След като миналата седмица служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев

...
След като миналата седмица служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев
Коментари Харесай

Държавата за втори път се отказва от втората най-голяма болница и я подарява на Медицинския университет - Варна

След като предходната седмица служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев назначи за шеф на най-старата университетска болница " Александровска ", който я докара покрай банкрут, през тази седмица кабинетът на Румен Радев продължава с кадровите рокади, които реставрират фрагменти на ГЕРБ в здравния бранш. Редом с това година предварително служебното държавно управление е решило да препотвърди решение на кабинета " Боврисов " от 2018 година, с което втората по величина болница в България " Света Марина ", на процедура е подарена на Медицинския университет - Варна и той става неин собственик. Това се случва със скоростна съгласувателна процедура сред министерствата от предходната седмица, приключвила единствено за три дни - това до момента се случвало са при събития от обсега на националната сигурност. Така страната ще продулжи да няма директен надзор върху оборот от към 300 млн. лева годишно, множеството - публични средства от здравни вноски и налози за дотации на университета и болничното заведение.

Освен това държавното управление е взело и други кадрови решения в бранша. Едното е за промяна на ръководителя на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули (т.нар. лекарствен КЕВР) с някогашен заместник-министър на опазването на здравето по време на първото държавно управление на Бойко Борисов, а второто - за промяна на представителя на страната в Комисията по бистрота по закона за медикаментите, пред която могат да се апелират решенията на съвета.
Феодализацията на варненския здравен бранш
Както " Капитал " наскоро писа,, а без значение къде работят, лекарите в града са изцяло подвластни от общата конструкция сред Медицинския университет в града и втората по величина болница в България - УМБАЛ " Света Марина ".

Медицинският университет - Варна и болничното заведение " Св. Марина " имат общи доходи от към 300 млн. лева годишно. Освен това те имат лични компании за медикаменти, пране на болнично долни дрехи и други услуги със солидни обороти от близо 60 млн. лева годишно, каквито останалите лечебни заведения не имат.
Реклама
По време на ръководството на Бойко Борисов през 2018 година за период от пет години правата на страната като едноличен притежател на " Света Марина " бяха преотстъпени на Медицинския университет - Варна. " Сливането " сред болница и университет е процедура от времето на социализма, която не е разрешена на нито един различен университет в България. Тя затвърждава феодализма и цялостната кариерна и финансова взаимозависимост на медиците от ръководещите университета и болничното заведение. В допълнение - във Варна, който дефинира с кое лечебно заведение и с кой доктор касата ще подписа контракт да заплаща активността му, е помощник в катедрата по хирургия, в която работят ректорът на университета и ръководителят на борда на болничното заведение.

През последната година управлението на структурата провежда всеобща чистка на лекари, несъгласни с маниера им на ръководство. Те започнаха да практикуват в прилежащи селища, Бургас и даже в София. През лятото пък медицинските сестри проведоха подписка с искане за " естествени " работни заплати от 1500 лева, до момента в който университетът рапортуваше едни от най-високите заплати на медици в България.

Вчера, очевидно като подготовка за днешното събитие, болничното заведение разгласи в известие до медиите, че през 2022 година управлението на лечебното заведение е нараснало заплатите на всички чиновници, " като междинните брутни трудови хонорари за деветмесечието на 2022 година възлизат на 12 214,24 лева за шеф на клиника, 4325,00 лева за доктор, 2479,27 лева за експерт по здравни грижи и 1479,22 лева за различен личен състав, или междинното брутно трудово заплащане в университетската болница за интервала 01.01.2022 година - 30.09.2022г. възлиза на 2 606,08лв. " При стана ясно, че някои от лекарите в действителност получават 30 хиляди месечно, като ректора на университета, а други - към 1000 лева
Скоростно решение, само че не в интерес на страната
Срокът, за който по времето на ГЕРБ бе обещано правото университетът да е собственик на болничното заведение, изтича идната година.
Реклама
Служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев обаче е побързал година предварително още веднъж да даде правата на страната да ръководи втората най-голяма болница в България по време на мандата си. Съгласувателната процедура сред всички министерства е завършила едвам за три дни - от 10 до 13 октомври тази година. В документите Меджидиев е предложил съущо по този начин това решение да се вземе неприсъствено.

Липсва аргументация каква е изгодата за страната от решението. Мотивите публично са, че това обединение се разрешава от Закона за лечебните заведения и по този метод се " дава опция за трайно взаимоотношение сред медицинския университет и лечебното заведение, което е със статут на университетска болница, и се обезпечава главната функционалност на университетската болница по обезпечаване на качествено практическо образование на студенти, докторанти и специализанти и реализиране на болнична здравна помощ на най-високо равнище. "

Според контракта за даването на права, министерството се отхвърля от правата си на притежател, ръководството на лечебното заведение, разпределянето на облагата и бонусите за лекарите, което ще продължи да става по предложение на ректора на университета - т.е. държавната болница ще се ръководи като частна от ректора, който избира и борда на болничното заведение. В контракта е записано, че министърът може да управлява болничното заведение, а обвързване на ректора е тя да няма просрочени отговорности. В случая това е реалност, само че пък и това е една от най-субсидираните лечебни заведения в България, което не й пречи да желае от страната още пари, с цел да се погрижи за ръководената от нея благосъстоятелност.

Отпреди няколко дни да вземем за пример е настояването на болничното заведение здравното министерство да заложи в бюджета си за другата година 47.3 млн. лева финансови разноски за нова постройка на инфекциозното поделение на болничното заведение, в което се лекуваха пациенти с остри инфекции и ковид. Сградата е 60-годишна, с извънредно неприятни условия, известни в цяла Източна България и след сигнал от лятото на фондация " За положителното " РЗИ най-сетне е открила " неприятна материално-техническа база, дефекти в противоепидемичния режим и обслужването на пациентите, течове с неразбираем генезис, разяждане, амортизирани дървени структури по касите на вратите, строшен хигиеничен фаянс, подпухнала мазилка, необезопасени и амортизирани осветителни тела и други "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР