След като напълним пазарската количка и се приберем вкъщи от

...
След като напълним пазарската количка и се приберем вкъщи от
Коментари Харесай

Кои плодове и зеленчуци трябва да съхраняваме отделно в хладилника

След като напълним пазарската количка и се приберем у дома от супермаркета, нормално отваряме хладилника, с цел да приберем по-голямата част от пресните артикули, които сме закупили, като ги подреждаме по метод, който ни се коства най-удачен за момента.

Въпреки че незабавно слагаме плодовете и зеленчуците на хладно, в доста случаи напълно скоро те добиват ужасяващ тип и се скапват, без значение че в магазина са ни изглеждали доста свежи. Това се дължи на обстоятелството, че доста от продуктите би трябвало да се съхраняват настрана, в случай че не желаеме да попаднат в кошчето по-рано от предстоящото.

Етиленът и процесът на зреене
 Снимка 365667

Етиленът е хормон под формата на газ, създаван естествено от всички зеленчуци. Това безцветно химично съединяване контролира процесите, свързани с узряването на плодовете и зеленчуците.

Тоест, колкото по-повреден е един зарзават, толкоз повече етиленов газ създава и, затова, има по-голям риск от увреждане на други пресни артикули, които са в негова непосредственост. Особено на тези, които са по-чувствителни към резултатите му.

Плодове и зеленчуци, които създават етилен

Не всички плодове и зеленчуци имат идентични свойства. Климактеричните плодове да вземем за пример са тези, които не престават да зреят, макар че към този момент са били откъснати. Именно по тази причина можем да ги вземем към момента " зелени " и да изчакаме да доближат идеалната си точка на зреене, тъкмо с помощта на етилена. Някои от най-разпространените такива артикули са домати, ябълки, киви, банани, пъпеши, авокадо, кайсии, смокини, нектарини, праскови, сливи или круши.
 Снимка 310997

От другата страна има и неклимактерични плодове, които би трябвало доближат оптималната си зрялост на самото растение. Най-чувствителните към етилен плодове и зеленчуци включват броколи, маруля, аспержи, картофи, портокали, ананаси, грозде или моркови . Именно по тази причина най-добре е да ги държим в хладилника (и не само) настрана, поучават от Hola.
 Хладилникът и какъв брой постоянно би трябвало да го почистваме
Колко постоянно би трябвало да почистваме хладилника

Хигиената на най-използвания домашен уред
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР