След като много жени разказаха за притеснителните си преживявания в

...
След като много жени разказаха за притеснителните си преживявания в
Коментари Харесай

Да си жена в шаха може да бъде "самотно": Стриймърката Анна Крамлинг

След като доста дами описаха за притеснителните си прекарвания в света на шаха, в това число обвинявания в полово принуждение от страна на гросмайстор, историческата игра претърпява своя личен миг #MeToo.

Популярната онлайн стриймърка Анна Крамлинг споделя, че също е имала неприятни прекарвания по време на кариерата си в играта.

20-годишната жена, която може да се похвали с съвсем 400 000 клиенти в YouTube, споделя, че това, че е жена в шаха, от време на време е водело до нежелани мнения от страна на мъже, които са я карали да се усеща неловко и самотно по време на шампионатите.

" Още от дете имам странни прекарвания в света на шаха ", споделя Крамлинг пред CNN Sport.

" От възрастни мъже, които ми правеха похвали на шахматни шампионати, до приемане на DM-и от моите съперници, в които се споделяха неща като " Не можех да спра да те виждам " по време на шахматната ни партия.

" Това ме караше да се усещам доста неловко, защото една партия шах нормално трае четири или пет часа, тъй че се усещах необичайно, знаейки, че някой доста по-възрастен от мен е мислил за мен по този метод в продължение на толкоз доста часове. "
Обратна връзка от рекламата

Като щерка на двама гросмайстори - майка ѝ Пиа е петата жена гросмайстор в историята, а татко ѝ Хуан Мануел Белон Лопес е петкратен първенец на Испания - шахматът постоянно е играл значима роля в живота на Крамлинг.

Родена в Испания, Крамлинг споделя, че е прекарала доста време в пътувания с родителите си по шампионати по целия свят и в последна сметка е решила да развие личните си умения.

Тя споделя, че е почнала да се занимава с шахмат по-сериозно, откакто се е преместила в Швеция със фамилията си, изучавайки играта до два часа всеки ден.

" Дори и да не учех всеки ден, непрекъснато чувах за шахмат, непрекъснато виждах родителите си да проучват шахматните си партии, да приказват за шахмат ", споделя тя.

По данни на Chess.com през 2018 година Крамлинг е достигнала върховия рейтинг на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) от 2175 точки, което я квалифицира като жена-майстор на ФИДЕ - третият най-голям рейтинг за дами, след дамата гросмайстор и дамата интернационален занаятчия.

От 2020 година насам обаче Крамлинг споделя, че се е фокусирала повече върху построяването на платформите си в обществените медии.

Засрамен и отговорен

Крамлинг си спомня момента, в който арбитърът слага под въпрос облеклото ѝ по време на юношески шампионат, в който взе участие на 15-годишна възраст.

По думите ѝ е било лято, тъй че като доста други е била с къси панталони и е отишла да приказва с познати другари, които са се състезавали в мъжкия шампионат.

Тя сподели, че чиновник на шампионата се е доближил до нея и й е споделил, че " разсейва всички мъже ".

" Спомням си, че се върнах в женската секция на шампионата и се усещах толкоз смутена и отговорна, че не можех да се съсредоточвам през цялата игра - просто желаех да си потегли ", сподели тя.

" Един от главните проблеми беше, че има доста повече момчета, в сравнение с девойки, които играят шах, и да си жена на шахматен шампионат от време на време може да се чувстваш самотна.

" Понякога съм играла в шампионати с над 300 участници, в които единствено пет са били дами.

" Мисля, че една от аргументите толкоз малко дами да се състезават е, че средата в шахматните шампионати може да бъде доста враждебна към тях и знам, че доста, доста дами имат истории като моята или по-лоши. "

Въпреки тези произшествия, Крамлинг продължава да изпитва пристрастеност към играта, което се вижда от нейните онлайн платформи.

Тя постоянно качва видеоклипове, като да вземем за пример неофициални мачове против гросмайстора Магнус Карлсен, и излъчва партиите си онлайн.

Светът на шахматния стрийминг може да е относително нов, само че сигурно има аудитория.

В допълнение към разрастващия се канал в YouTube Крамлинг може да се похвали с 301 000 почитатели в Twitch и съвсем 150 000 в Instagram. Тя споделя, че множеството мнения, които получава онлайн, са другарски.

Крамлинг споделя, че наличието ѝ и последвалите го почитатели се усилват ежемесечно, а наскоро беше номинирана за най-хубав стрий мър на шахмат на тазгодишните награди The Streamer Awards.

Изминала е дълъг път от първия си видеоклип, за който споделя, че го е направила с преносимия компютър на тогавашния си другар.

По стичане на събитията решението ѝ да опитва със стрийминга съответствува с пандемията на Covid-19, която докара до взрив на известността на онлайн шаха - онлайн платформата Chess.com заяви по-рано тази година, че в нея са се записали над 102 милиона консуматори, което е 238% нарастване по отношение на януари 2020 година

Крамлинг споделя, че е признателна, че знанията и ентусиазмът ѝ във връзка с шаха са намерили аудитория.

" Никога не съм си мислила, че ще си изкарвам прехраната с това ", споделя тя. " В началото беше толкоз занимателно и към момента считам, че е в действителност занимателно.

" Мисля, че това се придвижва и в потоците, хората виждат, че се развличам и мисля, че това е най-важното.

" В момента, в който стартира да не е занимателно, мисля, че е доста мъчно да се прави положително наличие ".

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР