След като нанесохте удар върху българското селско стопанство, сега искате

...
След като нанесохте удар върху българското селско стопанство, сега искате
Коментари Харесай

Проф. Гечев: ЕК разреши да внасяме евтин руски петрол, но нашите юнаци искат да внасяме скъп петрол

„ След като нанесохте удар върху българското селско стопанство, в този момент желаете да ударите цялата стопанска система посредством петролните артикули. Приемате един изрично антибългарски закон “.

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев през днешния ден по време на дебатите, свързани със законовите промени във връзка с ограничаващите ограничения по отношение на Русия.

„ Вносителите се срамят да обяснят защо става дума “, съобщи проф. Гечев и уточни, че в пленарната зала никой не е събрал капка позор да излезе и да аргументира това, което се предлага, а на разискването в икономическа комисия са се изказали 4-ма души, 3-ма от които от опозицията.


Той поредно и изрично опроверга претекстовете за желаните промени: „ Твърдите, че прекратяването на концесионния контракт с „ Лукойл “ за употреба ще докара до отбягване на наказания посредством контрабанда на нефт и ще подсигурява вярното отчитане на приходите от Данък добавена стойност. Пълна машинация “, уточни проф. Гечев и напомни, че и на „ Росенец “ е имало представители на Национална агенция за приходите, на Гранична полиция, на митниците. „ Казвате цялостен надзор - тогава арестувайте всички представители на страната, в случай че са допускали контрабанда “, реагира социалистът.

Вторият претекст, че прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде последваща стъпка от лишаването на „ Лукойл “, оттова и на Кремъл от спомагателни облаги за финансиране на военните му старания в Украйна. „ Значи втората стъпка напълно е обвързвана с антируска политика, а не е пробългарска политика “, обърна се към ръководещите проф. Гечев.

Той акцентира още веднъж обстоятелството, че Европейска комисия е разрешила на България и Унгария да внася съветски нефт до края на 2024 година „ Но нашите юнаци не желаят да внасяме на ниска цена съветски нефт, желаят да внасяме безценен нефт “, реагира професорът. По думите му, образците с Италия и Германия въобще не са съизмерими с България, защото италианците са решили казуса си с вноса на нефт от близката Либия, през Средиземно море, а в Германия „ Роснефт “ има няколко поделения. „ Така че чисто стопански ударът ще е върху България “, съобщи социалистът.

Проф. Гечев уточни и като проблем, за който вносителите нищо не споделят, маршрута, по който ще внасяме нефт. „ Даже в случай че свободно се минава през Босфора, а това няма по какъв начин да стане, нито механически, заради пропускателната дарба, нито заради увеличените такси – ще коства стотици милиони повече по доставките на неконкурентноспособен нефт “, съобщи той.

„ Така че това, което написа тук в претекстовете – „ без да се въздейства на цените и на конкурентноспособността “ е все едно да се каже „ слънцето залязва, но ще е ярко през нощта “. Няма по какъв начин да увеличавате транспортните разноски и се преработва нефт с друго наличие и това да не се отрази на цената “, разяснява проф. Гечев.

Той даде поредност от геополитически образци и акцентира, че Съединени американски щати няма да могат, съгласно специалистите, да заместят Русия в доставките на нефт, както и че цените ще продължат да порастват, а българският народ ще е този, който ще заплаща.

„ С този законопроект, с който ръководещата сглобка се пробвате да накажете Путин и руснаците, единствените, които наказвате са българските жители. Защото те заплащат на бензиностанциите продукцията от “Лукойл ” и цените, които към този момент са 3 лева на дизел, в резултат на това ваше решение, ще ви се сторят като пролетна почивка след една година “. Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Христо Проданов в последвалия спор.

По думите му, с целенасочената политика, която ръководещите водят, най-после ще принудят “Лукойл ” да затвори. „ Поне националните представителите от сглобката, които са от Бургас, не се ли замислят, че там работят хиляди хора, които ще останат на улицата? Няма да накажете нито Путин, нито Митрофанова, ще накажете българите и бургазлиите “, съобщи Проданов.

По думите на народния представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Петър Кънев, единствено 5 души са прочели секретния отчет на Министерски съвет с вносители ДАНС, ДАР, Министерството на стопанската система и ГДБОБ. „ Прочетете го. Вътре черно на бяло е записано, че това, което желаете от “Лукойл ”, може да бъде изпълнено до август-септември другата година “, обърна се към депутатите от ръководещото болшинство социалистът.

Той бе безапелационен, че решението е чисто политическо.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР