След като на 15 април 2021 г. Националният оперативен щаб

...
След като на 15 април 2021 г. Националният оперативен щаб
Коментари Харесай

След разпускането му на 15 април НОЩ не е възстановяван

След като на 15 април 2021 година Националният действен щаб (НОЩ) против ковид бе, не е издавана следваща заповед за възобновяване му. Това оповестиха от държавната осведомителна работа в отговор на публичния интерес дали служебното държавно управление ще разформирова консултативния орган.

Щабът бе разформирован на едно от последните съвещания на предходното държавно управление, на което някогашният министър председател Бойко Борисов разгласи, че излиза в отпуск. Това породи вълна от рецензии както от опозицията, по този начин и от представители на медицинските среди, че кабинетът в оставка бяга от отговорност за ръководството на Covid-кризата. В последна сметка брифингите на здравния министър и някои от членовете на щаба за настоящата епидемиологична конюнктура бяха непокътнати. Няколко дни по-късно Борисов разгласи, че ще възвърне щаба, само че единствено официално. На въпрос дали има държавно решение за възобновяване на НОЩ Борисов сподели тогава, че " чисто юридически " държавното управление в оставка няма право " да подписва ".

Щабът беше основан със за да провежда и координира дейностите на способените държавни органи в битката с пандемията.

Щабът играеше ролята на съвещателен орган към държавното управление. Негов ръководител бе началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, а в него влизаха още основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев, шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев, представители на Министерство на вътрешните работи, и други Той бе основан на съображение член 24, алинея 1 от Устройствения устав на Министерския съвет.

Функциите му бяха да координира държавните институции в отговора на зараза и да дава от време на време настояща информация на премиера и на съответните министри за развиването на епидемиологичната обстановка и подхванатите ограничения и дейности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР