След като навърши годинка, детето започва да опитва да общува

...
След като навърши годинка, детето започва да опитва да общува
Коментари Харесай

10 съвета за стимулиране говора на детето

След като навърши годинка, детето стартира да пробва да поддържа връзка от ден на ден и посредством диалект.

От обособени звуци и къси думи, то последователно минава към елементарни изречения, стремейки се да усвои езика.

Ето по какъв начин да го стимулирате и да му помогнете в този внимателен за него интервал, с цел да се почувства то по-уверено и да обогати своя речник.

В каква степен това зависи от възрастта

Няма „ вярна “ възраст за проговарянето, настояват специалистите.

Има деца, които на 1 годинка към този момент приказват свободно, до момента в който други мъчно преодоляват този интервал и стартират да поддържат връзка посредством езика едвам на 3-4 годинки.

Но като общовалидна се смята точно възрастта след навършване на 1 годинка. Именно тогава малчуганите стартират да се стремят да вербализират своите страсти, потребности и страхове, които преди този момент са изразявали с рев, мимики и жестове.

Между 1 и 2 години речникът на детето се състои приблизително от към 30 думи. Като една от тях наложително е „ Не “.

То може също по този начин да разпознава главните елементи на тялото, съумява да свърже 2 или 3 думи в изречение и извършва базови задания, в случай че бъде помолено – да донесе играчка или да я върне на мястото ѝ.

Между 2 и 3 години езиковите качества нарастват експоненциално. На 3 години речникът на детето се състои от към 500 думи.

То е в положение да комбинира думите по този начин, че да сформира малко изречение с ясно значение.

Разпознава всички съществени елементи на тялото, знае по какъв начин да изрази главните си потребности с думи, стартира да осъзнава и смисъла на времето (вчера, на следващия ден, през днешния ден, вечер, сутрин).

Общува с играчките си като повтаря изречения, чути от родителите или в детската градина. И приказва за себе си от първо лице.

Също по този начин стартира да свързва глаголите и лицата в верните времена. Изразява с думи главните страсти, чувства, страхове и потребности.

Много деца, още преди тригодишна възраст, са в положение вярно да броят до 10, да пеят и повтарят детски стихчета, да разпознават буквите на писмеността. Но не е наложително.

Как да подтикваме говора

Много значимо е да започнете още от първите дни на бебето вкъщи. Говорете му непрекъснато и общувайте с него (докато сменяте памперса, по време на къпането и храненето, до момента в който играете…).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР