След като нахлу в Украйна преди шест месеца, днес Русия

...
След като нахлу в Украйна преди шест месеца, днес Русия
Коментари Харесай

Започва „бавното изгаряне“ на руската икономика

След като нахлу в Украйна преди шест месеца, през днешния ден Русия наподобява затънала в изтощителна война, каквато не бе възнамерявала. Тя обаче реализира триумф на различен фронт – въпреки че петролната й стопанска система е в дълбока криза, тя се оказа доста по-устойчива от предстоящото, написа CNN Business в собствен разбор.

Шофирам в Москва и тапите са същите като преди “, споделя Андрей Нечаев, министър на стопанската система на Русия от ранния интервал на 90-те години.

Готовността на Китай и Индия да одобряват евтиния съветски нефт към този момент оказва помощ. Нечаев и други анализатори обаче имат вяра, че спадът на съветската стопанска система към този момент е почнал и евентуално я чака нескончаем интервал на застоялост вследствие на западните наказания.

На пръв взор не се е трансформирало кой знае какво, като изключим някои магазини с опразнени лавици, които по-рано се пълнеха със западни марки. Някои от тях се изтеглиха от страната, а други се трансформираха. McDonalds към този момент се споделя „ Вкусно и точка “, а кафенетата на Starbucks отварят още веднъж под марката Stars Coffee.

Голямото изселване на западните бизнеси, поредицата от талази със наказания върху съветската финансова система и жизненоважния за нея енергиен експорт дават резултат, само че не подобен, какъвто мнозина чакаха.

Нечаев, който бе отпред на стопанската система на страната в някои от най-турбулентните й интервали и оказа помощ за превръщането ѝ в пазарна, отдава част от заслугите за сегашната обстановка на Банката на Русия. Именно тя съумя да овладее някои от първичните шокове. 

Рублата регистрира рекорден спад по-рано през годината, откакто Западът замрази близо половината от съветските финансови запаси зад граница. След това обаче означи напредък и сега се намира в най-хубавата си позиция по отношение на $ от 2018 година насам.

Това значително се дължи на повишението на лихвeните проценти напролет, огромна част от което към този момент е заличено. Днес те са по-ниски отпреди войната, а централната банка споделя, че инфлацията, която доближи връх от съвсем 18% през април, се забавя и ще бъде сред 12 и 15% за цялата година.

Централната банка също преразгледа прогнозата си и за брутния вътрешен артикул за годината, като в този момент чака той да се свие с 4 до 6%. През април прогнозите бяха за спад с от 8 до 10%. Оценката на Международния валутен фонд също е за стесняване от 6%.

След като бе ударен от наказания поради анексирането на Крим през 2014 година, Кремъл употребява последвалите няколко години, с цел да се приготви за новата порция през тази година. 

Напускането на Mastercard и Visa съвсем не засегна локалните заплащания, защото банката разполагаше със своя различна система “, даде образец Нечаев.

През 2017 година Русия сътвори кредитната карта Mir, която се появи със лична система за транзакции.

Що се отнася до вериги като McDonalds и Starbucks, техните почитатели неслучайно и през днешния ден, след напускането им, могат умерено да употребяват същите артикули, въпреки и под други марки. Причината се корени в годините след 2014 година, когато много западни марки се поддадоха на натиска на държавното управление и локализираха веригите си за доставки. Затова и в този момент, когато фирмите напуснаха, бе елементарно построеното от тях да бъде купено и просто да продължи да работи с друга опаковка.

„ Същите хора, същите артикули, същите доставки “, посочи Крис Уифър – един от основателите на Macro Advisory LTD, консултантска компания, която поучава редица интернационалните бизнеси в Русия и Евразия.
Руският енергиен взрив
И до момента в който веригите за бързо хранене направиха относително лек преход, стабилността на съветската стопанска система в дълготраен проект надалеч не е толкоз сигурна. Тя се обляга на енергийния бранш, който е несъмнено най-големият източник на доходи за държавното управление.

Международната организация по енергетика (МАЕ) твърди, че Русия е удвоила приходите си от продажби на газ и нефт към Европа сред март и юли тази година спрямо предходната. Това се случва макар спада на количествата – за съпоставяне, близо 75% по-малко газ е бил изнесен през последните 12 месеца. Но пък на фона на рекордно високите цени на синьото гориво. 

Петролът е различен въпрос. Прогнозите на МАЕ през март посочваха, че 3 млн. барела дневно трябваше да изчезнат от пазара през април поради глобите, само че това не се случи. Износът резервира равнищата си с дребен спад през лятото.

Важен фактор за това бе триумфът на Русия в опитите да открие нови пазари в Азия.

Според Хомаюн Фалакшали от консултантската компания Kpler, по-голямата част от съветския нефт след началото на войната се е насочил към Азия. През юли делът е бил 56% спрямо едвам 37% преди година.

Между януари и юли тази година Китай да вземем за пример е нараснал вноса на доста по-евтиния съветски нефт Urals с 40%, демонстрират данните на Kpler. Въпреки първичния блян на Пекин да сътвори усещане, че не заема страна в спора в Украйна, резултатите са красноречиви. Износът към Индия е повишен с повече от 1700%.

От основно значение ще бъде какво ще се случи, когато през декември влезе в действие ембаргото на Европа, което ще ограничи 90% от доставките на съветски нефт.

Около 2 млн. барела дневно ще се окажат без покупател. Част от тях се чака да се насочат към Азия, само че специалистите се съмняват, че търсенето там ще бъде задоволително огромно, с цел да поеме цялото свободно количество. Фалакшали дава образец с Китай – съгласно него страната няма да може да купи още доста от съветския нефт, защото има спад в търсенето и тя просто не се нуждае от кой знае какъв брой повече. 

Цената също ще играе основна роля. Ще може ли Русия да си разреши да продължи да дава съществени отстъпки, с цел да си обезпечава нови пазари – това е основен въпрос, чийто отговор ще стане явен с времето. „ Отстъпка с 30% на барел от 120 $ е едно, от 70 $ – напълно друго “, разяснява проблема Нечаев.
„ По-бавно изгаряне “
Докато световната инфлация оказва помощ на съветския енергиен бранш, тя вреди на хората в страната. Също като европейските поданици, руснаците страдат от повишението на цената на живота – рецесия, която се задълбочава в допълнение от войната в Украйна.

Стандартът на живот, в случай че го измерваме по доходи, се върна обратно с 10 години “, признава Нечаев.

Руското държавно управление се пробва да се бори с наклонността, като интензивно харчи средства от хазната. През май разгласи, че пенсиите и минималните заплати ще се повишат с 10%. Създаде система, съгласно която чиновниците на фирмите, които са прекратили активността си, могат краткотрайно да се пренасочат към различен шеф, без да прекъсват контракта си.

Също по този начин заплати 17 милиарда рубли, с цел да закупи облигациите на съветските самолетни компании, които бяха осакатени от възбраните за нахлуване във въздушното пространство на други страни и глобите, които попречват поддръжката и доставката на части от задгранични производители.

Именно сходни наказания като тези върху авиоиндустрията могат да окажат най-дълбоко въздействие върху икономическите перспективни на Кремъл. През юни министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо сподели, че международният експорт на полупроводници за Русия се е сринал с 90% от началото на войната. Това осакатява производството на всичко – от коли до компютри. Според специалистите то ще остави Москва още по-назад в световната софтуерна конкуренция.

Въздействието на глобите ще съставлява по-скоро постепенно изгаряне, в сравнение с бърз удар. Русия е изправена пред евентуално дълъг интервал на застоялост “, счита Уифър.

„ Икономическият спад стартира “, заключи Нечаев.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР