След като на 6-и май армията отбелязва своя празник, а

...
След като на 6-и май армията отбелязва своя празник, а
Коментари Харесай

Произходът на змейовете и ламите

След като на 6-и май армията отбелязва своя празник, а всички си спомнят подвига на Свети Георги и призоваването на Светата Троица за побеждаването на змея, дано обърнем внимание на произхода на това създание. Мнозина най-често го обвързват с дракона, заради простата причина, че на някои места в легендата се приказва за гибелен мирис. И до момента в който мистиката на драконите може да ни изпрати в отдалечен и античен Китай, змеят и ламята, са на практика доста по-различни същества.

Освен това не би трябвало да забравяме, че ламята и змея са на практика врагове. Да стартираме с ламята и нейните характерни качества. Понеже в някои истории се приказва, че Свети Георги бори ламя, а в други се концентрира върху дракон, считаме да обърнем внимание на произхода на това мистично животно и неговите особени качества. Да стартираме с това, че змеят и ламята се разграничават и съгласно описането са съперници.

Ламята е митологично женско създание, което с изключение на добре познатите остри нокти и зъби, може да се похвали с няколко кучешки глави на змиевидни вратове. Можела да погълне умерено хора и добитък и нормално е покрита в жълти твърди люспи. Обитава пусти гори, може да се срещне на дъното на морето, от време на време в националните предания се приказва, че е заела място в кладенци, реки, езера и други. Единственият късмет за омилостивяване е посредством жертвоприношение или вероятно ампутиране на всичките глави.

Змеят, въпреки и доста да наподобява на ламята, населява високи планини, пещери и убива с тялото си, вместо да атакува с остри зъби. Обикновено змейовете са обвързани с всеобщите гладове, когато отклоняват реки или стопират дъждовете. Сушата в предишното е била един от най-големите бичове за едно стопанство, затова всички са търсили герои за елиминирането му. Освен не толкоз красивата си визия, това мистично творение може да се трансформира в хубав млад мъж и по този начин да подмамва дами. Обикновено събират налози под формата на млади девойки, в противоположен случай стартират да оформят сушата.

Смята се, че змеят има токсичен мирис, който не е привързан с бълването на огън. Според славянската митология точно господ Перун води чести сражения и се счита, че точно в тези моменти се развихрят стихии и стихии. Богът-конник Яркило организира дежурно стълкновение със змея на пролет, с цел да стартира нови сезон и да символизира борбата сред положителното и злото. Интересен факт е, че съгласно някои вярвания, змеят може да бъде добър или неприятен, от време на време може да оказва помощ на едно село и да го пази от други змейове. И в случай че липсва воин, който да се разправи с това зло, селото прави един впечатляващ обред. Така нареченото преследване на дракон е бит от Западна и Северозападна България и централните елементи на Стара планина.

Тук съмненията на дълга суша не падат към домашния дракон, а се насочват вниманието си към различен изверг. Преди да стартира гоненето на змея, селският тръбач минава и приготвя всички за взетото решение и идния обред. Хората би трябвало да оставят вратите и къщите си отворени, с цел да може отделът експерти да мине и да свърши работата. Младите дами също би трябвало да се скрият, тъй като подгоненият дракон може да отвлече някоя, до момента в който се пробва да избяга.

Избират се нормално мощни млади и необвързани мъже, които получават званието гончии. Ритуалът стартира някъде към среднощ и господата се събират чисто голи и потеглят из селото, въоръжени с дълги тояги. Преминават през всеки двор и дом и стартират да ръчкат с тоягите си всяко кътче, където може да се е скрил. От една страна това е занимателно за всеки фен, въпреки това самият обред наподобява много трогателен.

Междувременно мъжете нямат право да приказват, тъй като змеят ще го удари. Всички други жители би трябвало да се скриват, тъй като рискуват да бъдат мушкани с тоягите. След осъществяването на първия обред, господата отиват в близката река, къпят се и чакат зазрояването, като по-късно се прибират. Ако самият бит е осъществен вярно, всички чакат през идващите дни да стартира да вали дъжд и да се реши казусът.

Заглавна фотография: By Виктор Васнецов – CD-ROM „ Государственная Третьяковская галерея “.Издание 2-е; Допол. Издательство: AlexSoft, 2004, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3869058

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР