в редакцията на

Инфо: " Фокус "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР